Resepi : Cheezzy wedges ala kfc and homemade mayonis,


Aku suka makan cheezy wedges kat kfc tu. kadang kalau gi makan kat kfc. tu je aku makan.
dah lama aku ambik resepi tu dari group Fb. ' RESEPI RINGKAS' .. tapi tak buat-buat.
beberapa bulan yang lepas, aku ngan kakak aku balik kampung. kakak aku la buat. sedap gak.. rasa sejibon cam yang kfc punya tu.
aku la add kan kakak aku dalam group tu. dia dari malas masak jadi rajin masak. padahal dia bujang pun.
balik kampung macam-macam resepi dia try. sampai mak aku tanya. "hang ni dah pasai.. macam tak penah masuk dapoq." hahaha..
eleh.. mak aku pun. dah tau kami ni ada resepi macam-macam. terus mintak resepi kuih qasidah la.. itu la ini la.. dan-dan tu jugak buat. sapa yang tak penah masuk dapoq la ni? hahahha.

ok berbalik pada resepi tu.. meh aku share.

ni aku buat baru2 ni.



Kentang Wedges
bahan :
  • kentang secukupnya.
  • garam sedikit
  • serbuk kunyit / serbuk kari
- Rebus kentang halfcook. atau agak2 lembut tapi jangan lembut sangat. gaul dengan garam dan serbuk kunyit/kari. goreng keemasan.

Sos cheezzy
  • 3 sudu butter / marjerin
  • 1 tin susu cair ( aku bancuh susu nespray.. malas nak p beli susu cair. hahaha )
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • 6 keping cheddar cheese
  • 1 kiub pati ayam ( aku pakai kiub ikan bilis.. lagi kes malas ke kedai.)
  • serbuk lada hitan kalau suka. ( aku letak sikit lada sulah )
  • perwarna kuning sikit

- cairkan butter/majerin.. masukkan susu tepung.. kacau.. masukkan susu cair sikit demi sedikit.. kacau sehingga tepung tidak berketul.. masukkan slide cheese. pati ayam.. lada hitam and pewarna.
masak dengan api perlahan. kacau selalu. masak sehingga jadi likat..

Homemade Mayonis.
  • 1 biji telur
  • 1 sudu makan cuka/ jus lemon/jus limau nipis
  • 1 sudu makan gula
  • secubit garam
  • 1 cawan minyak
  • sedikit serbuk lada hitam/sulah jika suka
- blend telur.. masukkan cuka, gula, garam, lada hitam.. blend sebati.. perlahan-lahan tuangkan minyak ke dalam bahan tadi dan pastikan blend masih lagi ON. tuang secara bertali. maksudnya.. tuang minyak dari atas. macam tarik teh tarik tu.. then siap!

selamat mencuba!

Bukak buku baru.




Kandungan dah 17minggu. Baru pi bukak buku pink baru. bukan apa.. tersangat-sangatlah berchenta nak menunggu no giliran tu. can yu imagin? pukul 7am dah terpacak depan klinik. orang dah penuh woittt.. masyaAllah.. masyaAllah..

nampak tak dak tecik baju oren dan umminya di situ? ahak!

pada mulanya.. abah syukrii nak keja setengah hari. maksudnya tengah ari dia masuk keja. tapi..
memandangkan begitulah keadaannya klinik. dia amik cuti terus. kihkih..
sementara aku menunggu turn tu. syukrii dok ngan abah dia. aku suruh dorang balik je dulu. kesian budak tu tunggu ummi lama-lama. lagi kesian kat abah dia nak mengawal dia kat situ kenn..
hengat anak bujang tu nak dok diam berkutik sebelah ummi.? verangan la..

abaikan latar belakang tu.. gitu la jadinya bila hero berdua bergabung.




abah dia  cakap. dia baik je dok ngan abah. minum susu. tapi dia cari jugak nenen. bila dia nyot2 nenen abah masin!. dia gelak. hahaha.
then, abah bawak dia gi beli nasik. ( ummi tak sempat masak.. hewhew..) tertido dalam keta.
dan encik asben kita macam tau-tau saja bini dia craving masak lemak siput sedut. nyumm!
bila dak kecik tu tertido. abah pun takleh nak amik ummi lepas aje ummi selesai check up. kul 12pm.
dah ummi terpaksa naik bas balik umah. mujuq dekat. 
kul 2pm misi suruh pegi balik klinik. jumpa dokte pulak. nak scan baby katanya..
btw.. kena bebel ngan misi n dokte coz HB low. tapi bebelan yang super lembut. Alhamdulillah.. kali ni misi and dokte sangat lemah lembut. i loike!

hello eberibadi.. sy adik abam syukrii!

dokte yang scan kali ni baiknya.. dia xplain detail sangat. and me sangat xcitednya tengok my lil khalifah kat dalam tu melambai2.. dulu masa syukrii.. dokte lama tu tunjuk gitu2 je. dahla anak sulung. haram nak tau scan2 ni kan. pes time kenn.. gamba pun tak clear. 





semoga dipermudahkan ALLAH dalam mengharungi detik-detik kehamilan kali ni.. 
semoga baby lahir dengan sehat .. sempurna cukup sifat.. dan selamat. Aminn..


Due date calculator.





Estimated Due Date is 6/30/2015
Gestational Age Today is 16 week(s), 4 day(s) or 3.81 month(s) months.
Date of Conception 10/7/2014
First Fetal Heart Tones by Doppler: 12/9/2014 to 12/16/2014 (11 to 12 w)
End First Trimester: 12/23/2014
Blood Draw for Serum Integrated Screening: 12/2/2014 to 12/29/2014 (10 w to 13 w 6d )
Nuchal Translucency (NT) Ultrasound: 12/11/2014 to 1/1/2015 (11w 2d to 14 w 2d )
Quad Marker Screening: 1/6/2015 to 2/10/2015 (15 w to 20 w)
Best time to evaluate cervical length in patient with risk factors . After :1/13/2015 (16 w)
Best time for routine anatomy ultrasound: 1/27/2015 to 2/10/2015 (18 to 20 w)
2h OGTT in women not previously diagnosed with diabetes: 3/10/2015 to 4/7/2015 (24 w to 28 w)
Anti-D prophylaxis for women who are (RhD) Negative: 4/7/2015 (28 w)
Antepartum Fetal Surveillance in High Risk Patients: 5/5/2015 to 5/19/2015 (32 to 34 w)
Screening for Vaginal and Rectal GBS colonization: 5/26/2015 to 6/9/2015 ( 35 to 37 w)
Elective Delivery May Be Scheduled for Singletons After : 6/23/2015 (39 w)






Bento la kunon..



haha. azam terlaksana walaupun huduh.
takpe praktis make perfecto. haha.


memula cantik je bentuk kapal. sampai opis berterabur. kahkah. buat kerot bintang2 tu hengat syukrii nak makan? dia pegang.. wooowwww... bintang. gigit sikit terus wat muka. pahtu.. ummi nahh.. bg ummi jugekk.. gggrrr... yg makan habis tu pisang salut coklat. pisang alwez his pebret fruit. 

misi akomplis!





Bento comel



Syukrii Ali dah tido. penat melalak tadi. kesian anak aku. tido atas kerusi sandar je. sobs.. aci tak nak bawak toto kat opis? hahaha.
bolehlah aku update entry kejap kan..
Baru sat tadi aku join group bento kt pesbuk. semangat pulak tengok mama2.. ibu2.. ummi2.. rajin buat bento kat anak depa. aku ingat mak-mak kat jepun ja rajin. kuikuikui.. ntah tiba-tiba rasa nak buat bento kat syukrii. 
Aku memang bawak sarapan makan kat opis. selalu aku main campak je dalam bekal. hahaha. kalau tak sempat lak.. nasik lemak iluminati tu aku beli. ngehngeh.
pahni nak rajin-rajinkan diri la buat hias cecomey ala bento tu. iye ke mell? boleh percaya ka? hek!

korang ada tak yang rajin buat bento kat anak-anak? yela.. sekarang ni kan masing-masing nak jimat. ramai jugak ibu-ibu yang bekalkan anak-anak makanan ke sekolah kan.

err... syukrii kalau ikut aku g opis. dia kata pi sekolah. sebab bawak beg sekolah dia. hahaha. tapi suruh angkut mainan letak dalam beg tu. sampai sini main menda bukan-bukan. ggggrrrr...








comeyy kannn.... agak-agak kalau aku buat. budak tu nak makan banyak tak? maklumlah dia agak picky eater. memilih.. kadang nak makan nasik ngan sup je. sayur? di luah balik. bawang sikit pun luah. pebret dia nasik lemak kosong tu je. kot kalau buat gini dia berselera kan.. jiran sebelah kata pasal dia nak dapat adik gurl. yoyo ooo je kan. buat aku berharap. tapi kalau masin mulut melimpah garam. best jugak. woohaa! 

ok. azam. nak buat bento esok. 

~cyaa~

Bila nak putus susu ??




Hajat hati nak aktif blogging cam dulu2 since da back to work kan sekarang ni. tapi.. dengan abam syukrii ni kelaut la jawapnya. ingat dia nak dok saja layan mainan yang ummi bawak. ada je agenda dia kat opis ni. mujuq la 4 jam je keja. haha.

berbalik pada tajuk entry. syukrii now dah 2y2w kot. aku cuba la usaha nak putus susu badan ni. tapi dia makin galak lak mintak. lagipun dah nak dapat adik ni kan. kandungan aku pun dah masuk 4 bulan. letih jugak la layan dia nyusu. ingat nak rest la sat sementara adik nak kua. kang turn adik lak kan..
dah macam2 cara ni aku buat. dan selalunya gagal sebelah malam. huhu.. malam2 dia ngamuk nak jugak2 nenen si nenen. buntu dah rasa. orang kata kalau nak dapat adik lama2 dia tak mau dah.. harap macam tu la kan.

semalam kan tengok la rancangan Cinta Ilmu kat AL-HIJRAH.. bab penyusuan  anak. ustazah tu kata seeloknya sampai 2 tahun. kalau lebih pun takpa. tapi seeloknya stop la masa 2 tahun. sebab mengikut kajian para cendiakawan budak lelaki yang menyusu lebih dari 2 tahun atau lama2. tak kira la nyusu badan ke botol ke. skill komunikasi dia agak lambat. maksudnya dia lambat nak memahami orang cakap. wallahualam.. 

then, bila syukrii mintak. aku pun cakap la..
" ustazah kata apa? tak elok dah nyusu. nanti lambat cakap.. lambat faham orang cakap. syukrii paham kan ustazah cakap.. "
dia tunduk pahtu buat muka sedih..
" paamm.. " katanya.. terus tak jadi selak. kira selamat la.. tiap kali dia mintak aku cakap gitu.. lega la rasa. sampai ke malam tak mintak. tapi. nak tido tu tewas jugak ummi. walaupun dah habis sebotol dia minum tetap jugak mintak nenen si nenen. huhuhuhu..

semoga ALLAH permudahkan segala urusan. 

velanja 1 gambar budak tu main nyorok2 kat opis ni.

cyaa~



Ayam goreng karamel.





selamat tahun baru.. yang tak berapa baru.. baru la.. baru aku nak ucap. hahaha.
sejak aku join group resepi ringkas kat pesbuk. macam-macam resepi aku cuba. al-maklumlah kan.. surirumah berjaya.. butt.. lately sejak jadi mak buyung ni malaihh ya amat derr.. nak  xsuka betul masuk dapo. namun begitu aku tetap jalankan tanggungjawap tu.. larat nak makan luaq? T___T.

ok. ni resepi ayam karamel.  en. somi aku suka betul ngan ayam goreng ni. kalau aku tau resepi ni awal-awal. kompem gerai nasik ayam aku masa bulan ramadhan aritu laku selakunya.. walaupun resepi lama tu tetap laku. Alhamdulillah..

ok.. let begin.

Ayam Goreng karamel





senang. takyah taip2 dah aku kopipes gambo je kat sini.
try la yu ols.. sangat marbeles.. menjilat kaki. eh! menjilat jari jemari salleh..