anda berada di kawasan Puan Mell | jangan lupa +Follow | Dashboard

Masalah Bayi sembelit



syukrii masih ketegori bayi ke yek? rasa macam dah besar jer.. macam dah abang2 jer.. kihkih..
semalam kan satu hari ummi gelisah gundah.. er.. budak bijak tu sembelit la.. jarang nau dia sembelit. selalu dia yak kan ontime.. pagi sekali.. petang sekali.. malam sekali.. mostly lepas makan dia akan verak.. pendek kata tak pernah lagi syukrii menghadapi masalah sembelit..
kelmarin tu ummi masak labu with soohoon+ telur.
then dia makan biskut homemade yang ummi buat..
mungkin pasal labu la kot.. sebab lama dah ummi tak masak labu bagi dia.. tapi kan.. labu tu dari hurup "P".
yang mana sepatutnya melembutkan najis.. keliru sudah.. apa yang syukrii makan ni? owh yer.. maybe cucur cempedak kot.. opah ada suap sikit.. secubit ja kot.. mungkin jugak dia makan nasi pejal kot.. sebab sebelum ni dia dah boleh makan nasi biasa.. bukan bubur..  abah syukrii dah bising kat ummi.. semua nak bagi makan katanya.. haritu abah syukrii jugak yang kata syukrii dah boleh makan macam-macam.. walaupun ummi berkeras nak avoid makan yang bergula dan bergaram.. sekarang cakap ummi pulak.. sobs.. sobs.. syukrii pun.. asal orang makan.. nak jugak.. mulalah.. buat muka comel mintak makan..
"nak.. nak.. nak.."
sambil leher panjang.. jengok2 apa orang makan.. kecap2 air liyur.. angkat tangan baca doa..
"nyum..nyum..nyum.."
haduhaiii... 


berbalik masalah sembelit tu.. dia meneran.( jarang sangat tengok dia meneran..). tapi najisnya tak kuar.. menangis2.. tapi dalam pada tu.. nampak orang makan. sempat lagi pi mintak. hahaha.. lawak betul la anak ummi ni.. 
sehari je pun sembelit.. ummi dah risau sesungguh hati.. dia tak meragam pun.. aktif aje. cuma tym nak meneran tu dia menangis.. kesian nengoknya..



macam2 solution juga ummi cuba buat dia verak.. kesian betul..



antaranya..

  • sapu minyak yu yee kat perut.
  • buat senaman kayuh basikal kat dia.
  • bagi makan "papaya"

akhirnya , masa bagi dia mandi.. dia berdiri dalam besen yang ada air.. lepas tu dia meneran lagi.. kali ni ummi letak lutut ummi di perut dia.. sambil ummi bantu dia meneran.. keluar jugak najis yang bau musyuk ya hamat tu.. berketul2.. menangis2 dia meneran.. sampai merah muka.. 
setiap kali dia nak teran.. kaki mesti nak masuk besen.. apa ka  pesyen la anak ummi.. haha.. 
bila dah lega.. bagi susu.. tido sampai 3 jam.. hamik ko.. letih meneran katanya..
bangun tido sambung aktif balik..
so, for now.. ummi bagi makan bubur dulu lagi.. bagi perut tu ok dulu.. walaupun najis dia dah lembut.. 


letih.. kiki..


 

23 comments:

  1. mmg biasa baby akan sembelit... mmg buag betik amat membantu...org dewasa pon sama...leh mkn betik..nenas pon ok...elakkan mkn coklat n milo banyak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. syukrii tak minum or makan milo ataupun coklat kak. hehehe..

      Delete
  2. mmg biasa baby akan sembelit... mmg buag betik amat membantu...org dewasa pon sama...leh mkn betik..nenas pon ok...elakkan mkn coklat n milo banyak...

    ReplyDelete
  3. Sian syukrii ni..sllu sya tgk anak2 sedara sya ssh nk melepas ni..sllu tgk mak tekan pelan2 prut depa..takpun bli ubt senag melepas kat kinik

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula.. tkan2 perut dia gak.. ubat tu xpenah g.. hehe

      Delete
  4. Ha..betul la tu caranya...tambah sker..massage kat perut betisnya sekali

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu mmg tiap kali lepas mandi buat kak..

      Delete
  5. banyakkan makan makanan yg berserat tinggi..macam roti gandum, kekacang,buah2an dan kismis..
    then kurangkan makanan yg berlemak..hoho dah mcm pakar makanan pulak dah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpa... .ilmu ni. tq sifu! hihi.

      Delete
  6. kesiannya lah hai syukrii.. kena bagi makan papaya & banana banyak2.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. a,ah. chicna.. bg betik. lncar balik dah.. hehe

      Delete
  7. dia kurang minum air masak ke. Labu bukan sebab kot. Sebab labu mmg lembik. Betul la cempedak agaknya. Tapi dah selesai membuang kira okay la.Ternganga tidur. Perut dah sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. macm tula.. dia kurg air masak. main2 je kalu minum.. bnyk buat buih2 cinta dr minum.. ggrrr..

      Delete
  8. alo..lo..lo...sama lah Pae baru2 ni mell.. sembelit lah.. risau jugak tau.. 3 @ 4 hari sekali baru membuang..bila membuang tu keras lah, sakit..kesian nengok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hukhuk.. xtahan tgok dia meneran. merah2 muka..

      Delete
  9. kesian syukri... dia kurang minum air kot.... cempedak tu ada org kata angin... mungkin sbb cempedak kot...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg krg minum air kak.. sy pun syak cempedak tu..

      Delete
  10. cucuk guna ubat air tu takleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau boleh nk elak ler bg ubat pakcik.. kesian kecik2 mkn ubat.. huhu

      Delete
  11. ololo cian syukri...kalo saya dulu suka bagi anka2 makan betik untuk senang membuang..lagi satu.. bagi dia banyak minum air...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula.. dok apply betik la.. air tu kena kerah sikit.. huhu

      Delete
  12. betik mmg best solution..pastu kan snack time selalu la bg syukri buah..mmg kesian tgok baby sembelit.sakit woo..klu yg tua2 ni pun tak tahan inikan pulak syukri

    ReplyDelete
  13. kite yg dewasa ni kena sembelit pun seksa kemain apa lagi bebudak.. ish.. kesian syukri.. moga cpt sembuh yer syukri..

    ReplyDelete

tengkiu for komeng.. i'll catch yuu.. ngehh..

 
Denim Template. Re- Edited by Puan Mell. ALL RIGHT RESERVED.