Oppatin..?



Penah dengar perkataan Oppatin?
Di sesetengah tempat. bahagian utara amnya.. pasti tidak asing lagi dengan perkataan ini .
Tatkala bayi mula boleh berjalan ataupun duduk. pasti ayat ini digunakan  oleh orang veteran atau dalam ertikata lain orang lama dalam memberi semangat memperkuatkan motor pergerakan sendi-sendi bayi.
 Oppatin bukanlah perkataan yang berasal dari korea utara mahupun korea selatan. apatah lagi oppa gangnam style. 
Dipercayai tidak diketahui dari mana asalnya perkataan itu.. marilah kita merungkai misteri disebalik perkataan ini. 



hamoih.. intro.. skema betul. kahkah. aku rasa mungkin ada yang penah dengar perkataan tu kan.. selalu orang tua guna ayat ni kan. tak terkecuali opah syukrii.  dan juga ummi syukrii.. kehkeh..
very da kampungan yu ols...


syukrii kan dia paham apa orang cakap. kalau orang suruh "duduk" atau "sit". berhentilah dia duduk.
kalau orang suruh "tido" atau "bumbum". serta merta tak kira kat mana. dia akan baring dengan posisi meniarap. letak kepala kat lantai. tepuk2 lantai ibarat orang tepuk vuntot dia. 
kalau orang suruh baca "doa". dia pun tadah tangan baca doa.
and banyak lagi lah dia paham. termasuklah.. bila orang suruh "bangun " ataupun "oppatin" terus bangun berdiri. 
begitulah feel anakkuh yang soleh lagi bijak, syukrii ali.
hehehehe..


so, di sini aku nak persoalkan apa relevannya perkataan "OPPATIN" tu dengan "bangun a.k.a berdiri'?
kahkah.. tak payah jawap. saja buat gimik. kbai. 










kak ika cukup risau kalau syukrii bangun berdiri.. takut jatuh katanya. kadang mengamuk budak tu mintak diberi kebebasan. aku yang tengok pun rimas. manalah maksu dia tak jadi kak ROS.
HAHAHAHA




Takziah buat Deqla dan keluarga atas kepermergian ibu tercinta.. semoga Deqla tabah dalam harungi kehidupan yang mendatang. semoga arwah ibu deqla di tempatkan di kalangan orang2 yang beriman. aaminn..






Baru tadi baca status deqla di facebook di kala sedang taip entry ni..










7 comments:

  1. 1st time dengar Oppatin ni mell.. masa duk belah2 utara dulu pn tak perasan perkataan ni...hehe..
    ohh baru tau maksudnya...hihi
    Takziah pada deqla.. moga tabah..Al-Fatihah..

    ReplyDelete
  2. oppatin...ingatkan bahasa korea ke atau mell tgh masak ikan patin kee..hahaaa..pasni leh ckp kt ulya plak oppatin...hahahaa

    ReplyDelete
  3. serius ingatkan bahsa korea.. kekeke.. kelas org utara kecek korea..

    takziah utk deqla jgk..

    ReplyDelete
  4. yup mell akak pon first time dengar oppatin ni..macam comel je dengan sebutannya hehe..
    takziah buat deqla..alfatiha arwah

    ReplyDelete
  5. Akk pon guna oppatin ni...hheeee...

    Takziah utk deqla....

    ReplyDelete
  6. org utara je tu perkataan oppatin ni..sy pun mcam dh lama gila tak dengaq..almaklum lama dok selatan..aiman smp skang tak ilang lagi dialet johornya.klu sebutoppatin mesti dia tanya apa maksud.ibunya dh dekat 3 taun balik utara pun lupa daratan lg,haha..

    pasni nak practise sebut oppatin dekt afia..:)

    ReplyDelete
  7. 1st time dgr perkataan ni...mcm melatah bunyinye..huhu..
    terima kasih mell utk entri ni.. terima kasih smua atas ucapan salam takziah tu...terharu deqla..

    ReplyDelete

tengkiu for komeng.. i'll catch yuu.. ngehh..