Kek kentang gebu gebass..



al-kisah.. kentang yang abang aku bagi tu banyak lagi. macam-macam menu berasakan kentang dah we all masak-masak. kalau my hubby. dia suka kentang masak kunyit. sometimes tu masak kentang masak kunyit dan telur goreng saja dah cukup. makan berpinggan-pinggan. my mum cakap.. senang nak bagi makan menantu dia ni.. tapi.. my mum tak pandai masak kentang kunyit tu.  my sis penah cuba masak. tak sedap macam aku masak katanya. ahak!


eh! panjang pulak cerita. 2-3 hari lepas buat kentang lecek. kononnya nak buat kentang lcek kfc tu. tapi asik bertangguh pasal dak syukrii. asal ummi pegang piyuk je dia merengek. aduhaii.. sekarang dah pandai merengek + meraung lama2 kalau ummi xlayan. nak kena dok depan mata dia saja. malam tadi gelabah jugak ummi syukrii menangis lama-lama. jarang dia menangis lama-lama. sapu minyak kat perut dan tapak kaki. basuh muka . baru nak tido. tengok macam nak selsema. aduhaii.. sekarang dah tido dia..
oklah.. ada belen kentang lecek. so ingat nak buat kek. sekali dah adun2. bawak kua kentangnya.. tengok2 basi.. alamak? kann.. dah kena rebus lain kentangnya. huhu.. dak syukrii tido. kelam kabut la ummi merebus..sekali dia bangun daa.. nampak ummi melecek kentang.. angkat tangan baca doa. "humma..humma.." baca doa yu olss.. tunjuk kentang.. "mammam..mammam"
dah.. sambil melecek sambil menyuap dia makan. asal orang makan.. dan2 tadah tangan.. "humma..humma.."  hahaha..


tergendala sekejap ummi nak wat kek. melayan dia. lepas tu pegi cari opah dalam bilik. opah baru sudah solat. pgi baca doa ngan opah pulak. soleh betul anak ummi kann. sementara dia ngan opah. bolehlah ummi berlari-larian buat kek.
soo.. tadaaaa.. 



alamak watermark tak bais taip pulak. halal la yek. kehkeh..


resepi : kek kentang gebu gebass.
bahan-bahan
  • 1 cawan tepung ( aku pakai tepung naik sendiri. senang.. haha.)
  • 1/2 sk baking powder
  • 1 cawan butter ( boleh guna majerin o minyak )
  • 1cawan kentang yang di lecek 
  • 3/4 cawan gula castor
  • 4 bji telur
  • 2 sudu susu tepung 
  • beberapa titik esen vanilla.
  • badam @ coklat cip. (optional)
cara-cara
  • pukul butter dan gula sampai kembang, masukkan telur, pukul lagi samapi kembang. masukkan tepung , susu tepung , kentang yg di lecek,  esen vanila. gaul sebati.. boleh tabur badam or coklat cip di atas sebelum baking. ( aku tak letak apa-apa pun. kek kentang bodo je pung. haha )
  • bakar 180c sehingga masak. ( al-kisah nak jimat letrik. aku baking pakai mastercook mak aku jer. 40 min dah siap. )


oklah.. my resepi selalunya yang simple dimple kapadia . hehe.. kalau nak resepi banyak2 bahan. atau timbang gram2.. bukan haku la kott... malas ar nak timbang2. pening arr.. hahaha..


~cyaa~




20 comments:

  1. camne la rasa kek kentang gaknya.... sama ngan roti kentang tu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa cam kek keju. haha.. rasa cam kek butter bia jer. tp lg gebuu..

      Delete
  2. hahaha..comel gila.. humma humma..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. comey.. bikin org cair je tau. haha

      Delete
  3. asyik2 membaking je ummi syukrii ni.. jeles nyaa..

    ReplyDelete
  4. hai mrs mell..
    akak first time tau tengok dan baca resepi kek kentang..kalau biskut guna tepung kentang penah jugaklah..
    haa ni kira bones dapat resepi baru..kena try ni..bahan pon simple je..tq ummi syukri hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. kak semalam lupa etah bahan utama tu dalam resepi. cek balik na.. tq.. hehe

      Delete
  5. oo..kek kentang ke. tak tau pon pasal kek sebegini. Pandainya syukrii baca doa. betul2 terang hati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. yer.. agaknya sebab selalu baca doa sma2 ngan dia kot. tu yg ikut tu..

      Delete
  6. Sya pun x pnh dgr kek kntang ni..mest sedap..hrus dicuba ni :).tima ksih cik mell kongsi resipi

    ReplyDelete
    Replies
    1. cek balik resepi. baru betulkan resepi tu. ada kentang tau. haha

      Delete
  7. yer..nampak sedap... akak pon sama..kalau masak sukat gn gram gram...malas nak cuba..kalau gn sudu ke senduk ke cawan ke...sng sikit..hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. kan kak.. malas nak sukat2 .haha

      Delete
  8. wah! nampak sedap lah kek kentang ni mell..mmg tak pernah ,makan tau.. nak kena cuba ni...hehe

    ReplyDelete
  9. thanks sharing resepi.. tp kan pn mell ni eja HABIS pun x reti ka.. cer tgk blk.. hhahahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ketypopan la deqla. malas nak betul balik. haha

      Delete
    2. ish2.. blog sendiri pun malas... hahahahaha

      Delete
  10. peminat kentang ni..menarik gak idea kek kentang..baru je nak diet..dh tergoda tgok resepi.haha

    ReplyDelete

tengkiu for komeng.. i'll catch yuu.. ngehh..