anda berada di kawasan Puan Mell | jangan lupa +Follow | Dashboard

Resepi : Biskut baby.

aku jarang betul hapdate tentang menu makanan syukrii kan.. eh! tak pernah kot.. kohkoh.. bukan apa.. kalau korang nak tau.. syukrii ni kalau dah nampak mangkuk or pinggan dia. pendek kata makanan apa-apa sahajalah.. dia akan sengeh-sengeh.. gelak-gelak.. ehe-ehe-ehe.. gelak dia. lepas tu kalau lambat-lambat bagi. mulalah dia hentak-hentak badan dia dalam walker tu. lepas tu melintuk liyuk ala ulat beluncas kudung kata opah dia. haha.. bab makan ni syukrii memang agak kurang sabar. kalau dah suap tu. kena stanby for suapan seterusnya.. takleh nak stop iklan bagai. kalau tak bunyik lah enjin. so, tak menyempat aku nak snap gambar bagai. kehkeh..
hamboih.. panjangnya mukadimah.. muehehe..
al-kisah. biskut syukrii dah habis.. syukrii ni memang kuat makan biskut. kalau ada buah dia makan buah.. kena stanby selalu kat dia. pasal bila orang makan.. dia pun sibuk nak makan.. siap korek-korek mulut orang. haih!
ok. meh tengok resepi mudah ya amat ni..
Biskut Baby.
  • Roti Gardenia putih. (kalau ada roti wholegrain lagi best. ni aku bantai roti ayah aku. kehkeh.)
  • unsalted butter
  • formula milk or serbuk kayu manis. ( aku tak suka bau dia. so xletak..) 
cara-cara
  • sapu roti dengan butter.
  • tabur formula milk or serbuk kayu manis. ni optional. xletak apa2 pun takpe.
  • letak atas dulang. bakar. aku bakar suhu 125c selama 40min. tapi terpulang lah.. tengok oven masing-masing.. janji dia crispy2 gitu..



 ehehe-ehe-ehe..


 sedap.. sampai mintak 3 kali.


tapi kan.. aku nasihatkan tunggu sampai baby ada gigi lah.. dan jugak 9month keatas. boleh dia gigit2.. coz texture dia xmacam baby rusk tu sangat.. dulu aku penah try bagi syukrii makan masa belum tumbuh gigi dia macam tercekik gitu..tadi pun sama. kena pantau lah.. syukrii ni agak payah minum air masak. entah mcam mana nak bagi suka minum air masak. makan sampai 3 ketul. air takmau minum. mana tak nak termuntah.. 


ok.. cyaa.. ada hal.




12 comments:

  1. bagusnya syukrii ni. Nak jugak dia makan. Si Luth ni nak suap makan kemain payah. Mama dia ni moral dah down. Kalo nak suap dia, kena suap guna jari. Takleh guna sudu, dia takmo buka mulut sebab dia ingat ubat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia memang senang makan.. suka tengok. tu yang gumuk! haha.. tak kesah apa aje. nasi putih kosong tu pun dia ngap. kehkeh.. penah gak dia buat taknau makan masa baru2 baik demam. dia ingat ubat.. tapi ummi tak putus asa.. suap jugak.. ummi letak habatussauda.. baru dia nak makan.. dah sehat blik.. ape lagi.. asal org makan .. nak jugak..

      Delete
  2. sedapnya biskut syukrii..aunty teringin nak rasa..:-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap untie.. ape kate untie buat.. leh kudap2.. ngeh..

      Delete
  3. bagusssnya syukrii ni..makan je apa yg di bagi ye.. kekadang budak cerewet sikit...
    rajin ibu dia buatkan biskut baby...:):)

    ReplyDelete
    Replies
    1. syukrii xcerewet.. tu yg org sayang.. huhu.. makan ape jer.. ummi lak yg rsau.. takut org sumbat macam2.. huhu

      Delete
  4. nmpk sedap biskut syukri..simple n yg penting making by umi.kena tggu tumbuh gigi lmbt lagi la bley cuba resepi ni.haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh jugak nak wat.. tapi kena rendam dalam susu lah.. bg lembut..

      Delete
  5. nanti nak try buat utk adik ammar la..adik ammar kuat makan..hihi..

    ReplyDelete
  6. Dulu mak sya sllu buat bubur je bg baby mkn..dgn roti yang da kismis sbijik tu..skrg dah mcm2 resipi bleh buat kat rumah..senang plak tu....singgh dan folo cik mell..klu blog2 resipi ni mmg sya suka..hehe

    ReplyDelete
  7. sedaplah.. ibu dia yg buatkan..kan... kuat mkn syukri ni.. padanlah sihat...hihi...

    ReplyDelete

tengkiu for komeng.. i'll catch yuu.. ngehh..

 
Denim Template. Re- Edited by Puan Mell. ALL RIGHT RESERVED.