anda berada di kawasan Puan Mell | jangan lupa +Follow | Dashboard

Petua : supaya anak cepat berjalan




semangat betul ummi dan opah syukrii nak bagi syukrii cepat jalan. hahaha.. padahal bukannya ummi dan opah tak tahu yang perkembangan baby ni lain2.. tapi.. rasa cute je tengok budak2 kecik besar syukrii tu jalan. terkedek2 je kan..


ala.. syukrii 11bulan pun belum kan.. stedy la.. sekarang ni pun opah tak larat nak ligan. (kejar). inikan bila syukrii dah boleh jalan.. kehkehkeh..


ok.. ni ada petua sikit.. yang opah praktikkan pada syukrii.

petuanya :

  • pagi- pagi ambil embun kat daun atau malamnya letakkan sehelai kain kat luar. biarkan berembun.
sapu pada lutut dan betis baby.


eh! apa lah opah nak buat nie?


  • ketuk kepala lutut baby dengan sabut kelapa.
syukrii ingat bola. nak menendang je kejanya. hahahaha.

  • baby pun ceria.. :p
pose sikit !!



xcely.. dah 3 - 4 ari dah opah dok buat. orang tua2 kata nak bagi kuat lutot.
dengan izin ALLAH.. 
Alhamdulillah.. pada usia 10 bulan 3 minggu 4 hari.
syukrii dah boleh menapak hampir 10 langkah!.
suratan atau kebetulan???
jeng.. jeng.. jeng...

sekarang ni dah takmau dok dalam walker dah.. nak manjat.. pastu jalan. hahaha..
tapi orang kena pantau lagi. sebab dok goyang2 lagi.. dahla eksen tak bagi orang pegang. pahtu. jalan laju macam dok dalam walker. haih!! risau betul..

owh yer. syukrii tak merangkak sangat yu ols.. dia sayang lutot. kahkah. dia merangkak bila dia aim nak paut menda nak memanjat jer. kalau nak bergerak keliling rumah. dia selesa buat aksi combat. hakhak.

 





8 comments:

  1. siap lah nak kejar bila dah boleh jalan nti..depa semangat bila dpt kaki..hihik..
    Pa'e dulu lambat juga br jalan, 1 thn 2 bln baru dpt berlari...
    boleh amalkan petua ni nti...kot2 ada baby lg nti...:)

    ReplyDelete
  2. sy macam lagi suka klu baby kurang merangkak,pasal kesian tgok klu tak pakai knee ptotector tu macam sakiot je lutu selalu merangkak.haha..

    bagus petua2 ni,tak salah cuba klu dh tak sabo sgt nk tgok syukri jalan..dh jalan lagi la tak larat nak ligan..mula la rindu saat dia tak jalan.huhu..

    yg embun tu pernha dengar,sabut kelapa tak pernah..lg satu mak kata biasakan anak menatih tanpa kasut dekat Tanah or rumput..ni pun nk bg anak cpt jalan..

    aiman dulu tak buat pun semua ni..dia 9 bulan mmg dh jalan,tak payah sibuk nak ikut petua..tu yg tak merangkak tu

    ReplyDelete
  3. apa salahnya mencuba yer dak, benda yg tak harmful. Petua orang tua2 ni memang selalu menjadi pun. Eh sama la jj pun tak reti merangkak.

    ReplyDelete
  4. mmg anak sllnya jap je merangkak..ehe...
    wah pasni leh le lumba lari ngan mama dia yer dah dapat kaki

    ReplyDelete
  5. owh.. ada petua jugak yer... deqla pun suka tgk bebudak kecik jln.. terkedek2 tu nmpk comei jer....

    ReplyDelete
  6. mang petua orang tua tua gitu la kan. tapi anak anak akak idak la diikut pun. sebab kat sini mcm mana la nak cari air embun.

    ish..kalau anak cepat jalan letih kit adik oi. mcm anak dara akak tu. 9 bulan dah jalan. jenuh la dok main kejar kejar

    ReplyDelete
  7. awalnya syukrii berjalan. nampak mcm mujarab jgk petua opah dia.

    ReplyDelete
  8. anak sedara akak pun ada orang guna petua ni. Akak pun nak share 5 petua akak gunakan untuk anak akak

    [url=http://www.diarimama.com/2016/08/5-tips-untuk-anak-cepat-jalan/]5 Tips Untuk Anak Cepat Jalan Seawal 8 Bulan. Jom Praktis! | Diari Mama[/url]

    ReplyDelete

tengkiu for komeng.. i'll catch yuu.. ngehh..

 
Denim Template. Re- Edited by Puan Mell. ALL RIGHT RESERVED.