Doa di murahkan rezeki.

1. Doa Nabi Isa Mohon Rezeki

بسم الله الرحمن الرحيم


Maksudnya: “Ya Allah, Tuhan kami! Turunkanlah kiranya kepada kami satu hidangan dari langit, untuk menjadi hari raya bagi kami, iaitu bagi kami yang ada hari ini dan bagi orang-orang kami yang datang kemudian, dan sebagai satu tanda (mukjizat) daripadamu (yang menunjukkan kebesaran dan kekuasaanMu); dan kurniakanlah rezeki kepada kami, kerana Engkau jualah sebaik-baik Pemberi rezeki”.


2. Doa Supaya Dicukupkan Keperluan

بسم الله الرحمن الرحيمMaksudnya: ”Cukuplah bagiku Allah (yang menolong dan memeliharaku), tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia; kepadaNya aku berserah diri, dan Dia lah yang mempunyai Arasy yang besar.”


3. Doa Semoga Beroleh Rezeki

بسم الله الرحمن الرحيمMaksudnya: “Dan tiadalah sesuatupun dari makhluk-makhluk yang bergerak di bumi melainkan Allah jualah yang menanggung rezekinya dan mengetahui tempat kediamannya dan tempat ia disimpan. Semuanya itu tersurat di dalam Kitab (Lauh mahfuz) yang nyata (kepada malaikat-malaikat yang berkenaan).”

4. Doa Murah Rezeki

بسم الله الرحمن الرحيم


Maksudnya: “Allah Maha Lembut tadbirNya (serta melimpah-limpah kebaikan dan belas kasihanNya) kepada hamba-hambaNya; Ia memberi rezeki kepada sesiapa yang dikehendakiNya (menurut peraturan yang telah ditetapkan), dan Dia lah Yang Maha Kuat, lagi Maha Kuasa.”


بسم الله الرحمن الرحيم


Maksudnya: “Dan sesiapa yang di sempitkan rezekinya, maka hendaklah ia memberi nafkah dari apa yang diberikan Allah kepadanya (sekadar yang mampu); Allah tidak memberati seseorang melainkan (sekadar kemampuan) yang diberikan Allah kepadanya. (Orang-orang yang dalam kesempitan hendaklah ingat bahawa) Allah akan memberikan kesenangan sesudah berlakunya kesusahan.”

sumber


noted : moga bermanfaat buat semua.


3 comments:

  1. kak diberikan amalan doa 1 itu untuk seorang ustazah sejak 4 tahun lalu. ada kak buat entry tentang "hidangan dari langit" untuk doa itu..heee

    ReplyDelete
  2. semoga dimurahkan rezeki.. Ameen..

    ReplyDelete
  3. in shaa Allah...moga kita sentiasa dimurahkan rezeki.. aamiin...

    ReplyDelete

tengkiu for komeng.. i'll catch yuu.. ngehh..