Alphabet Flash card For Syukrii.



ewahh... tajuk omputih gittew..
aku dah lama beli flash card @ kad imbas untuk syukrii.. eh! awal sangat ker aku beli tu yer? aku bukan apa.. bak kata wadina sel-sel otak tengah berkembang. kuikui.. so, aku saja lah nak bagi syukrii kenal huruf.
"A" FOR ALLAH
"B" FOR BISMILLAH.
ehehehe..


kalau korang nak tau.. syukrii ni dari segi fizikal. i means.. berjalan.. syukrii lambat sikit. dia sekarang baru boleh meniti tepi-tepi dinding gitu jer. nak jalan sendiri tak berapa berani lagi. nak kena pimpin lagi. tapi memanjat nombot satu. huhuhu..

but.. walaupun begitu.. ALHAMDULILLAH.. dari segi mental. acewah! dia agak faster bak kata omputih. bukan aku yang bagi statement pasal dia anak aku. no.. ni PAED dia yang bagi statement. 
syukrii dari segi mental dan pertuturan agak cepat kot... apa orant tua2 kata. mulut ringan. gitulah..aku pun tak pasti.. kata PAED dia. maklum lah anak pes.. takleh nak buat perbandingan. dan kata ustaz. tak baik banding2 anak. kan? kan?

syukrii boleh sebut sesetengah ayat dengan jelas dan lancar. dan jugak cepat paham apa yang orang bagitau.
contohnya.. bila orang suruh ambik botol susu. dia pegi ambik. bila orang suruh tunjuk laptop. dia tunjuk. macam tu jugak. tanya mana satu abah,  opah , wan, makngah , kucing , dia panggil kucing miaww.. hahaha. dia akan tunjuk sambil sebut "tuh". kalau makngah pulak dia dia sebut "nyah" hikhik.
kalau orang pakai tudung. dia akan gelak. ehe-ehe-ehe.. pandai dia ngorat. konon orang nak bawak dia jalan lah tu.. tak pun dia tanya "ana?" sambil dongak2 kepala. ala.. ibarat bertanya " pi mana?"
hahahaha

jap! jap! i see.. dah melalut dah cerita ni. kahkah..
ok.. tujuan aku beli flash card tu supaya dia lebih cepat berlaja kenal huruf. lebih cepat dia pandai membaca. gitu.. boleh? semangat nauuu ummi syukrii. kehkeh..
btw.. huruf yang syukrii boleh sebut.
A, B, Ciss, E,Fff , Mm , N, Sss.
tu je kot. gud job my boy!!












penyudahnya.. buat main jer.. FLASH CARD tuh! hahahaha.








penat main manjat badan ummi pulak.. memang takda stop nyer dia. opah kata syukrii bodak lasak. seminit pun tak dok senyap!

6 comments:

  1. syukri menten comel.. xpela.. setiap kekurangan pasti ada kelebihan... ;)

    ReplyDelete
  2. Blajar kenal huruf awal2..nanti2 masuk tadika syukri dah ok kan.. :)

    Nama kampung bunga tu sya pun tak tau mell..tnya mak,mak pun tak dpt bg jawapan..huhu

    ReplyDelete
  3. kiranya syukri pun sama mcm Naiim. lambat berjalan tapi otak cepat catch up. dulu si Naiim boleh jalan umur setahun 3 bulan. tapi sebelum boleh jalan dia dah pandai beza warna traffic light. kiranya warna warna asas la...

    mungkin anak lelaki, Tapi kalau pandai lentur, memang cepat bolehmembaca. Naiim tu umur 5 tahun dah boleh membaca. Siap boleh jadi emcee kat tadikanya, wish you good luck and enjoy happy moment as a mother.

    ReplyDelete
  4. fizikal tu lmbt takdak hal la kan yg penting aktif dan otak cerdas,bagus perkenalkan awal2,dr baby lg dh tgok2 huruf tu nti cpt la kenal..dh kenal huruf boleh la ummi ajar baca buku..tak mustahil budak umo 2taun lebih dh boleh baca..chaiyok syukri

    ReplyDelete
  5. Ha gitu la orang tua kata kan, kalau berat badan, ringan mulut...gitu la sebaliknya. Si JJ ni mmg ringan sangat badannya, mulut searang baru la dapat cakap sepatah dua perkataan, tu pun campur aduk, kawan dia yg lain lancar jer cakap I tengok. Tu la... lain budak lain perkembangan dia.

    ReplyDelete
  6. go syukrii..go...
    rasa macam nak cubit je pipi tu

    ReplyDelete

tengkiu for komeng.. i'll catch yuu.. ngehh..