Ya Hana na.. Halaqah sentuhan Qalbu.

Ya hana na..






Ya Hanana - Halaqah Sentuhan Qalbu

يَا هَنَانَا
ya hana na
Betapa Beruntungnya Kami 
ظَهَرَ الدِّينُ المُؤَيَّد بِظُهُورِالنَّبِى اَحمَد
dzoharoddiinul muayyad bidzhuhuurin nabi ahmad 
Telah muncul agama yang didukung, dengan munculnya sang Nabi Ahmad
يَا هَنَانَــــــــا بِمُحَمَّد ذَلِكَ الفَضلُ مِنَ الله
ya hana na bimuhammad dzalikal fadhlu minallah
Betapa beruntungnya kami dengan Muhammad (Saw), itulah anugerah daripada Allah SWT
يَا هَنَانَا
ya hana na
Betapa Beruntungnya Kami 
خُصَّ بِالسَّبعِ المَثَانِى وَحَوى لُطفَ المَعَأنِى
khusho bissab’il matsani wa hawa luthfal ma’ani
Diistimewakan dengan as-Sab’ul Matsany (al-Fatihah), penghimpun rahsia bagi setiap makna
مَالَهُ فِى الخَلقِ ثَانِى وَعَلَيهِ اَنزَلَ الله
ma lahu fil kholqi tsani wa a’laihi anzalallah
Tidak ada yang senilai dengannya, dan Allah mewahyukan kepadanya (Muhammad SAW)
يَا هَنَانَا
ya hana na
Betapa Beruntungnya Kami 
مِن مَكَّةٍ لَمَّا ظَهَر لِاَجلِهِ انشَقَ القَمَر
min makkatillamma dzohar liajlihin syaqqal qomar
Ketika di Makkah bulan tampak terbelah deminya (Muhammad SAW), 

وَافتخَرَت الُ مُضَر بِهِ عَلى كُلِّ الاَنَام
waf takhorot aalu mudhor bihi ala kullil anam
lalu kabilah Mudhar (kabilah Muhammad SAW) dibanggakan oleh seluruh manusia
يَاهَانَانَأ
ya hana na
Betapa beruntungnya kami
اَطيَبُ النَّاسِ خَلقًا وَاَجَلُّ النَّاسِ خُلُقُا
athyabunnasi kholqon wa ajallunnasi khuluqon
Beliau adalah manusia yang terbaik ciptaanNya, dan teragung akhlaknya
ذِكرُهُ غَربًا وَشَرقًا سَائِرٌ وَالحَمدُ لِله
dzikruhu ghorbaw wa syarqon saa iruw walhamdu lillah
Semua berzikir ke atasnya samada di barat atau di timur, segala puji hanya bagi Allah SWT
يَاهَنَانَا
ya hana na
Betapa beruntungnya kami
صَلُّوا عَلى خَيرِ الاَنَام المُصطَفَى بَدرِالتَّمَام
shollu a’la khoiril anami al musthofa badrittamami
Berselawatlah ke atas sebaik-baik manusia (Muhammad SAW) yang terpilih, sang bulan purnama
صَلُّوا عَلَيهِ وَسَلِّمُوا يَشفَع لَنَأ يَومَ الزِّحَام
shollu a’laihi wasallimu yasyfa’ lana yaumazzihami
Sampaikanlah salam kepadanya, moga diberi syafaat di hari kebangkitan
يَا هَنَانَا
ya hana na
Betapa beruntungnya kami


ALLAHUAKBAR..
sangat-sangat melting dengar Qasidah yang didendangkan oleh 
adik-adik

Tahfiz Dar Al-Quran Wa Al-Hadith,  dan jugak Inteam & Almawlid



8 comments:

  1. suka dengar lagu yang menenangkan jiwa macam nie..

    ReplyDelete
  2. mellll!! syukrii mana?? hehe.. lama tak tengok syukrii.. :)

    ReplyDelete
  3. SUBHANALLAH.. tenangnya .. indahnya setiap bait lirik..

    ReplyDelete
  4. Suka qasidah ni...dah siap download lagi..buat halwa telinga...:)

    ReplyDelete
  5. rasa tenang damainya bila mendengar..:)

    ReplyDelete
  6. indahnnya maksud lirik qasidah ni. Ibu mentua saya kata qasidah ni dah masuk dlm list lagu yg dia bawa masa berzanji kat kampung.

    ReplyDelete
  7. mmg best kan..suka juga..lg2 klu budak2 tu comel..mendayu je lagunya.tenang bila mendengar

    ReplyDelete

tengkiu for komeng.. i'll catch yuu.. ngehh..