anda berada di kawasan Puan Mell | jangan lupa +Follow | Dashboard

Ya Hana na.. Halaqah sentuhan Qalbu.

Ya hana na..






Ya Hanana - Halaqah Sentuhan Qalbu

يَا هَنَانَا
ya hana na
Betapa Beruntungnya Kami 
ظَهَرَ الدِّينُ المُؤَيَّد بِظُهُورِالنَّبِى اَحمَد
dzoharoddiinul muayyad bidzhuhuurin nabi ahmad 
Telah muncul agama yang didukung, dengan munculnya sang Nabi Ahmad
يَا هَنَانَــــــــا بِمُحَمَّد ذَلِكَ الفَضلُ مِنَ الله
ya hana na bimuhammad dzalikal fadhlu minallah
Betapa beruntungnya kami dengan Muhammad (Saw), itulah anugerah daripada Allah SWT
يَا هَنَانَا
ya hana na
Betapa Beruntungnya Kami 
خُصَّ بِالسَّبعِ المَثَانِى وَحَوى لُطفَ المَعَأنِى
khusho bissab’il matsani wa hawa luthfal ma’ani
Diistimewakan dengan as-Sab’ul Matsany (al-Fatihah), penghimpun rahsia bagi setiap makna
مَالَهُ فِى الخَلقِ ثَانِى وَعَلَيهِ اَنزَلَ الله
ma lahu fil kholqi tsani wa a’laihi anzalallah
Tidak ada yang senilai dengannya, dan Allah mewahyukan kepadanya (Muhammad SAW)
يَا هَنَانَا
ya hana na
Betapa Beruntungnya Kami 
مِن مَكَّةٍ لَمَّا ظَهَر لِاَجلِهِ انشَقَ القَمَر
min makkatillamma dzohar liajlihin syaqqal qomar
Ketika di Makkah bulan tampak terbelah deminya (Muhammad SAW), 

وَافتخَرَت الُ مُضَر بِهِ عَلى كُلِّ الاَنَام
waf takhorot aalu mudhor bihi ala kullil anam
lalu kabilah Mudhar (kabilah Muhammad SAW) dibanggakan oleh seluruh manusia
يَاهَانَانَأ
ya hana na
Betapa beruntungnya kami
اَطيَبُ النَّاسِ خَلقًا وَاَجَلُّ النَّاسِ خُلُقُا
athyabunnasi kholqon wa ajallunnasi khuluqon
Beliau adalah manusia yang terbaik ciptaanNya, dan teragung akhlaknya
ذِكرُهُ غَربًا وَشَرقًا سَائِرٌ وَالحَمدُ لِله
dzikruhu ghorbaw wa syarqon saa iruw walhamdu lillah
Semua berzikir ke atasnya samada di barat atau di timur, segala puji hanya bagi Allah SWT
يَاهَنَانَا
ya hana na
Betapa beruntungnya kami
صَلُّوا عَلى خَيرِ الاَنَام المُصطَفَى بَدرِالتَّمَام
shollu a’la khoiril anami al musthofa badrittamami
Berselawatlah ke atas sebaik-baik manusia (Muhammad SAW) yang terpilih, sang bulan purnama
صَلُّوا عَلَيهِ وَسَلِّمُوا يَشفَع لَنَأ يَومَ الزِّحَام
shollu a’laihi wasallimu yasyfa’ lana yaumazzihami
Sampaikanlah salam kepadanya, moga diberi syafaat di hari kebangkitan
يَا هَنَانَا
ya hana na
Betapa beruntungnya kami


ALLAHUAKBAR..
sangat-sangat melting dengar Qasidah yang didendangkan oleh 
adik-adik

Tahfiz Dar Al-Quran Wa Al-Hadith,  dan jugak Inteam & Almawlid



loghat utara di kampungku.



since dok kat kampung yang tak berapa kampung ni.. aku puasss... puass dapat cakap loghat utara. kahkah. sebenaqnya.. majoriti rakyat kampung ni bercakap dengan loghat utara. pasai apa ntah. padahai dok perak. kihkih..
tapi kan.. kesian habaq hang.. kesian ngan hubby aku.. pasai dia salu blurr bila kami sefamily cakap loghat utara. kadang tu.. bila mak aku tanya. dia tak jawab. pasai tak paham. hahaha. lastly.. aku yang kena jadi translator dia.. siap kena warning. dengan dia plis cakap bahasa key el. muahahaha..

contoh :

cemuih : bosan

contoh ayat :

"cemuih aih makan ikan temenung ngan curut ari, nak gak makan ikan besaq2."

ikan temenung : ikan kembung 
ikan curut : ikan sardin.

kaleh : tukar

contoh ayat :

" kaleh sat tb tiga. asek dok tengok katon ja. lama2 muka pun macam katon"

hambat : kejar 

"hambat dia.. hambat dia.. "
(aksi.. opah kejar syukrii .. syukrii lak terkedek2 lari dalam walker. kahkah..)


tetomoih : tersungkur 

" hang jalan tengok bawah ika. satgi langgaq tali. tetomoih kena lantai baghu tau. "



and many more lagi.. sat aku google tunjuk.

dahaga air = lapaq ayaq
basikal = beskat/gheghek(gerek)
cuai/clumsy = cemerkap (cemeghekap)
tidoq tak jeghap = tidor tak puas
yang = hat
tension = sakit pala
kicap=toyu
pondan=darai
air kumbah= ayaq acaq
pukul=tibai/balun
lagu ni = 'macam ni'
eksyen/megah = ciwi
kelam kabut = kalut
conteng = coghiang
sawah = bendang
jalan tat = jalan tar
kekwat = kerek = sombong...berlagak
Gemuk = Topui
pasaipa=gena
manja=merap
ceruk=lachuk
bosan=cemuih
menyebai = merajuk
nalanya jauh = jauh sangat...
tertomoih = jatuh tersembam
tat sat = sebentar tadi
Serlum = pakai.   .eg: serlum kasut, serlum" stoking, serlum" baju
dan = sempat
tak dan dan = tak sempat sempat
nyok = nyiur = kelapa
hawin = lempaq/lempar
tauk = buang
sigung = menyiku
handuh = ghimbuk = pukul (dgn benda mcm kayu)
ketumbil = ketumbit
tukul=merton



sekian saja , mari belajar bahasa utagha.. kihkih..



Iklan : Dress For Baby/kids gurl.

Summer Candy Big Flower Girl Dress
RM32
Decoration:Flowers
Pattern Type:Floral
Style:Casual
Material:Cotton
Color: Yellow
Dresses Length:Knee-Length
Silhouette:Beach
Sleeve Length:Sleeveless

SAIZ : 
100 
110 
120 
130 
140

RM32 
not include postage
RM32 
not include postage




RM32 
not include postage



RM32 
not include postage




White Minnie Dress -RM38
Normal cutting
Comes with panties
Size 80 for 6-12M
Size 90 for 12-18M
Size 100 for 18-24M
Size 110 for 3 years old
Size 120 for 4 years old



White Minnie 2 pcs set with pink pants -RM38

Normal cutting
Comes with panties
Size 80 for 6-12M
Size 90 for 12-18M
Size 100 for 18-24M
Size 110 for 3 years old
Size 120 for 4 years old 

Minnie Polkadot Jumper -RM34

Normal cutting
Size 90 for 12-18M
Size 100 for 18-24M



Red Minnie Dress - RM40

Normal cutting
Comes with panties
Size 80 for 6-12M
Size 90 for 12-18M
Size 100 for 18-24M
Size 110 for 3 years old
Size 120 for 4 years old  


Pm for order.

SMS : 017-8887351
Like Page FB : Ummi Syukrii Shoppe
Add Fb : Sitie Khairuz Maryam

Jom shoping ramai-ramai!

Random pic from syukrii.



let begin.. ummi nak share gamba syukrii masa dia kena warded again. masa 22 sep - 27 sep 2013.
dia aktip sesangat. walaupun doc saspek jangkitan kuman kat paru2 tu.. alahai la syukrii.. anakanda beta yang tercinteeee............





dont worry ummi.. im hero! 


tengok... ni nama saya. syukrii ali .. 

sian dak demukk.. masa tido je ummi leh neb kan dia dgn tenang. kalau tak.. bergegar hospital. hahaha

sleep like a boss!!  syukrii memang suka tido lagu ni. kemain lagik!


huh! boleh balik?? seriuossss???

yeaaaahhhhh....... boleh balik..

ummi.... jangan tinggal syukrii............


sekian saja.. saja nak letak dalam blog.. nanti tua boleh godek2 balik. kihkih..






Muafakat suami isteri.


tajuk... kemain lagi.. tak tau nak letak tajuk apa. kihkih..
aku bukanlah nak berceramah atau apa.. apatah lagi aku pun masih hijau dalam melayari alam perkahwinan ni..
cuma bagi aku.. dalam berumahtangga ni.. kita haruslah bermuafakat dn memahami satu sama lain.. dan jugak berkomunikasi dengan baik.. memang.. siapa yang tak pernah di duga. di beri ujian.. terpulang bagaimana kita nak handle masalah yang kita hadapi..

aku cukup tak suka seorang isteri mahupun suami sesuka hati mencerca atau mengata pasangan di belakang... kalau bergurau2 sesama sendiri tu lainlah.. dan orang sekeliling pun kenal dan paham bahasa gurau kita tu.
tapi ini.. belakang pasangan.. kita pung pang pung pang mencerca pasangan.. ya.. mungkin ada silap pasangan kita.. tapi.. cubalah cermin diri sendiri pulak..hebatkah kita..? mithalikah kita sebagai suami/isteri. ? tambah bila bergelar suami.. bukankah suami yang patut membentuk isteri andaikata isteri tu tersasar dari landasan..

aku cukup menyampah sang suami yang bersikap begini. depan isteri pijak semut pun tak mati. belakang kutuk isteri.. begitu jugak sang isteri. . tanpa bersalah menjaja cerita perilaku buruk suami..
bukankah lebih baik kita saling menutupi aib sama sendiri. bukankah lebih baik memperbaiki hubungan yang kian hambar tu..
tapi kelakar jugak.. dalam bertelagah tu.. kau tambah lagi ummat nabi muhammad.. hehehe..
itu namanya rezeki dan jodoh di tangan TUHAN.. hargailah pasangan selagi kita masih bernyawa.. wujudkanlah kembali suasana ceria dan penuh cinta itu sebelum terlambat.. sebelum kita dijemput menghadap ilahi.. sebelum kita menangis seorang diri.. meratapi dan menyesali..

aku harap aku, anda2 yang membaca dan mereka.. dijauhi dari sifat2 yang tidak diredhai ALLAH..
moga ALLAH pelihara alam pernikahan kita bersama pasangan  dan keluarga dalam suasana yang sakinah dan diredhai oleNYA. insyaALLAH.. amin...





aktiviti syukrii di kampung.


ok.. lets me story mory sikit-sikit.. kami sefamily dah pindah ke kampung.. so, curently.. kami dok kat perak.. im so hepi here.. syukrii ali apatah lagi.. sangat2 ceria dok sini.
mana taknya.. tiap-tiap pagi dan petang opah bawak jalan2 gi meeting rumah jiran2. haha..
abah lak bawak ronda-ronda keliling kampung..
pahtu asik makannn jer.. harap maklum. kami ketiga-tiga beranak makin deboobb.. kahkah..
lagi.. ada kak ika (my nephew darjah 2.) melayan syukrii.. tolong mengasuh.. ummi boleh la rilek2 sikit..

malam.. opah ajar budak2 mengaji. so, syukrii pun opah ajar dia.. syukrii memang suka sangat ngan buku.. kalau suruh dia pilih antara mainan dan buku. dia akan pilih buku.. pahtu.. belagak baca macam dah pandai baca. hahaha..

baca alif baa taa...


tengok la tu.. kunon je kann.. siap selak2. hahaha



cuti hari minggu lak.. kadang2 pegi madrasah abang mirul ( my other nephew. abg kepada ika..) abang mirul belajar sana.. tiap2 minggu madrasah dia buat majlis ilmu untuk masyarakat setempat.. kecik2 syukrii dah pi mendalami ilmu agama.. hihi.. ustaz ustazah sana suka kat syukrii. mana taknya.. tak takut pun dia ngan orang berpurdah.. siap ciyum lagi pipi ustazah tu walaupun berpurdah.. amboih la anak bujang den ni.. haha

baru2 ni bawak anak2 buah aku g mandi laut.. berkelah kat pantai teluk senangin. syokla depa.. 
gambar banyak dalam kamera. aksi syukrii and semua. kamera tu pulak kabelnya entah kemana.. geram betul xdapat nak haplod.. henset den lingkup. harap maklum lah kalu gamba blurrrrrrrrrr gitu.. hahaha.

sejak dok kampung ni banyak nau akal dak syukrii tu.. mulut bukan main bijak gi.. dia dah pandai manjat.. dah pandai sebut opah , abah dengan jelas.. dah kenal orang. sapa makngah, sapa maklang, sapa pakcik. sapa wan.. hehehe..

bila orang suruh gelak. dia akan gelak besar.  hahaha. bila orang suruh baii.. baii.. dia akan lambai tangan dia.. bila orang say no.. no.. no.. dia akan tunjuk jari telunjuk dia.. sekarang lak. dia dah pandai ajuk opah dengkur. bunyi fuhhh.. fuhh.. hahaha.. lagi opah selalu tunjuk jari telunjuk dan cakap 'ingt-ingat'.
sekarang dia akan balas balik. tunjuk jari sebut 'ngat-ngat-ngat'. hahaha..

noo.. noo.. kata dia. hahaha.


he so clever... geramm sangat. now dah 10month.. cepatnya masa berlalu.. 

oklah.. itu saje nak bebel. kehkeh.. bubaiii... cya..



Rindu bloging..



lama tak hapdate kan.. rindu aih.. banyak nak story mory.. tapi entah macammana.. nanti la yer.. kalu ada masa.. hehehe..


tepek sekepim gamaq syukrii menghayati keindahan laut..
lokasi : teluk senangin..

buat yang rindu.. ade ke? muehehehe..

bubaii...
hug & kiss from us!

 
Denim Template. Re- Edited by Puan Mell. ALL RIGHT RESERVED.