Resepi : Steak mudah ala puan mell.


okeh, ni bukan resepi puan mell sebenarnya. tapi hubby puan mell. hahaha..
last night, dia teringin nak makan steak kunonnya..
tapi, dia tak makan black pepper,
so dia bagi resepi dia..
mana dapat entah, i dun noe. hahaha..
but, not bad lar.. sodap gak.. 







bahan-bahan
1-2 keping daging steak/ batang pinang. 
1/2 inci halia*
bawang putih*
1-2 sudu sos tiram
kicap manis
lada sulah (guna lada hitam sebagusnya.. baru kick.. )
sedikit garam n sedikit olive oil.
cara-cara

bersihkan daging
kisar bahan bertanda *. campur dengan bahan perapan lain..
perapkan daging. seeloknya semalaman.. tapi aku tak nyempat2. tak sampai sejam pun perap. hahaha.

 bakar daging yang telah diperap sehingga masak (letakkan sebekas air di dalam oven untuk memastikan isi daging tidak terlalu keras selepas dibakar).

bahan sos :
(aku tak buat sos pun, just letak sos tomato ngan mayonis je.. hehehe) 

aku petik sos ni dari belog orang tau.. bukan aku punya.. 
sumber : potret kasih

。 1 labu bawang besar ( potong dadu)

。 1 sudu besar mentega
。 2 sudu besar tepung gandum ( ayak dulu takut macam-macam ada dalam tepung)
。 1 liter air ( lebih kurang dalam 1 jag kecil )
。 3 sudu besar sos tiram
。 1 sudu besar kicap (untuk menggelapkan sikit warna sos )
。 1 sudu makan sos tomato atau sos chili
。 1 sudu besar lada hitam ( ditumbuk halus)
。 1/2 kiub perasa ayam atau daging lembu.
。 Sedikit garam



Cara cara:

1. Panaskan mentega dalam periuk kemudian tumis bawang besar hingga layu.
2. Tepung gandum di larutkan dalam air hingga rata kemudian masukkan dalam periuk tumisan tadi.
3. Masukkan semua bahan lain termasuk sos-sos. Kacau atas api hingga pekat. Boleh di angkat dan dihidangkan bersama beef steak.


p/s : letak lah bahan sampingan lain, telur mata ker, kentang goreng ke.. nyum.. nyum...


12 comments:

  1. kreatif jugak hubby mell nih.. selalu org lelaki masak main taram je tp tetap sedap kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann... main taram je depa.. tp not bad lar..

      Delete
  2. aku tak paham tang letak air dalam oven tu? mohon pencerahan

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku letak je air sebekas dalam oven tu.. tp pakcik grill lg sedap.. sapu belen perapan tu tym by tym.. juicy jer.. aku ni main nak cepat je.. kehkeh..

      Delete
  3. wahhh.. hebak la hubby mell..dah mcm chef.. mesti dia gugel ni cari resepi..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. xde mknenye dia nk google.. dia bkn kaki intenet sgt.. setakat bkk fb main games adelah.. hahaha

      Delete
  4. sedap.. orang lelaki ni kadang memasak lagi advanced dari orang perempuan :)

    ReplyDelete
  5. Bakar berapa lama dan suhu berapa?

    ReplyDelete

tengkiu for komeng.. i'll catch yuu.. ngehh..