anda berada di kawasan Puan Mell | jangan lupa +Follow | Dashboard

Resepi : Agar-agar milo lapis oreo



aku google2 resepi.. biasa lah dah jadi mak-mak ni.. google resepi ajelah dia.. dulu bujang2.. haroomm..
hahaha.. so, terjumpa satu blog ni. wat agar-agar lapis oreo.. peh.. lawaa.. menggoda betul. kehkeh..
kebetulan pasaraya HERO, ada wat sales biskut oreo.
yang panjang tu RM 2.39 je.. suruh la hubby pi beli.. agar-agar serbuk dah ada.. gila lama beli tapi tak buat2. bersawang dah.. hahaha..
tapi milo lak sikit.. ahh.. lantakkan.. janji ada. 



resepi : Heavenly Milo & Oreo jelly


BAHAN2:
1 bungkus / 10g Jelly Powder (Serbuk Agar-Agar)
750ml Air ( ukur pakai botol mineral jer.. )
160g Gula
1 tin (400g) Susu Cair
3/4 cup Serbuk Milo
1 bungkus (137g) Oreo Cookies - patah2kan tp biarkan sandwich 2 lapis 
(aku pakai oreo yang inti cream kacang tu.. sedap. nutty yuu)

CARA2:
1. Masak serbuk agar2 & air sehingga larut.
Masukkan gula & masak sehingga gula larut.
Masukkan susu, kacau sebati sehingga mendidih.
2. Asingkan 2 cwn  ke dlm periuk yg lain & campurkan milo sehingga sebati.
3. Tuangkan 1 cwn campuran milo ke dlm acuan.
Panaskan campuran milo yg separuh lagi dgn api paling kecil supaya tidak membeku.
Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan kesemua adunan putih tadi.
Taburkan biskut oreo.
Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan baki adunan milo tadi.
4. Biarkan membeku di suhu bilik sebelum masukkan ke dlm petisejuk.

TIPS UNTUK MELAPIS:
a. Jangan tunggu sehingga lapisan membeku sepenuh nya sebab takut lapisan tidak melekat.
Jika membeku semua, guris2kan permukaan dgn garfu sebelum tuangkan lapisan seterus nya.
b. Pastikan adunan masih panas apabila menuang ke atas lapisan sebelum nya supaya ia melekat dgn baik.

 p/s: gambo tak cantik, kamera dari henset murah gitulah.. hihi




17 comments:

  1. resepi paling top sekarang ni..semua pakat dok buat..sy belum try lgi..selalu beli oreo tak sempat jadi puding dh masuk mulut ibu n aiman.dua2 hantu oreo.haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hubby kita peminat oreo.. bawak sorok siap2 sebelum buat.. hahaha

      Delete
  2. dapppnyeee.. ape2 makanan kalau masuk oreo memang mabeles..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. kan.. cam cekelat chicna.. nyam2.. hehehe

      Delete
  3. salam puan mell..

    weiii sedapnya wat puding oreo... tq share resepi..
    nanti free dan mood rajin datang boleh jaa cuba buat pulak...
    hihihi....


    www.jaakechik.com

    ReplyDelete
  4. boleh try ni nanti mrs mell.cam senang aja. kak pandai buat agar2 sirap je, haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni percubaan pertama kak selain agar2 sirap. hahaha

      Delete
  5. ohoi sedapnye puding oreo!
    nak kena try gak nti nih!!

    aummmmm! hehehe

    ReplyDelete
  6. nak try buat..macam sedap...tapi semangat memasak x ad..huhuhu

    ReplyDelete
  7. akak tak try lagi...cdg nak buat juga tapi xmo gn oreo...manis sangat..nak gn biskut lain..hihih

    ReplyDelete
  8. puding orea? nmpk menarik.. xpelah gmbr x jelas pun.. tp tgk p[un dah tau sdp tu..hihihi...

    ReplyDelete

tengkiu for komeng.. i'll catch yuu.. ngehh..

 
Denim Template. Re- Edited by Puan Mell. ALL RIGHT RESERVED.