anda berada di kawasan Puan Mell | jangan lupa +Follow | Dashboard

Petua : hilangkan kesan gigitan nyamuk pada bayi.


rumah kami amat banyaklah nyamuk. ekoran dekat dengan tong sampah dan longkang besar.. ada pulak pokok2 besar.
badan aku ni pebret dia. sampai en hubby dok heran apsal la nyamuk dok suka sangat kat sayang dia. haha. hampir tiap2 malam dia jadi tukang tepuk nyamuk. padahal dah sembur shieltox dah.. dah pasang ubat nyamuk. kipas lagi.. nyamuk tu pun kat hubby xnak lak dia gigit2..

dulu.. masa baru2 kawen.. penuh muka aku dengan kesan gigitan nyamuk. sampai kawan2 sekerja kata.. hancuss muka aku. cis!

okeh.. berbalik pada petua..
semalam aku bangun sahur. then, rasa cam sejuk.. aku kalihkan kipas dr syukrii.. takut sejuk. pahtu aku pegilah sahur. abah syukrii xda. g qiamulail kat surau..

pahtu, elok siap sahur. dengar dia meraung..
cepat2 pegi tengok. kot jatuh katil ke. nauzubillah!
tengok2.. abih muka dia.. masyaallah.. nyamuk oii... habis muka anak aku.. cisss!!!

abis kena ciyum dek nyamuk!!
 baby bawah 2 tahun xleh letak mopiko kot tak silap aku.. tak ingat.. sebab ada yang larang dulu..
nak tau petua dia apa? ubat dia tak kua modal pung..


sapukan TITISAN EMAS pada kesan gigitan nyamuk.. a.k.a sapukan SUSU IBU kat kesan gigitan nyamuk tu..


Next morning.. hilang sudah... tinggal sikit2 jer..
abaikan beliau yang cekcii.. hihi


mujarab!

nota kaki : kat orang tua tak test lagi.. nanti la nak test kat badan sendiri.. hahahaha

16 comments:

  1. titisan emas tu mcm mana?

    kat kampung akak pun banyak nyamuk. kena tido dalam kelambu

    ReplyDelete
  2. oooo..ingatkan susu ibu utk sakit mata jer..blh ltk kat gigitan nyamuk jgk ek..info terbaru ni..tq2..

    ReplyDelete
  3. risau laa blk kg nnt mesti nyamuk banyak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak tips elak kena gigit nyamuk boleh try cara ini http://www.healthmassa.com/7-tips-efektif-tapi-pelik-untuk-mencegah-gigitan-nyamuk/

      Delete
  4. berkesan ekk,boleh cuba nti..

    skang ni mmg nyamuk musim mengawan kot..umah sy dah pasang ubat nyamuk yg karen ni pun ada gak sekor dua yg kebal.digitnya si bambam sy.hehe

    ReplyDelete
  5. Alo cekcinye dia . Hehe omey sgt tgk dia tdo . Alo cian kena cium dgn nyamokk .

    ReplyDelete
  6. @wantie
    titisan emas tu.. susu ibu la kak.. hehehhe

    ReplyDelete
  7. @mama_ka0ri
    memang mujarab!. pun bru tau.. saja cuba2..

    ReplyDelete
  8. @izan mama mia
    tula.. kg lg bnyak kan.. besau2 lak tu..

    ReplyDelete
  9. @Puan Kutu
    kite pasang yg karen tu pun xjalan.. cubalah.. berkesan!

    ReplyDelete
  10. @Pykaa Pdott
    hihi.. cekci sikit jer.. hehe.. nyamok geram kot kt dia.. tu yg p ciyum.. haha

    ReplyDelete
  11. alhamdulillah dah baik.. hai si cekci yg comei. ;)

    ReplyDelete
  12. blog mell pon celebrate raye. lampu liplap liplap *__*

    ReplyDelete
  13. mekasih petua ni. tak pernah terfikir nak buat. tapi luth tu badan dia memang jadi santapan kegemaran nyamuk. pastu tinggal parut. kiranya susu ibu ni macam ubat serba guna la kan?

    ReplyDelete
  14. boleh tak tido malam dibuatnya kalau ada banyak sangat nyamuk

    ReplyDelete

tengkiu for komeng.. i'll catch yuu.. ngehh..

 
Denim Template. Re- Edited by Puan Mell. ALL RIGHT RESERVED.