Fasa kehidupan..







aminn...

aku masih lagi dalam fasa pertama..
ya.. kami masih bersabar dalam menjalani kehidupan bersama..
moga kami terus kuat hadapi dugaan, ujian , bersama2..
sesungguhnya setiap dugaan dan ujian itu ada hikmahnya.
harapnya.. satu hari nanti kami akan tersenyum 
mengenang kembali saat2 susah payah kami..
saat2 suka duka kami..




Syukrii mintak maaf ummi..




syukrii says : syukrii mintak maaf ummi.. syukrii dok baik2..


hikhik.. ini budak macam2.. meragam je 2 3 ari ni.. nak mengelek dia jer.. xleh wat apa.. pantang ummi hilang dari mata.. hadoiii...

Bila warga asing mendominasi pekerjaan.






hahahaha..


" hijunya cili tu... "


nak sure.. typo ke mat nepal yang print tag price tu. 
yela.. sekarang ni, cashier pun mat bangla and nepal kan..
kehkeh..

teringat dulu kerja kat pasaraya Bintang. jadi cashier..
mat bangla yang ajar.
hehehehe..





Berhijrah??



aku tak tau dari mana nak cerita.. aku masih lagi dalam delima.. ceritanya.. hubby aku ajak balik kampung aku.. nak meniaga katanya.. dia nak jadi besines men pulak.. sebab dia dah penat makan gaji + dia dah takda semangat nak dok sini lagi dah setelah mak dia takda..

aku.. tentulah suka.. dok dekat ngan mak sendiri kan.. tapi aku risau.. nak meniaga ni banyak risikonya.. aku takut kami bakal menyusahkan orang.. huhu.. hubby suruh bersikap optimis.. bersangka baiklah dalam segala hal.. dia suruh col mak dan tanya pendapat mak.. yela.. pada mulanya mungkin kami kena menumpang kat rumah mak.. mungkin akan menyusahkan mak sementara nak dapat tempo. tambahan pula kami perlukan pengalaman mak dalam memulakan perniagaan..( mak ayah aku adalah perniaga kecil2an dulu..)

then, aku col mak..

mak pada mulanya agak terkejut.. tapi mak terima dengan tangan terbuka.. mak kata lagi.. kalau nak meniaga.. lakukan dengan sepenuh hati beserta minat yang mendalam.. mak mestilah suka sebab syukrii ada depan mata.. kalau tak asik rindu-rinduan jer..




pastu.. aku bincang2 ngan kakak aku no 3. aku prefer luahkan dengan kakak aku yang ni.. sebab dia pendengar yang baik. dan jugak supportive macam mak aku.. dia adalah ibu tunggal kepada 2 orang anak yang duduk ngan mak aku.. mestilah dia suka kan kalau aku balik. ada kawan kann..

then lagi.. lepas aku bagitau cadangan kami tu.. mak apa lagi.. bercerita lah kat anak2 yang lain.. kat abang aku.. abang aku dok manjung. dekat jugak ngan mak aku.. abang aku sokong jugak. dia lagi suka kami dok kampung.. abang aku kata dia boleh tolong carikan tapak. dan boleh promote bisnes kami nanti.. well.. my brother agak banyak klik jugak kat sana.. also my mum.. mak aku nama memang dah pemes sekampung.. or maybe satu pantai remis kot.. sebab mak ayah aku kan pernah meniaga.. hehehe..

kakak no.2 aku lak.. akak aku yang ni dok kampung sebelah. kawen ngan orang kampung sebelah. mula2 macam tak bersetuju pasal takde epf berniaga ni katanya.. tapi bila mak dan terang musabab dan plan2 dia..( wahh... korang tau tak.. mak aku terus buat plan yu olss.. nak meniaga apa.. macam mana cara. hebak! ) kakak aku pun jadi setuju.. malah turut exsited and nak tolong jugak. kakak aku ni juga bekas perniaga laksa and also pemes sekalian kampung. pasal kakak aku ni kecoh orangnya... ( see... kami memang ada darah perniaga..kehkeh)

my oldest sista. kakak sulung aku.. aku tak sure dia setuju atau tak.. aku belum bagitau dia.. aku risau dia tak setuju jer. sebab dia dok dekat ngan aku kat sini. dia tiap kali cuti mesti nak jumpa syukrii.. mesti dia sunyi kalau kami balik kampung kan.. tapi rasanya dia akan menyokong jugak kalau aku pujuk2 dia. jual sikit nama syukrii. kehkeh.. tapi.. semalam mak bagitau.. dia ada bagitau akak aku yang ni.. dia macam ok je kata mak.. gelak2 bila dengar plan mak tu..



btw.. aku ngan adik beradik aku taklah rapat sangat macam bergurau senda kat pesbuk ke. coling2 selalu ke. xde maknanya.. hahaha.. ate.. aku ngan kakak aku yang no.3 tu je ada pesbuk nyer pung.. tu pun akak aku online nak tengok gambo syukrii je. kahkah..

tapi kan.. mak aku dah advance sikit.. katanya.. nanti dah ada bisenes.. promote lah kat pesbuk tu.. hakhak.. amboih makk...

paling aku tak tahan ayat mak aku..

'" aku sampai tak tidoq la dok pikiaq. nak plan hampa nak meniaga apa... "

bhahaha.. hover la mak aku ni tau.. owes over xcited bila bab meniaga ni tau.. penah sekali aku bagi resepi nasi ayam kat akak aku. dia makan sedap.. terus kata nak meniaga nasi ayam. nampak tak di situ bertapa passion nya dia bila bab meniaga nih.


apapun. keputusan ni aku ngan hubby kena pikir dan plan betul-betul.. tengoklah macam mana gaya.. sebab banyak duit jugak yang diperlukan bila nak start meniaga ni even meniaga kecil-kecilan kan..
any tips yu olss?

xcely.. aku memang minat meniaga.. nak meniaga online.. macam tak berapa jalan lak.. plus.. kat sini aku susah nak ke sana sini.. aku pun nak syukrii membesar depan mata aku.. aku jadi serik lah lepas syukrii masuk spital haritu.. aku jadi paranoid nak tinggal dia kat orang.. huhuhu..



owh yer.. kami plan nak meniaga makan.. agak2 makanan apa yang sedap dan orang suka. mak aku plan jual laksa, abang aku suruh jual lauk pauk.. macam2 lah.. hahaha..


bagaimanapun semua ni masih dalam perancangan.. insyaallah.. kalau di izinkan ALLAH..

like father like son




dulu masa mengandung tak saba nak tengok aksi anak beranak tu..

macam ni..


cute jer kannn




then... check la henset..
teringat pulak gambo yang ambik masa kat kampung dulu..

.
.
.
.




hahaha.. so cute la syukrii and abah!!




Resepi : Puding Roti kukus Sos kastad



resepi ni aku dapat dari kawan pesebuk aku..
gila sedapp je tengok.
tapi aku adjas sikit..
aku buat versi kukus..
depa versi bakau..

my version.. comot!




kak watie version.. teringin bila tengok ni lah.. hahaha

fifi version.. dia memang pndai masak!


ni aku kopi pasta sebijik2 resepi dorang eh..

kopi from fifi punya resepi.
Recipe : Original from Nurul Alfian. Modified according by how many pcs bread I have. 
 bahan-bahan

8pcs bread. (I used butterscotch, sedap tak hengat) - Cut into desired shape 
5 tbsp melted butter 
1 cup milk 
3 tbsp brown sugar (kalau guna roti biasa tambahkan lagi kot. Ni sbb butterscotch dah manis) 
2 eggs Vanilla essence few drops 
 cara-cara :

Susun roti dalam baking tray. Curah melted butter. Bahan2 yang lain mix dalam bekas lain and curahkan atas roti tadi. 
I used prunes. Boleh letak raisins ke choc chip ke kurma ke almond ke or what ever u have. Bake 170° 50 minutes. (Aku kukus dalam 30minit gitu..)
sos kastad. :

1 cup milk

Sedikit air
2 tbsp brown sugar
Few drops vanilla essence 
1 tbsp tepung kastad.
On low heat. Masukkan semua kecuali vanilla essence and lepas dah pekat sikit masukkan vanilla essence


sodapp yuu olls..


Mari membaca


harini agak kemalasan.. monday bluess kata orang.. hikhik..
nak buat apa pun kemalasan.. badan rasa sakit2.. akibat hari cuti sebuk berjalan sana sini. malam pulak after hero kenit tu tido. sebuk menDIY dapo.. ( DIY la sangat.. hahaha..)

jom layan c hero kenit membaca. (kunon2 je baca majalah resepi ummi.. hahaha.. )



















Aug 26, 2013 | mari membaca! by sitiemaryam on Keek.com


hamboihh... xcited ummi nampak.. sampai utube dia buat.. keek pun nak jugakk.. hahahaha..
padahal syukrii sebut Aaaaaa ngan Eeeeee aje.. 
kadang2 terlepas bbbb jugak.. 
hikhik..

kelaka nengok gelagat dak sorang ni.. ade gambo awek PTPL tu yg dia suka sangat. asik nak kaleh mukasurat tu jer.. pahtu bising.. sengeh3 sorang2.. 

D.I.Y dari barangan terpakai.. ( Buat Sendiri..)


di zaman serba pesat ini. dari segi kewangan.. mahupun pembangunan.
kita memerlukan lebih banyak idea untuk menjana ekonomi diri serta keluarga.
( ahak! macam wat forum lak.. kahkah..)

aku jumpa banyak idea D.I.Y yang dalam tak sedar boleh menjimatkan duit.

jom tengok!

sofa!





buat katil sendiri !! owsome!




pasu bunga .. cool..





lampu.. 



tangga..




dari tong !



kotak!


part kotak ni.. dulu aku ngan kakak aku selalu buat untuk bilik bujang kiteorang..
ambik kotak2 dari kilang. beli kertas pembalut lawa2.. bungkus!.. susun barang2 dalam tu. hehehe..


mini gim!


kuikuikui..

banyak lagi ide2 D.I.Y dari barangan terpakai..
masalah UTAMAnya...
ada penyakit "M".
Hhahahahaha.

Diari : 8 Bulan sudah. Trompet Kesayangan.




semalam genap syukrii 8bulan. tapi dia takleh merangkak lagi.. duduk pun tak pandai lagi. tapi merayap laju.. semalam dok cuba panjat2 ummi.. ke dia nak jadi cam ummi? opah kata ummi dulu tak merangkak.. tau-tau bangun berdiri, berjalan terus.. hahaha..
takpalah.. lain budak lain perkembangan dia kan.. tapi tak syok lah.. orang dok banding-banding.. huhu.. buat aku risau jer..


okeh.. TROMPET KESAYANGAN.. masa syukrii 4month .. aku ada belikan dia trompet mainan.. dia suka sangat ngan trompet tu.. sampai sekarang tak jemu-jemu. tak macam mainan lain.. wat tak heran dah.. nak main bukan-bukan jer. tapi bila bagi trompet dia still nak.. 

nak capai.. 
yummieh!
terangkat kenin the rock!


tak bunyik pung!

dalam kete.. mamai2 pun nak peluk trompet tu..



dah tido.. trompet tetap nak peluk.. haha!


hahaha... nak jadi ahmad nawab ke anak aku ni??
ke nak jadi p.ramlee..
ap?? ahli muzik????
hakhak!


owh ye.. orang bagi gelaran p.ramlee jr kat syukrii tau.. cehh! geram aku orang dok panggil dia ramlee.
ada cerita di sebalik nama tu.. berkait dengan abah syukrii.. nanti aku cerita. kalau ingat!. 

noted : kejapnya masa berlalu.. nak tambah lagi sorang lah! hahahaha..

Header untuk Puan kutu.








hehe.. aku ni jarang nak hampakan permintaan orang.. jadi aku rajin wat kan header untuk Puan kutu..
lagipun ade masa terluang sikit-sikit kan.. tak tahulah kena ke tak ngan taste Puan kutu. hehe..

header puan kutu punya belog.


lain sangat lah!.. hihi..

suka baca belog puan kutu.. macam-macam ada .. hahaha.. rajin hapdate.. den tak rajin. kuikui..


Rumah idaman kalbu

dulu masa kecik-kecik selalu berangan nak rumah lawa-lawa. maklumlah orang tak berapa senang dulu. berangan nak kawen dengan orang kaya. boleh dok rumah besaq2. ada swimming pool.. (padahal tak pandai berenang pung! )
ada garden yang cantik.. ada kolam ikan... tambah berangan bila baca novel. terbayang2 jer gambaran yang penulis novel tu bagi.
BERANGAN TAK HENGAT PUAN MELL NOOO... hAhaHa!
tapi apa boleh buat.. orang kaya tak mau kat aku. simpan lah angan-angan yang melampau... bawak kuaq balik bila ada uang berjuta. kehkeh.

wuhuuu....!!


bila aku datang key el.. aku dok flat. pahtu pindah ke apartment.. err.. pangsapuri ngan apartment sama ke hah? Syok jugak dok aparment.. masa kiteorang pindah ke situ. apartment tu masih baru... bersih! suka sangat. aku ngan akak aku dok bilik second... besaq gak lar.. rumah luah gak. tapi balkoni kat dapo. tak syok!

pangsapuri kelana impian. ni lah rumah sewa dulu tu. hehe

dahh.. aku berangan nak beli apartment. paling lekeh pun nak penthouse. wakakaka..
sebab rasa comel je dok apartment. hakhak.

mau pening cari rumah sendiri. hahaha!

tapi.. dah kawen.. kena dok rumah teres PKNS. Alhamdulillah la.. dapt jugak tempat berteduh kan.. yang penting tak payah bayar sewa. hehehe..
rumah tu rumah arwah ayah hubby aku..

aku harap satu hari nanti kami akan dapat dok rumah sendiri.. aku teringin lah nak decorate rumah sendiri.. dahla aku ni minat design. dulu dok ngan mak selalu alih2 perabot ngan mak.. sekarang mak dah xda geng. kesian mak.. aku nak macam tula satu hari nanti aku ngan anak perempuan aku nanti..
alahaiii... berangan lagi. haha!
rumah sekarang bukan xleh decorate.. cuma.. yelah.. rumah tu kan rumah pusaka.. selalunya nak dekat hari raya.. my SIL akan datang kemas2. deko2 ikut selera dia.. jadi.. aku ikutkan jer.. memang lawa dia kemas. tp mostly perabot dalam rumah tu bukan taste aku. hek! dah adat menumpang.. ikut jela..

macam SIL suka bunga2.. sebab dia minat menggubah bunga. aku lak tak suka. pasal cepat berdebu. dahla aku ni pemalas nak basuh bunga2 tu. hahaha. perangkap nyamuk lagi tu. hehe. aku lebih suka style moden and minimalis.. biasala. minat orang mana sama kan?

takpalah.. sabau jelah.. tunggu lah sampai waktunya.. ada rezeki aku ngan hubby nak beli rumah. pahtu deko lah sepuas hati ko mell oii... harap bersabar!


style2 minimalis gini gaya aku kunon. hahaha.


al-kisah senang nak mengemas cerita dia.. hahaha.. plus nampak elegan kan!

bilik syukrii ngan adik lelaki dia nanti. hamboih!


wah-wah.. berangan tak sudah ko mell!. i loike design very much! tak kira design pasai apa pun. hohoho.. kalaulah belajaq pandai. dah jadi interior designer dah aku ni.. kahkah!
la.. ni .. boleh design belog je la pun.. wakakakaka!


p/s : doa2lah impian aku tercapai nak rumah sendiri ye kgkawan.. kuikuikui...