anda berada di kawasan Puan Mell | jangan lupa +Follow | Dashboard

resepi : kek milo kukus mudah.


sebenarnya dah lama nak buat kek coklat kukus ni.. err.. aku tukar milo je pasal nak jimat.. muahahaha..
punya la lama dah gigih dok google resepi.. yang pastinya.. aku ni mesti la nak resepi yang senang dan cepat kann... haha.. boleh sambil2 tengok teduhan kasih lagi tu.. sempat basuh baju, sidai baju, bf syukrii la.. hihi..
akhirnya dapat gak resepi mudah lagi senang lagi cepat lagi murah  nie.. apa lagi malam tadi terlebih rajin terus buat..

meh2 tengok.. kompem sedap punya.


gebusss...

resepi asal : hanismajid



bahan-bahan:

  • 2 cawan tepung blue key
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan susu pekat manis
  • 2 1/2 cawan milo
  • 4 biji telur ayam
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 cawan air panas

Cara-cara :

1. masukkan semua bahan2 dalam mangkuk besar....
2. kacau dengan sudip besar..kacau tangan je...jangan guna mixer...nanti telebih naik....tak jadi
3. bila semua bahan2 dah sebati dalam 5 minit je kacaunye....
4. then boleh ditapis adunan yag dah siap agar hasil nanti lebih halus dan cantekkkk
5. didihkan periuk pengukus dan kukus selama 40 minit
6. dah siap...kalo nak letak topping lagik best...( aku letak topping milo yang dicairkan dengar susu pekat jer. )




alhamdulillah.. menjadi percubaan pertama aku bergelar chef pastri.. kahkah..
hubby mula2 xmau cuba takut tak sedap.. cehh.. boleh dia cuit sikit je rasa.. pahtu.. hamik separuh dia makan.. siap kata  leh wat jual.. pehhh.. kembang sat! hakhak..



22 comments:

  1. Bahan bahan mudah. Kukus je. Nt kt kg nk try wat kalo rajin. Bese wat biskut batik je. Paling sonang di abd ini. Sila cuba. Resepi gugel sndiri. Kihkih

    ReplyDelete
  2. perghhhh sedapnyeeee... dah la mmg mengidam nk mkn kek moist coklat.. ada pulak kek milo!! hohoho... x menahan dah niii....nk cuba la... =)

    ReplyDelete
  3. @Ratna ini giler mudah.. lg mudah dr kek batik.. hahaha.. u dtg test dulu.. kikiki..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ecece...I mmg suke yg mudah mudah ni. Nnt buat best best taw!

      Delete
  4. @Deqla Manjew cuba jgn tak cuba.. sejam je dah siap dah boleh dimakan serta merta! hahaha

    ReplyDelete
  5. style kukus kukus gini mmg mudah dan pasti jadi kan, campak campak done. hehe meh sikit nak rasa.

    ReplyDelete
  6. hhoho..milo pon boleh guna ekk..nanti leh try ni..:)

    ReplyDelete
  7. suka kek kukus.lg2 coklat milo cmni.awat tetiba bernafsu tgok kek ni.betullah tu sedap..klu tak takkan en suami mkn byk.siap kembang kena puji.hehe

    ReplyDelete
  8. @Nastyna pakai tepung kek.. harus jadi lah.. hahaha

    ReplyDelete
  9. @mama_ka0ri boleh jer, i ni mls nak p beli coklat.. kalu coklat lg sodap kenn..

    ReplyDelete
  10. @Puan Kutuhuihh.. musti la sedap.. hahaha.. pertama kali isteri dia rajin cenggini.. hihi

    ReplyDelete
  11. @Ratnainsyaallah.. i'll do my best.. eceh!

    ReplyDelete
  12. Replies
    1. ye.. pakai cawan teh saje.. xkire pakai cawan apa. jnji setiap sukatan tu pakai cwn sama.

      Delete
  13. mudah je kalo ikutkan resepinya... boleh cuba ni... tq ye share resepi ni....
    http://ct-aliah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  14. Nanti nak cubalah...best ni simple =) TQ for sharing..kalau menjadi nanti kite wat entry pasal kek ni and minta izin buat link ke blog you yer ... =D

    ReplyDelete
  15. bahan2 tu cukup utk loyang yg bsar mcm mne ea ?

    ReplyDelete
  16. Tepung blue key tu bleh tukar dgn tepung gandun?

    ReplyDelete
  17. Boleh tak kalau taknk kukus tapi bakar?nak try tapi loyang tak muat nak letak kat tempat pengukus

    ReplyDelete

tengkiu for komeng.. i'll catch yuu.. ngehh..

 
Denim Template. Re- Edited by Puan Mell. ALL RIGHT RESERVED.