anda berada di kawasan Puan Mell | jangan lupa +Follow | Dashboard

Diari : kupiah raya syukrii


ummi xcited nak sambut raya untuk syukrii.. maklum lah raya pertama buat beliau kann..
memey dah lama nak cari kupiah yang ada nama tu.. sebelum ni dok geram tgok baby gurl pakai crochet kann.. headband segala.. jadi ummi nak lah syukrii bercrochet jugekk.. tapi versi kupiah la kan.. hehehe..

comey kann..



mujur sedang elok terletak kat kepala.. btw, kupiah syukrii ni aku tempah kat AZIRA SAPIRIN.
ni pesbuk dia..

https://www.facebook.com/Nudzira

cepat jugak lah siap. harga murah. RM17 je tak termasuk postage lah.. bgaimanapun harga tertakluk pada ukuran kepala..

masa bgtau nak tempah dulu.. acuh tak acuh je abah syukrii.. wat bodo je dia.. bila barang dah sampai.. gedik lak tanya yang dia takde ke? ntahape2.. macam budak2 pulak.. jeles, hahaha..
tak dapat aih bayangkan abah syukrii pakai kupiah ade nama.. hadoiiiiii...




tema tahun ni kami ala2 cekelat gitu.. semalam g supin2 baju raya.. baru nak shupin kak tonn.. tunggu bunos ceritanya.. dapatlah ummi sepasang bju kurung, seluar ngan blous satu.. abah pun baju melayu sepasang.. t-shirt 2helai.. syukrii baju melayu sepasang.. alar.. baju ummi ngan abah dah match dah kaler.. tp cri bju syukrii xde kaler sama.. last2 cari kaler lebih kurang. yellow2 gitu.. tp sampin dia match!. haha. takpelah.. bia anak ummi menyerlah sikit. ye dakk.. hahaha.. then, beli la baju t-shirt sehelai dua lagi buat dia.. hehe.
kami shupin kat tesco je pun.. tak bermewah mana pun.. bersederhana jer.. janji adelah baju baru..
pahni.. misi nak cari tudung or shawl pulak.. huhu..


tak sabar lak nak tengok syukrii pakai baju melayu.. semalam bagi try agak besar sikit lorh.. tu je saiz paling kecik.. huhu..  kena lipat sikit lah.. hehehe..




nota kaki : bila dengar lagu raya.. rasa sebak sikit.. tahun ni tak beraya dengan mak...kedua2 mak.. sobss...

Petua : hilangkan sakit gigi / gusi.


Al-kisah, rite now.. aku sakit gusi.. rasa tensi semacam.. pagi-pagi pc buat hal. asik hang jer. rasa nak lempang 18 kaki.. naik ke tengah hari SQL lak wat hal. sudah berpending2 keja dakuh!. tambah ngan sakit gusi. rasa nak hantok kepala cicak ke bumbung. err.. cicak xde kena mengena..
celeg lak g obersea. sokmo gitu kenn dia.. tym aku sibuk nak cuti raya.. dia pong sibuk nak jenjalan.. bagi aku kerja kaw2 dulu.. takpe2.. janji aku dah dapat bunos. muahaha..

oleh kerana sakitnya gusi ni.. aku pun google la pehtua2 hilangkan sakit gusi..
antaranya :

  • hancurkan umbut nenas campur sikit garam halus. tepek kat gigi sakit. lakukan berulang kali sampai sembuh.. ( mana nak cari nenas.. malas ah.. kensel! )
  • ambil kulit pokok mempelam/mangga. rebus, tambah sikit garam. kumur suam2.. lakukan setiap pagi sehingga sakit gusi hilang.( pokok pelam ada la sebelah rumah.. tapi pikir balik kotor kot kat pokok tu.. xjadi.. kensel lagi! )
  • kumur ngan air kunyit.. ( macam senang.. tapi tak ke kunin gigi satgi??? )
  • kumur air garam.. ( paling senang.. tapi kemujaraban dia sekejap aje kot.. adehh )


cuba korang bagi ide sikit.. sakit betul gusi ni.. belah dalam lak tu.. kat geraham sana nunn.. hat hujung sekali.. 

huwaaa.....

doa sakit gigi

Terkenan Hero korea


apo keheynyer.. tetiba tajuk tekenan hero korea la pulak..kihkih..
tetiba teringat masa tengah pregnantkan syukri..
aku giler betul tengok cerita korea "my princess".
berapa kali ulang kat utube aku tengok.. hahaha



melty habis dengan hero dia tu. "park hea young". hihi
aku bukanlah peminat tegar drama korea pun..
dulu, salu sangkut ngan drama korea ni pasal kakak aku peminat tegar drama korea..
sampai kat astro pun channel 391, 393 je dia tengok.
aku masa bujang dok umah dia.. harus la tersangkut sama. hahaha..
dvd toksah cakap ar.. penah gak duit tabung kiteorang.. buat beli dvd. pasal xtau nak buat apa duit tu. kahkah..

pas aku kawen.. memang stop langsung la tengok.. hihi..aku lebih prefer rancangan masak2.. makang2 la pulak..
then, bila preggy, sesaja google2.. tetiba tersangkut ngan cerita di atas tu.. sudah.. dok nengok cerita tu haje kat opis even takde sound. gila kental!

dah dapat syukrii, ramai yang tegur.
mata dia sepet.. macam korean boy katanya...
nak habaq mai..pasai ni la.. terkenan drama korea kot ni.. (psstt.. padahal ummi and abahnya pun cepet2 jugak..)


alololo.. hensemnyer..
agak2 syukrii bila besar hensem tak macam hero korea.? hahaha..

tapi.. hero umii berkali2 ganda hensommm... hakhak!



noted : entry suka2.. non ide.. kihkih..

dah ujung2 posa.. jom beramal lebih sikit!



Resepi : Laksa Mee Pantai Remis.



aku saja nak share resepi dari kampung kelahiran aku ni.. motipnya sebab aku rindu nak makan.. nantilah nak buat pakai mee sanggul. sini mana nak dapat laksa mee tu.. err.. takpun aku suruh mak post kan.. wallaaa... aku pun banyak kali mention pasal laksa mee ni dalam entry aku sebelum ni kan.. ngeh!

laksa mee ni memang terkenal kat pantai remis, perak dan jugak pangkor.. tapi lain sikit caranya.. kalau pantai remis sup dia xletak ikan.. pangkor lak letak..
laksa mee masih lagi jadi pebret warga pantai remis. masih mudah dicari. kat pangkor dah susah kot.. sebab macam2 masakan dah masuk sana kan.. ceritanya kawasan tourist.. hahaha..
masa aku melancong ke pangkor haritu.. ( melancong la sangat.. haha..) cari jugak.. nak test. tapi takda orang jual..

ok.. nak tau rupa laksa mee tu camna? meh sini tengok..

aku cilok dr google..
hehe.. jangan xtau.. aku google je. besepah jugak info resepi laksa mee ni.. rupa dia xde macam laksa pun dik non.. lebih macam speegeti tu.. macam mee sanggul gitu..
dia ada dua jenis.. satu putih.. satu lagi kunin.. tapi sedap lagi putih.. 

ni versi kunin.. macam spegeeti kan.. tapi tidak!

for u guys information.. laksa mee ni cuma boleh didapati di sekitar pantai remis, lumut or pangkor. tp yg pasti pantai remis banyak lah!

btw, jom tengok resepi sedap inih! simple sangat. tapi sedap hoccayy...

Resepi Laksa Mee

Bahan-bahan

Pertama :
laksa mee ( direbus, cuci, tos )
~ terpulang nak bape gulung.. untuk kami sekeluarga selalu 2-3 gulung

Kedua :
bahan untuk sambal
ehsan google

cili kering ( sebungkus RM2 hinggit gitu )
~rebus and blend
15-20 biji bawang merah
1 labu bawang putih
sekepim asam keping @ gelugoq
minyak secukupnya.
garam gula secukup rasa

~btw, kuantiti bahan2 ini terpulang pada masing2 ok.

ketiga :
bahan untuk sup
ehsan google

udang atau ketam
~dua2 lagi marbeles!
air secukupnya
kiub pati ikan bilis (optional. xbubuh pun takpa.)
bawang merah and bawang putih.(hiris dan tumis darat)
garam sikit
daun sup

keempat :
ehsan google

kacang panjang( potong kasar)
lobak masin ( potong dadu)
bawang merah and putih (hiris)
garam sikit

cara-cara buat :

(sambal)
tumis macam buat sambal tumis.
kalau boleh letak minyak banyak supaya cili betul2 masak.. nanti dah siap boleh buang lebihan minyak dan asam keping. rasa dia pedas2 manis gitu..

(sup)
rebus udang dan ketam sampai mendidih.. masukkan bawang yang ditumis darat tadi.
perisakan dengan garam dan kiub pati ikan bilis. tabur daun sup.

(kacang)
tumis bawang yang dihiris dengan sedikt minyak..
masukkan kacang dan lobak masin yang telah dipotong tadi.
perisakan dengan sikit garam.
jangan goreng sampai layu.. bia dia rasa crunchy2 gitu..

cara makan :

letak laksa mee dalam pinggan atau mangkuk
masukkan semuanya.
gaul dan sapdek! 

besaq2 sikit tunjuk. hahaha



perghhh... betul-betul hoo liauu..


noted : rasa dia tak serupa ngan laksa mahupun spegeti. nak tau silalah cuba. hihihihi..

15 ramadhan sudah... rindukan yang telah pergi..



cepatnya waktu berlalu..
entah kenapa semangat raya tahun ni macam kurang meriah.. tapi untuk syukrii aku xcited.. heh!.. mungkin sebab tahun ni tak beraya kat kampung sendiri kot.. seperti dijanjikan raya tahun ni giliran kampung en hubby..
tapi mungkin kami beraya di puchong dulu.. tengahari baru bergerak ke melaka.. sebab en hubby nak ziarah kubur arwah mak dan ayah dia dulu..
aku paham perasaan hubby.. semangat raya dia kurang sangat tahun ni even syukrii ada.. tahun ni dia beraya tanpa mak dan ayah buat pertama kalinya..
kadang timbul rasa bersalah kat hati aku.. kalau lah aku tak merengek nak beraya kat perak tahun lepas.. mesti hubby dapat beraya ngan mak dia wat kali terakhir kan..

aku rindu ngan MIL kadang2.. selalu aku tersasul depan hubby..
kalau mak ada kan bang.. mesti mak buat camni.. mesti mak buat camtu..
kemudian aku tersedar.. demmm.. kenapalah aku ni..

betullah orang kata.. dah kehilangan baru nak terasa..
terasa berdosa aku.. masa hayat arwah masih ada..
biasalah menantu dan mertua.. kadang2 kecik hati..
tapi aku paham walaupun arwah MIL mulut bising.. tapi dia anggap aku bukan sebagai menantu tapi anak dia.. aku pun anggap arwah macam mak sendiri..

saat kami suami isteri susah.. arwah selalu saja membantu..
aku rindu masakan arwah.. rendang daging hijau nya memang sedap. asam pedas melaka..
raya tahun lepas kami buat open house.. sama2 masak dengan arwah..
arwah proudly bercerita kat jiran2 tentang menantu dia ni yang pandai masak nasik ayam. padahal baru 2kali masak kot.

sebak pulak dada..


hubby cakap tahun ni.. kalu cuti panjang.. ongkos pun masyuk.. maybe balik perak jugak.. tapi aku tak harap sangat.. tapi aku kesian gak kat mak aku.. raya tahun ni sekali lagi kakak sulung aku tak balik kampung sebab kena keja.. lagak macam keja gomen je dia. padahal keja swasta je pun. bujang lagi lak tu..

apapun... bila dah jadi isteri.. terpaksala.. syurga kini bawah terlapak kaki suami katanya..
lagipun saat2 macam ni suami aku tentulah perlukan aku dan syukrii di sisinya.. kamilah kekuatan dia..
dunia dan akhirat insyaallah..


dari kiri.. maklong, nenek, arwah mak.. yg pakai sweater..

al-fatihah  ~semoga arwah MIL , ESAH binti ABU BAKAR di tempatkan di kalangan insan2 yang beriman.. amin..


cara yang berbeza


syukrii semalam officially dah berumur 7 bulan.. dia dah start makan around 3weeks ago..
tapi.. ada masalah sikit dia ni.. dia kuat makan. memang salu tak cukup aje.. padahal dah sendawa kot.. masalah syukrii bila dah start makan ni. dia buang air besar 2 hari sekali pulak.. risau..
padahal aku start dengan puree buah pun. dah buat 4 day rules tu.. apapun xpelah.. janji dia membuang ye dak.. tapi aku perasan kalau dia makan puree cauliflower.. dia membuang hari2.. tapi kesian lah.. kang jemu dok makan kubis bunga je ari2.. ngehh..

baru lepas makan.. nengok perut uncit ite.. kihkih..

btw, aku bukan nak cerita pasal syukrii makan.. walaupun ada berkait sikit2..
aku nak cerita pasal cara orang dulu2 dengan cara kita sekarang..
well, cara orang dulu2 bagi makan kita masa kecik2 lain dengan kita sekarang kan..
aku ingat dulu.. mak cerita aku baby2 dulu mak bg pisang bakaq lenyek.. sebab nak bg kenyang.. tambah mak bg aku minum air kanji..

oklah.. sekurang2nya mak bagi aku sumber semulajadi dan homemade.. hehe..tapi mak bg aku makan terlalu awal kot.. perkara ni berlanjutan ke anak2 buah aku.. tapi sampai kat syukrii aku hold dulu sampai umo syukrii 6bulan.. malah aku exstanded sampai seminggu.. mujur mak aku paham, mujur jugak kami dok sendiri.. maka, takdelah yang nak suruh makan itu ini..

ramai yamg suggest suruh bg makan nestum, aku tak xtahu lah.. kenapa ramai yang di sogok yang yang nestum ni bagus.. malah, ada yang cakap.. aku bg makan anak aku sehat je haa.. ko mak baru, mana tau apa2.. sedeyh gila.. memang la aku baru jadi mak.. tapi demi anak aku, aku usaha gali ilmu..
cari sebab dan musabab.. bukan sebab iklan kat tv..

sebab nak anak tembam.. umo anak dalam pantang. dah bagi makan nestum tu.. bila jadi apa2 baru nak menyesal.. aku bukan cakap saja2.. ni kisah betul kat kampung aku.. mak dia bg makan terlalu awal.. usus anak tersumbat.. meninggal si kecil yang baru melihat dunia itu..

bayi biasalah kalu menangis.. bukannya sebab dia lapar sangat.. 9bulan dia duduk dalam rahim kita.. berkongsi segala dengan kita.. jadi, bila keluar dia cuma nak rasa hangat badan kita.. peluk, dodoi dia.. hanya kitalah pelindung dia saat tu.. so, its normal bayi selalu menangis..
penah dengar yang bayi menangis tu sebenarnya dia berzikir? so that.. bgilah susu badan yang telah diciptakan untuknya itu selagi mampu..

kisah syukrii pulak, masa dia umo 5month gitu, pengasuh dia bagitau yang dia bg syukrii makan bubur.. aku just like.. huh! tergamam.. xtau nak kata apa.. okeh.. org mungkin kata.. alaaa... kecoh la.. bg bubur je pun.. apa salahnya bagi makan.. plis.. cari sebab dan musabab dulu.. nasi tu kan karbohidrat.. bayangkanlah.. perut dia yang selama ni minum susu jer disumbat nasik.. mesti terkejut kan.. that why.. kita kena mulakan dengan puree buah2 dulu..
the, balik aku cerita kat hubby.. dia suruh aku pesan kat pengasuh syukrii yang abah syukrii xbg makan lagi.. nanti kalau dah start makan, ummi dia akan bagi bekal..
mujur pengasuh syukrii jenis memahami.. bila bagitahu elok2.. dia paham..

akhirnya.. bila syukrii dah start makan.. aku bekalkan dia makanan.. buat minggu pertama.. aku bagi makan kat rumah.. minggu seterusnya baru bagi bekal.. tapi.. dah sudah.. puree yang aku buat tu pengasuh dia buat macam nestum. bancuh bubuh dalam botol.. aduiii..hahaha.. dia hint2 jugak suruh bg nestum..
takpelah.. nanti aku buat homemade cerelac untuk syukrii.. senangkan kerja pengasuh dia tu.. huhuhu..

selalunya bapak2 cepat kesian kat anak kan.. nak bg makan itu ini.. macam hubby aku walupun dia paham tentang pendirian aku.. dia suka usik2 nak bg syukrii makan macam2.. pahtu dok tanya2.. ini boleh makan tak? itu boleh makan tak? tak menyabo!..

anyway.. lain orang lain cara.. terpulang pada diri masing2.. cuma yelah.. kita nak yang terbaik untuk anak2 ( anak2?... macam nak tambah lagi lah.. kahkah! ).. kannn...

owh ye.. nak tau lebih lanjut pasal pemakanan anak2.. ( once again.. kihkih )
jum like page HSFFYB GROUP.

cyaa!

Diary : cerita syukrii menjelang 7 bulan.


lama kot kan tak bercerita pasal dak syukrii tuu... ( lama la sangat.... )
syukrii now akan menjejakkan umurnya ke tujuh bulan.. haha.. beliau sekarang teramat la aktifnya.. banyak akal yu noe...

bulan puasa ni.. always ummi terkejar2.. berlari2 maraton sebab dia.. ummi balik pukul 5pm.. amik dia dalam 10- 15min lepas tu.. sampai rumah around 5-10min lepas tu pulak.. petang2 bulan puasa ni.. memang pengasuh dia tak mandikan dia siap2.. maka dengan itu.. balik rumah ummi kena mandikan dia.. beliau memang suka mandi.. pastu isap air yang meleleh tu.. haih! untuk mencepatkan kerja ummi.. ummi mandikan dia dekat depan rumah.. ada pili air di situ.. selalu lah kena tegur ngan untie sebelah..

" adikk... u punya baby pagi2 sudah bangun main ya.. ayoyo.. kacau dia punya imak mau masak "

hahaha.. sahur memang agak mencabar tahu.. sebab dia akan ikut bangun teman ummi dan abah bersahur.. hadoii...

petang2.. after mandikan dia upah susu sekejap.. wahlal kat rumah pengasuh dia baru sudah menyusu tu.. tapi tetap nak upah direct punya.. macam2 la dia..
lepas tu.. mula lah ummi nak start berkungfu kat dapor.. letak atas toto.. baru tumis bawang.. pegi depan tengok dah tepi dinding dok tepuk dinding.. kutip letak tengah.. berlari lagi ke dapor.. 5min lepas tu.. dahh... tepi almari pulak... jilat lantai.. adoiii... kutip lagi dia.. lari lagi ke dapo.. bagi mainan pun tak layan.. main sekejap. pahtu kemana2 la dia merayap.. err.. nak lagi cepat sampai ke destinasi.. beliau bergolek dengan pantasnya.. hahahaha..

begitulah sehari2 dia sekarang sementara tunggu abah dia balik pukul 6pm++ untuk temankan dia main.. dia dah pandai panggil abah tau... ummi dia tak mahir lagi.. sekali sekala ke bila dia merengek nak nenen..  kadang kalau abah lalu tapi tak angkat dia.. dia wat suara syahdu.. abbahhhhh... geram betul..


beliau jugak kuat menjerit sekarang.. sekuat hati tahu... sampai batuk2.. hahaha..





masa ni ummi tengah sibuk nak tukar sarung bantal.. dia memang geram ngan bantal tu.. mainan dok ada je.. main pelik2 jugak yang dia suka.. yu noe.. macam main kain and pempes tu..  hahaha.. oh my son!

sekian saja cerita my only son ( buat masa sekarang )..  setiap hari ada je akal dia.. well.. time2 ni memang baby banyak akal kan? hehehe..

muka menjerit sampai angkat kenin de rock!

Iklan : Baby Syukrii Collections


huhaii u ols... akhir2 ni agak bizi lah.. bizi ngan keje opis.. bizi ngan bisnes online jugak..
so, nak beriklan sat naa... meh la support2 i.. hehehe..







di samping tu.. u ols boleh jugak beli baju raya kat ai keh!

peplum ade.. jubah pun ade.. and bakal upload lagi.. tu yang bizi sikit ni.. meh la cuci mata naaa...

add jommm....

Sitie Khairuz Maryam

Create Your Badge

selamat menyambut ramadhan nur kareem 1434h.








from : kami!



cerita kami : mengimbau kenangan.


last sunday, semalam la tu.. aku terima tetamu dari jauh.. dari labuan nun.. hehe..
xcely beliau balik kampungnya di terengganu. jd, singgah sekejap kat rumah kiteorang.. dah lama plan kot nak jumpa2..

ok.. lets me story.. u ols mesti perasan kan yang aku salu mention nama sahabat aku tu.. iaitu puan ratna.
sebenarnya ini adalah kali pertama kami berjumpa.. wahlal kami kenal dah lama.. dah hampir mengjangkau enam tahun lamanya kami bersahabat.. kami berkongsi macam2 cerita dan kisah hidup kami.. ade sesetengahnya rahsia yang hanya aku dan dia saja tahu.. berkongsi masalah.. tambah bila masing2 dah ada anak.. memang dok mengadu satu sama lain. kihkih..

perkenalan kami bermula dengan laman sesawang maxis portal via handfhone..
masa tu facebook tak popular lagi.. kami kenal nick masing2 mungkin di hotdates kot.. masa tu puan ratna ni dah fofular kat laman tu.. aku baru jinak2 jer.. puan ratna dengan nickname " ratna " di ambil dari  novel feveret beliau novel " cinta sang ratu " by ramlee awang mursyid.. dan dari dia aku belajar baca novel2 rumit gitu.. hahaha..  aku masa tu pakai nickname " doyan gurl ".( gile kampung punyer nick. kahkah.. ) masa tu musim doyan.. aku bantai je letak nick tu.. mula2 ingat nak main je chat kat situ.. last jadi ketagih.. chat kat situ masa tu aku ingat dalam 20sen or 50sen kot satu mesej.. mahal weyhh.. gila beratus dah kot melabur kat situ.. haha.  padahal chat kosong tulisan kaler gitu2 je kot.. aku start masa tahun 2008. beliau mungkin lebih awal dr aku.. and masa ni kiteorang tak kenal each other lagi..



then, kami berpindah ke " blog ekspresiku " masih lagi dalam laman sesawang maxis portal by handfhone tu.. blog ekspresiku ni lebih seronok. pasal boleh taip panjang2.. tulisan pun boleh kaler2.. siap ade emoticon.. and boleh buat glow macam nie. ---> hello ebribodi.
hahaha..  aku kenal hubby aku kat sini ar.. puan ratna kenal hubby dia kat hotdates.. yes.. kami masing2 berkahwen dengan pakwe chat. dats why kami leh rapat kot.. kehkeh.. masa kat blog ni.. aku tukar nick ke " mis maria " and many more.. hahaha.. oleh kerana kat sini orang tak kenal identiti kite. pasal takleh letak gambo kan.. aku rasa macam2 nick aku pakai and menyamar.. aku penah menyamar jadi lelaki tahu. jahat!  hahaha.. owh ye.. dalam blog ekspresiku ni ada lima kelab.

-temui rakan-rakan baru
-makan-makan
-bola
-gosip
-halogeng

ade lg kot.. lupa dah..
aku join kelab 'Halogeng'. Manakala ratna join kelab 'GOsip' But sometimes aku pegi ke serata kelab tu.. ratna pun ada join kelab 'halogeng'. and kat halogeng jugak nick "MELL" mula hot and pemes.. kahkah..
sebab masa tu aku create kan watak ' mell ' ni gedik2 gitu.. hahaha.. and dorang tak dapat tangkap yang mell is xcely mis maria yang lemah gemalai. hakhak..


pastu.. luaskan pergaulan ke  " mlife" pulak.. haha.. kat sini lebih kurang cam facebook la jugek.. leh letak gambo.. and kat sini kot kiteorang bertukar no.. entah lupa i..
walupun dah ade mlife.. still jugak addict with blog. haha..


sebenarnya.. ramai dah kengkawan dari blog ekspresiku yang aku jumpa.. and kami jugak pernah buat reunion.. siapa sangka kan teman alam maya pun leh jadi sahabat yang rapat sekali...




ok. berbalik pada kisah tetamu yg datang dr jauh.. akhirnya.. setelah 6taun bersahabat via handfhone.. or bersahabat secara maya.. ketemu jua lah kami.. punya semangat nak sambut tetamu kan.. aku dah siap suruh en hubby beli barang2 nak masak..
as request.. ratna nak kek milo tu.. kikiki.. mimie ( adik ratna ) lak siap pesan.. kak mell.. masak sedap2 tahu.. hahaha

so, menu untuk mereka nasi ayam and kek milo kukus marbeles. hak!



fuhh... marbeles.. ma hubby punya pulun.. separuh dia yg habiskan.. ngalah kn tetamu lak dia.. haha
err... nasi ayam tak sempat snap.. kihkih..

kami!

note : tq dear... singgah rumah kiteorang.. ( ya.. i noe u mybe tak bace entry ni coz cuti lama kann.. huhu. ) tercapai jugak hajat nak temukan syukrii with abam adeeb yg moncitt.. moga diaorang jugak bersahabat kan.. hihi..



tipikal drama melayu




sekarang musim drama melayu dapat sambutan balik kan.. kihkih..
aku rasa semua orang tau tipikal drama melayu ni..
tapi tetap gak folow drama berepisod tu.. hak!

orang kaya

watak ni wajib ada.. hero mesti kaya, anak ahli korporat.. naik keta besau.. mummy daddy mesti datuk-datin.. hahahaha.. hero playboy.. bajet hensem takdak dah.. ini semua poyo!


orang miskin/ tertindas


heroin selalu miskin.. tak pun tertindas.. kalau tak pun heroin kaya, hero miskin.. kunon2 cinta dua darjat lah.. ala2 kasim selamat.. peh.. dari zaman p.ramlee sebelum merdeka. dok takat lagu tu la cerita dia.. kata modennnn...  haha..


watak jahat

watak yang jeles ngan hero atau heroin.. mesti ni mesti.. kalau tak tak ada lah rencah.. kadang tengok depa ni kita lak geram lebih.. malah watak dorang yang selalu menjadi.. hahaha.. hero heroin muka poyo pun takpa.. janji watak sampingan yang jahat ni menjadi.. kahkah..


lokasi


aku memang tak leh blah la pasal ni.. contohnya la kan.. si miskin sakit.. kesian dia.. tapi tak menahan dok spital katil satu tu.. tak logik betul.. kata miskin.. kahkah..
dah miskin.. boleh pulak dok rumah teres dua tingkat. hek!.. tapi sekarang pengarah dah mula concern pasal ni..
yang aku pasti rumah biru yang belakang dia klcc tu memang laku la. hampir setiap cerita ada rumah tu,, hakhak.


mekap


hat ni lawak hoccay... muka mesti mekup tebal2.. matamesti pakai bulu mata pelsu.. lagi-lagi jasmin hamid. hahaha..
watak kampung sekalipun bulu mata pelsu tak tinggal.. aduiiiii...
dahtu waktu tidoq pun mata ber eyeshadow macam pegi club! haha..
yang miskin tu rambut berkarat ... perghh.. ada lak duit nooo.. un logik!


kawen paksa


ni drama sekarang ni.. balik-balik kawen paksa.. mula-mula benci pahtu jatuh cinta.. ohh.. tipikal!
apa sekarang maseh ada lagi ker kawen paksa???


adaptasi novel


fenomena.....!!! hahaha.. sekarang musim adaptasi novel.. tu yang cerita sedap jadinya.. tak payah susah karang scrip lebey2 lagi.. hahahaha




ada lagi tipikal2 drama melayu ni.. malas nak taip panjang.. u ols pikir sendiri lah eh.
sekarang dah nak ramadhan.. teringat lak masa rozita che wan mula2 berlakon..
diari ramadhan rafik.. suka betul aku tengok dulu.. kihkih..

noted : tapi aku tetap layan gak drama melayu.. kahkah...

habit about blogging


aku ada satu habit pasal blogging ni..
kalau sapa2 yang selalu datang sini pasti perasan.. hehehe..
habit tukar rupa belog.
hahaha
coz bila aku dah start mengedit belog.. then, terus jadi gilos mengedit.. ade je tak kena kat mata..
sepanjang hampir 2 tahun berblogging ni aku tak sure dah berapa design yang aku buat.. 
hakhak!
dah tu.. kot kalau belog sendiri lagi takpe gak kan..
dengan belog kawan aku pun aku offer buat.. hahaha
tak percaya?
sila pegi ke belog puan ratna
kat
.
.
.
.
.


comey tak kak tooonn? eh!

hihihi..
xcely aku memang minat la bab edit mengedit ni..
tu pasal belog aku asik bertukar macam sesumpah jer.. datang mud nak kaler pink.. pink la dia..
datang mud nak biru.. biru la dia..
sekarang mud tengah minat kelabu.. kelabu asap la belog aku ni.. 
hahahaha..

tapi selalu design yang aku buat simple and clean jer.. pasal aku tak berapa suka design yang crowded gitu..
ngeh..

satu lagi habit aku, dah aku edit santek2.. aku tak suka simpan rupa yang lama tu.. macam printscreen ke hape. selalu lupa sebenarnya.. hahaha..

so, xdapat tunjuk rupa2 belog aku yang lama tu..


sekian, itu saja.

nota kaki : gedik nak wat entry walaupun tade ide.. kihkih..


resepi : kek milo kukus mudah.


sebenarnya dah lama nak buat kek coklat kukus ni.. err.. aku tukar milo je pasal nak jimat.. muahahaha..
punya la lama dah gigih dok google resepi.. yang pastinya.. aku ni mesti la nak resepi yang senang dan cepat kann... haha.. boleh sambil2 tengok teduhan kasih lagi tu.. sempat basuh baju, sidai baju, bf syukrii la.. hihi..
akhirnya dapat gak resepi mudah lagi senang lagi cepat lagi murah  nie.. apa lagi malam tadi terlebih rajin terus buat..

meh2 tengok.. kompem sedap punya.


gebusss...

resepi asal : hanismajid



bahan-bahan:

  • 2 cawan tepung blue key
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan susu pekat manis
  • 2 1/2 cawan milo
  • 4 biji telur ayam
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 cawan air panas

Cara-cara :

1. masukkan semua bahan2 dalam mangkuk besar....
2. kacau dengan sudip besar..kacau tangan je...jangan guna mixer...nanti telebih naik....tak jadi
3. bila semua bahan2 dah sebati dalam 5 minit je kacaunye....
4. then boleh ditapis adunan yag dah siap agar hasil nanti lebih halus dan cantekkkk
5. didihkan periuk pengukus dan kukus selama 40 minit
6. dah siap...kalo nak letak topping lagik best...( aku letak topping milo yang dicairkan dengar susu pekat jer. )




alhamdulillah.. menjadi percubaan pertama aku bergelar chef pastri.. kahkah..
hubby mula2 xmau cuba takut tak sedap.. cehh.. boleh dia cuit sikit je rasa.. pahtu.. hamik separuh dia makan.. siap kata  leh wat jual.. pehhh.. kembang sat! hakhak..



si comot

comot adalah kucing kami.. comot dihadiahkan incit hubby masa besday aku tahun lepas.. masa tu aku tengah pregnenkan syukrii 7bulan++..
sebenarnya comot adalah kucing jalanan.. hubby aku jumpa dia.. oleh kerana dia comey.. incit hubby bawak balik dan kebetulannya besday aku.. ahak!

aku dengan kucing tak berapa serasi sebenarnya. dari kecik dah berapa ekor aku bela.. semuanya tak bertahan, ada yang mati, ada yang hilang, ada yang kena buang.. so, agak lama jugak la aku tak bela pet ni..

hinggala c comot hadir dalam hidup aku.. aiceh.. ayat.. hahaha.. aku jadi terjebak dengan minat hubby aku balik.. hubby aku memang penchinta kucing.. dah banyak ekor dia bela sampai besar.. tapi semua dah mati.. jadi.. comot ni sebagai pengganti lah..

mula2.. kami cuma letak comot kat dalam kotak jer.. tapi aku kesian.. so, aku ajak hubby belikan sangkar kucing.. hubby kata comot satu2nya kucing yang dia bela dapat layanan istimewa sebab dapat aku sebagai tuan.. mana taknya. kucing2 dia sebelum ni takde sangkar.. makan pun asal maka jer.. tapi comot siap wiskas la.. apa lah.. hahaha..

dia suka lepak atas sofa.. syukrii terkenan tido cmni.. adehh.. sebb aku suka tengok comot tido cenggini.. haha


okeh..
tu cerita lama..
ini cerita baru.. sejak syukrii lahir.. memang comot tak dibenarkan masuk rumah sebab takut ada efek kat syukrii.. so, dah lama la aku tak layan dia.. kesian comot.. huhuhu.. hubby je dok main2 ngan dia.. aku cuma kadang2 bagi dia makan..

nak dijadikan cerita..
2 3 hari lepas comot tak balik.. en hubby dah risau.. di panggil2 tak balik.. aku pun tenangkan hubby aku.. nanti dia lapar dia balik lah kata aku.. tapi en hubby tak sedap hati.. sayang woo dia kat comot.. tulah peneman dia masa aku bercuti dulu kann..
pastu, semalam masa kami nak kuar bejalan.. kami lalu la kat tepi longkang.. tiba2 dengat suara kucing merintih.. tengok2 comot.. tapi dia nampak lemah sangat.. suara dia tu sedih sangat..
aku suruh hubby angkat letak dalam sangkar.. tengok kaki dia terkulai.. ya ALLAH.. patut dia merintih..


aku tak pasti sebab apa dia jadi camtu.. sama ada xciden atau orang pukul.. tapi takde luka pun.. cuma terkulai.. aku syak orang pukul.. ntahla.. kesian comot.. kami dah jaga dia hampir setaun dah.. menangis aku tengok keadaan dia..

hubby dah bagi ubat.. siap bagi air yassin lagi.. harap comot cepat sembuh.. kesian tengok dia dok termenung jer.. panggil pun dah tak menyahut.. macam trauma je dia..



comott... cepat sembuh yer... 
kiteorang sayang comot..



update :

comot dah pergi buat selamanya... sebelum pegi keja tadi en.huby cek tengok dah keras.. mati dengan pandangan jauh menung kehadapan..

comot.. damai lah di sana..
we'll miss u..
:(

andai betul dia di pukul.. aku xkan maafkam manusia durjana tak berhati perut tu..
apapun binatang tu makhluk ALLAH jugak..


macam hidup je lagi kan.. huhu

BIL akan uruskan jasad dia. akan kebumikan dia..
hubby xnak.. tak sanggup katanya..



 
Denim Template. Re- Edited by Puan Mell. ALL RIGHT RESERVED.