Petua : Teknik tepuk belakang bantu buang kahak bayi



akibat jerebu.. syukrii dapat batuk dan selsema.. kesian betul.. tapi dalam dok batok tu kuat lagi menjeritnya.. haih!.. aktif macam biasa.. tapi tula.. tido tak berapa lena.. batuk.. pahtu nak ada depan dia jer.. penyudahnya kelam kabut tahap kari babas ummi harini pepagi.. huhuhu..

pagi tadi teringat tentang teknik tepuk belakang bayi.. so aku pun  try la..
Alhamdulillah.. teknik ni amat berkesan hoccay..

ni aku share.. aku cilok dr google.. aku nak wat syukrii jadi model tak dapek pasal photograper tak ado..
hahaha..


kredit to mereka di atas. 

TEKNIK TEPUK BANTU BAYI HILANGKAN KAHAK!! 
"Caranya mudah, pastikan bayi dalam posisi meniarap dan letakkan bantal di bawah perut, pastikan bantal itu tidak terlalu tebal. Kemudian condongkan sedikit posisi bantal dengan kedudukan kepala bayi ke bawah dan kaki di atas, pastikan kaki lurus.
"Ibu atau bapa pula bentukkan tapak tangan seakan cupping (lubang di tengah) dan gunakan kekuatan dari pergelangan tangan untuk menepuk perlahan di belakang bayi.
"Tepuk selama lebih kurang 15 minit dan beralih di kiri dan kanan tubuh bayi pula. Tujuan menepuk ini adalah untuk melonggarkan kahak di dalam paru-paru dan 15 minit selepas selesai menepuk, biasanya bayi akan batuk atau bersin dan sekali gus mengeluarkan kahak dalam bentuk muntah. Jika tertelan, tidak mengapa kerana kahak tersebut akan keluar menerusi najis mereka," jelas Siti Farah.
Siti Farah mengingatkan ibu bapa, sebelum memulakan teknik tepukan percussion ini, pastikan anak TIDAK minum susu sejam atau setengah jam sebelum bagi mengelakkan muntah.


lebih kurang kat atas la aku buat.. tapi aku selubung ngn kain.. aku ngan syukrii sekali.. ibu anak berwap.. hehehe..
aku letak bawang putih.. bawang putih adalah penawar selsema okeh. malam tido pun aku pakaikan garlic sock. nanti aku share pulak pasal petua garlic ni.. tapi aku rasa ramai yang tau kot.. hehehe.. btw..memang banyak kuar fungus hingus dia buat teknik ni.. lega tengok.. 

balik karang nak buat lagi.. 
kesian anak umi selsema.. :(

batuk2 pun harus senyum... hahaha




Al-kisah bedak sejuk..



nampaknya ramai yang komeng pasal bedak sejuk kat entry ragam sepupu tu.. pemes bedak sejuk sekejap. hahaha..
xcely.. syukrii naik ruam2 kat dahi.. cuaca panas kot.. dia dahla kuat bepeluh.. like his father.. haih!.. but i think baby boy memang cenggitu kot kan.. habis dah kulit mulus tu.. kesian..

nampak tak? dahi jd merah2 bijik2 gitu.. plis abaikan  latak belakang tu.. hihi..


opah syukrii pandai buat bedak sejuk.. dulu.. aku tak suka bau bedak sejuk masa tengah kena jemur tu.. bau masam.. aku kata macam bau mulut baby.. hahaha.. tu dulu masa budak2 lagi.. 
kalau mak aku buat.. dalam bekas bedak sejuk nanti dia letak bunga tanjung.. so, jadi wangi.. i loike..
dulu depan rumah ade pokok bunga tanjung.. tapi sekarang dah kena tebang pasal mak buat halaman untuk parking keta.. hehehe.. 

sebenarnya banyak khasiat bedak sejuk ni.. aku dari kecik mak dok ajar pakai bedak sejuk malam2.. ( mak xajar.. aku yg gedik nak pakai jugak.. kuikui.. )
kesannya.. kulit aku susah dihinggapi jerawat until now... hihi.. tak percaya? segan la pulak nak tepek wajah sendiri.. hahak!

antara khasiat bedak sejuk..

1) bantu melicinkan kulit muka
2) memberi kesegaran pada kulit
3) mengurangkan kadar pengeluaran sebum pada kulit
4) menanggalkan sel kulit mati
5) menyejukkan kulit muka 
6) membersih serta menegangkan wajah
7) bantu kurangkan kesan minyak pada muka

sebelum balik sini dari abih berpantang haritu.. opah syukrii bekalkan sebotol bedak sejuk.. ( sory xamik gambo.. dah abih bedak sejuknya.. nak kena mintak lg ni.. )

so, aku tepek gak bedak sejuk tu kat syukrii if hari panas.. dia suka bila aku tepek.. kan sejuk2 gitu muka.. suka lah! hahaha..

antara wajah syukrii berbedak sejuk.. kihkih..

kadang2 tu.. bila tepek kat dia.. aku pun tepek kat muka aku.. kami anak beranak memang suka jaga muka.. kahkah..


bedak sejuk ni amalan turun kemurun orang tua2 kan.. tapi sekarang dengan lambakan produk2 kecantikan ni.. bedak sejuk dah makin pupus.. la ni dok pemes bedak tanaka ke ape ntah.. padahal bedak sejuk jugak tu yang vietnam dok pakai tu.. yang nora danish jd model tu.. kehkeh.. 

aku ni penjimat orang dia.. so, mana yang leh jimat tu lagi aku suka.. pakai bedak sejuk pun dah hoccay dah kulit muka.. hihihi.. 
anyway.. yang bnyak duit tu apa salhnya labur duit kan.. tapi aku tak berani dah.. dulu penah test produk mahal.. kecik tok je dah rm80.. last hancuss muka.. so, bebalik pada tradisi mak aku.. mujur lawa balik.. hahahaha.. jimat duit.. 


why not u ols try berbedak sejuk.. tp xyah la 24jam.. hahaha.. nak tidur tu tepek la.. aku salu tepek masa hubby xde.. kihkih.. 


Diary : 6 bulan sudah

Assalamualaikum..

pejam celik dah 6 bulan umo syukrii.. pantasnya masa berlalu..  terasa baru jer bersalinkan dia..
hari khamis lepas.. pegi follow up dia kat PAED.. n dia normal ikut pekembangan baby seusia dia.. alhamdulillah.. harap jaundis tinggi dia dulu tu tak jejas apa2 pada dia..

kat hospital tu, bila tengok baby kecik.. and then, tengok syukrii yang dah montel tu.. wahh... cepatnya masa meninggalkan kita.. rasa takut lak syukrii cepat membesar.. rasa nak ada baby lagi pun ada.. hahaha..

syukrii dah genap 6 bulan.. tapi aku ngan hubby sepakat nak lewatkan sikit bagi solid food kat dia.. saja, nak bagi dia minum my susu puas2 dulu.. hehehe..

tapi masa timbang khamis lepas tu.. berat dia only 7.6kg.. sikit beno naik.. sebab dia dah lasak kah? maybe la  kot kan.. next monday checkup lagi di KK lak.. tengok lak berapa nanti.. yang pasti berat dia suai2 sedang jer.. tak oberwight, tak jugak underwight.. hehe..

now, dah pandai pusing merata.. umi asyik nak kena kutip dia jer. pantang lepa kemana2 dia bergolek.. nak2 kalu abah tengah tido.. tau2 dok tengah korek bontot abah. hahaha..
tau2 dok gigit lengan abah.. anak abah betul.. dah letak jauh pun.. abah gak dia carik..

esok, group komuniti ibu bekerjaya.. ( aku mmg aktif ngan group ni.. we like family.. havoc! puan ratna nak join ker? ibu surirumah pun ade join xcely.. kehkeh.. itu tempat ai mengadu hal anak2.. eh.. anak.. haha )
dorang nak wat perjumpaan.. syoknya.. geram je nak pegi.. mesti ramai n penuh ngan baby2.. mostly warga KIB ada baby pasal kiteorang kenal dr group komuniti ibu mengandung..  tapi tula xleh la.. kena tolong hubby.. sebab kat kawasan rumah ni pun ada wat karnival and sukaneka.. hubby jual air kat situ.. berbelah bagi hati rasa.. tapi nak wat camna.. kena ikut cakap suami kan? huhuhu..


oklah itu aje kot nak share2 kat belog.. ater.. cerita personal aje pung.. nak wat entry ilmiah tak berapa pandai.. kehkeh..


saya dah 6 bulan!




ragam dua sepupu

entry for today..

syukrii.. pandang umi! xnak.. sebuk menendang2..
abg aqil.. why buat mulut seksi tuh! hahaha



abam aqil amik mainan syukrii.. syukrii nak rampas balik! hahahaha

once again.. ummi said. : senyummm.... and abag aqil.. nape senyum camtuh? ahak!



so adorable dis two kids.. 
mak uda upah aqil keropok ikan coz jadi abam yang baik..
kehkeh..


Diary : senyuman yang indah


Assalamualaikum..

kata orang senyum itu sedekah..
jadinya, syukrii banyak bersedekah sejak dia kecik lagi.. hahaha
syukrii budak yang murah dengan senyuman..
di mana2, dengan siapa pun pasti dia akan lemparkan sebuah senyuman..
maka, dia telah buat orang tersenyum sama.. lalu dengan itu ramailah yang bersedekah hari itu.. ahak!

masa dia masih lagi dalam kandungan.. aku selalu berdoa yang dia akan jadi anak yang menyenangkan semua orang.. harap sampai ke besar dia menyenangkan hati orang2 sekeliling.. amin...

senyuman itu indah... marilah kita bersenyum2 selalu.. hihihi..







*senyum mesti nak tayang lidah.. hahaha *


senyuman anak2 kecil lah yang paling telus dan ikhlas.. kerana mereka tiada dosa.. tiada makna lain disebalik senyuman kan.. itu sebab.. hati kita tenang bila tengok baby senyum... hati yang tengah amarah pun bila tengok senyuman dorang.. terus melty ibarat coklat cair.. eh! hahaha..


p/s : harap senyuman2 syukrii buat korang tersenyum sama.. dan beri aura baik untuk yu olss... ngeh2!


b.u.b.a.i

Percutian yg mendebarkan..


Assalamualaikum..

hari sabtu lepas, pakcik a.k.a ayah tiri suami a.k.a FIL. ajak pergi rumah adik beliau di Pahang.. oleh kerana pakcik dah banyak tolong kami.. tak sampai hati pulak nak hampakan permintaan beliau.. apatah lagi adik beliau buat kenduri arwah untuk arwah mak ayah pakcik serta arwah MIL.. tak tergamak pulak.. jadinya incit suami ambik cuti, then.. maka bertolak lah kami pada petang sabtu itu..
kendurinya malam..

sempat tido dulu sebelum pegi.. hihi.
(pakai bju abg aqil kecik2)

masuk je dalam kete terus jaga..
(tobat umi xbg pakai bju ni lg dah.. semua hengat dia gugurl. hahaha)





berbalik pada tajuk.. 
pada mulanya aku ingat pahang ni dekat je.. ( sepanjang hidup tak penah g pahang.. kuikui..)
rupanya jauh jugak..
perjalanan bermula dengan baik.. tapi bila dah samapi karak.. telinga aku jadi berdengung.. terasa macam naik kabel car kat bukit bendera la pulak.. hehehe
aku tanya hubby.. dia kata biasala tu jalan bukit.. okey...

pastu dah lepas tol karak.. adik ipar aku bawak ikut jalan kampung.. entah.. yang aku nampak sign board.. chemomoi ke apa ntah.. 
disini lah bermula perjalanan yang mendebarkan tu... 
huwaaa..... berbelit2 nya jalan.. macam ulau kena palu.. lagi dasyat dari tu kot.. like 360 darjah pusingan kona dia tu.. 
ALLAHUAKBAR.. mengucap panjang aku.. huhuhu.. mujurlah syukrii sepanjang jalan tido.. memang aku sumbat nenen je bg lalok.. biar dia tido.. xla dia pening.. dahla kiri kanan hutan.. pheww...
jalannya macam endless road.. macam xde penghujung.. aku ngan hubby pandang sama sendiri..
kereta sebijik dua je lalu ikut jalan tu.. 
seriusss menyeramkan dan mengerikan... 

sunyi camni... hnya radio kereta je berbunyi....  krik..krik..


kidnap dr blog org yg lalu jln yg sama.. hehe.. peh.. seremm..

 tapi.. dalam kepala.. macam nak wat entri je jalan ni.. kuikui..
aku tak berani pun nak snap gambo.. kang apa2 muncul kat skrin.. gila penakut aku sekarang nih.. hahaha..

akhirnya setelah hampir 3 jam setengah perjalanan.. dengan itu.. sampailah kami ke destinasi.. Felda khemamal ker .. ape ntah nama tempat tu.. xhengat.. 

dah masuk kawasan felda.. barulah lega.. meriah jer.. macam tak sangka lak.. di sebalik jalan yang mengerikan tu ada penempatan yang boleh tahan prasarana dia.. 

mari kita ke cerita syukrii pulak.. hahaha..
sampai aje terus kena rebut.. al-kisah kat sana takde baby.. syukrii lak sukalah.. bertukar2 tangan dukung dia.. semua pakat geram.. tersengih2 je orang agah.. kehkeh,,
sekali lagi kuarlah ayat2.. alahai.. baiknya dia.. tak dengar pun suara.. sengih ajer.. dahtu meloncat2 tengok berbudak lain berlari2 kesana kesini.. geram lettew xleh jalan lagi.. hahaa

tapi.. cerita sedih buat abah dan umi syukrii..
sampai dalam kul 6 petang.. kami dihidangkan dengan air sirap saja.. aduii.. dalam hati " xde ke hidang kueh mueh ke.. dah nak kenduri kan malam nanti.. "
hubby bisik.. kata lapar.. aku apatah lagi.. syukrii dok makan aku kot.. haha
tak menahan.. adelah kek apollo seketul belen gift kenduri kat puchong dalam keta.. berebut aku ngan hubby.. macam apa lagi.. kahkah.
yela.. nak pegi dapo mintak makan.. bukan sedara rapat.. pertama kali pergi lak tu.. kalu balik kg melaka ker.. takde la aku segan.. huhuhu..

maka, menahan la kelaparan kami sampai ke lepas isyak..
dahla bau ikan kering dok tengah goreng..menusuk2 kalbu.. mencabar betul!
kul 8 lebih gitu.. aku angkut syukrii masuk bilik.. kunon nak susukan dia.. nak tidokan dia.. xmau tido lak budak tu.. bising dengan budak2 kat luar.. dia isap nenen pun tak tenang.. pusing2.. nak ikut main jugak kat luar.. hahaha

kul 9 lebih aku pun kuarlah dengan syukrii.. dengan harapan orang dah start makan.. tapi.. aku tengok elok jer kaum perempuan dulu bersembang dalam rumah.. aik? dulang tade.. lauk pun xde.. air pun takde.. dah makan ke dorang ni.. huhu..

pegi jengok kat luar nak cari hubby.. ramainya orang mesjid.. lelaki semua.. segan lak nak tayang muka kt luar.. tengok dr jauh.. hubby dok beratur amik makan.. cehh... dia dah dapat makan.. kata hati penuh jeles.. hakhak! sempat gak aku risau lauk abis.. ramai kott.. khemah satu je pun..

akhirnya.. kul 10 lebih dengar tuan rumah kate.. haa... orang pompuan dah leh makan.. pahtu ade lah yg offer nak pegang syukrii sementara aku nak pegi makan.. tapi hubby dah datang dulu.. dia amik syukrii bawak masuk bilik..

aku, dengan selaju mungkin amik pinggan beratur amik makan.. kahkah.. hamik ko.. penuh pinggan nasik.. pedulik hapa orang pandang. aku lapaqqqq!!!
tapi.. kempunan je rasa.. sate habiss.. huwaa.. aku nak satee....
lauk sedap..
 asam pedas ikan tenggiri..
ikan keli berlado..
kerabu pucuk ubi..
ayam goreng..
kari daging..
ulam-ulaman.. ada jantung pisang.. peh! my pebret..
sambal belcan dan ikan kering..

semua aku amik kecuali pucuk ubi.. tak berani makan.. huhu.. 
masa aku dah nak selesai makan tu kan.. tuan rumah leh tanya lak kat aku..
"kenyang dah? harap2 kenyang la..datang jauh2.. "
aku.. just senyum sedaya mungkin.. adehh... hahahaha..

aku tengok hubby.. aik..? syukrii dah takde.. sah! tangan ke tangan lagi.. ngetop anak umi.. 
mujur malamnya syukrii tido dengan lena.. malah umi ngan abah pun tdo selena-lenanyer... hihi..
keesokkan paginya kul 10.. kami pun bertolak pulang.. kali ni.. ikut jalan kuala pilah.. fuhh lega.. jalan ni 100kali lebih menyenangkan.. hehe.. syukrii pun xtido.. sebuk borak ngan atok.. macam la atok paham.. haha..


okeh.. sekian saja cerita kali ini.. nak balik kije dah.. bubai... 


DIARY : kehidupan syukrii


kemain tajuk.. baru 6 bulan.. kehidupan la sangat.. hahaha...
sebenarnya kehidupan syukrii ( nak jugak pakai ayat ni.. kuikui.. ) kat rumah tak syok sangat.. kesian anak aku.. mana taknya.. asek berperap dalam rumah jer.. jarang nak jalan2.. sebab umi dia ni concern sangat tentang kesehatan dia.. takut nak bawak jalan2 sangat.. kat luar kan banyak virus! hahaha..
opcozla.. risau la dengan cuaca sekarang.. tapi.. umi dah tetapkan lepas 6bulan baru umi berani nak bawak jalan2.. so, tak lama lagi ya sayang!

lagipun, no tym la.. tunggu hujung minggu jer.. kesian sekali lagi kat syukrii.. kalau kat kampung meriah je dengan sepupu2. tapi kat sini kawan ngan umi jer.. mujurnya syukrii siangnya dok ngan pengasuh.. skill kawan2 tu dapat kat dia dah.. tu yang dengan semua orang nak tu.. kalau kat rumah pengasuh.. dia memang jadi rebutan anak2 makcik pengasuh.. pasal kemontelan dia. asik kena snap gambo je kata makcik pengasuh.. hamboih! tak mintak ijin umi dia ni.. kehkeh..

satu yang umi perasan.. dari kecik syukrii suka dengan keadaan yang riuh rendah.. dia suka orang agah2 dia.. lagi2 orang yang agah tu pompuan. ahak! gatai!..
tu yang umi kesian bila dia dok umah.. kawan ngan umi and abah jer.. nak bawak kuar jalan depan rumah.. balik keja je dah magrib.. ate.. gilos nak ajak main2 kat luar waktu tu.. lagipun, kawasan rumah taman.. bukan ada orang pun kadang2.. takkan umi nak p ketuk rumah orang ajak sembang.. huhu


kadang2 mak long datang.. bawak abang aqil main ngan syukrii.. maka, dengan gumbiranya syukrii melompat2 nak main.. menjejeh2 la air liyuq punya suka abang aqil datang.. hishh.. apalah yang umi kempunan masa mengandung syukrii.. rimas betul tengok air liyuq tu.. dahla kuat menggesel gusi kat lengan tu.. sampai lebam dah lengan... huhu

semalam maklong bagi baju2 lama abang aqil.. baju2 syukrii dah makin fit dengan body.. dengan itu.. umi terpaksa shopin syukrii lagi.. cute jugak baju yang maklong bagi.. lawa lagi.. and ada baju melayu yang abang aqil pakai sekali jer.. xpayah susah2 umi cari baju melayu lagi.. kehkeh.. ( lupa nak snap gamba.. huhu )


dengan abang aqil yang kemain lasaknya.. ni pic kt rumah atok.. melarikn diri ke rumah atok akibt elektrik tade..




kadang2 umi suka abang aqil datang.. kadang fenin kepala nak layan lasak dia.. dengan soalan2 yang kadang tak terjawap kita dibuatnya... hahaha.. but, aqil.. mak uda sayang aqil... sebab aqil budak bijak.. melampau bijak pun ada.. tapi lebih lagi melampau lasaknya.. hahahaha..


malam tadi aqil tanya pak uda..

"pak uda ngan syukrii adik beradik ke? "

dushhh.... adeh.. budak ini... gelak pak uda di buatnya...


hope mereka dua sepupu ni baik-baik aje sampai ke besar...

p/s : seronok tengok orang family besar... jeless...

mari mengaji


Assalamualaikum...


ahaa... tajuk macam islamik gitu..
atas permintaan mama adeeb.. so, saya nak wat entry pasal mengaji nie.. ( since, pembaca blog ni ramai kalangan ibu-ibu.. dan bapak-bapak.. ada ke?  tetiba rasa nak bahasakan diri saya..  gedik! kehkeh.. )

untuk pengetahuan.. mak saya adalah guru mengaji.. bukan guru kafa.. guru di rumah saja.. ajar mengaji dengan ikhlas.. dulu.. masa saya kanak-kanak.. rumah kami meriah sangat dengan budak-budak yang datang mengaji.. mak ajar mengaji waktu malam sahaja..

ingat lagi.. masa tu rumah kami tengah renovate.. rumah papan lagi masa tu.. dinding takda.. so, teranglah rumah kami.. meriah sangat masa tu.. macam raya pulak.. haha.. masa tu mak ajar dalam 10-15 orang budak.. semuanya dikalangan kawan-kawan saya.. memang suka la kan.. ramai kawan..

walaubagaimana pun.. biarpun mak saya ajar mengaji.. mak tetap hantar saya mengaji pada ustazah yang bertauliah..pada siang hari.. maksudnya selepas sekolah pagi. petangnya saya pegi mengaji..
Alhamdulillah.. biarpun saya banyak main dari mengaji ( harap anak tak ikut perangai buruk mak dia kecik2.. kehkeh..) saya berjaya khatam quran masa umo 11 tahun.. giler lambat habis khatam. kahkah.. anak buah saya umo 8 tahun dah khatam.. malu mak nokk...

apa yang saya nak bebelkan ni.. tentang sikap sesetengah ibu bapa yang abaikan tentang pendidikan agama ni.. macam sekarang.. mak saya ada mengajar budak 2 orang.. adik beradik.. mak mengadu yang dia dah xmau ajar lagi.. since, ayah saya tak berapa sehat.. perlukan perhatian .. err.. ayah yang mintak perhatian.. hehe.. tapi.. mak budak2 tu tetap rayu suruh ajar.. yang herannya saya.. mak budak2 tu tak hantar mereka pergi kelas kafa petang2 tu.. sedangkan sekolah kafa nya betul2 depan rumah mak saya..

mak kata, hantarlah pergi sekolah agama.. sana ustaz ustazah bertauliah.. semua dorang ajar.. tajwid segala.. yela.. sebenarnya.. bila ajar mengaji ni guru2 mengaji paling risau adalah bab tajwid.. bila salah ajar entah2 dapat dosa tanpa sedar.. ( saya paham mama adeeb mesti risau tentang ni.. )
tapi itulah.. sesetengah ibu bapa ni tak paham tentang ni.. asal anak boleh mengaji.. hantar kat guru2 mengaji macam mak ni kan xpayah baya.. sebab selalunya dorang ikhlas ajar.. sedekah pun takat 10 o 20 hengget.. berbanding sekolah agama tu kan.. ada yuran bagai.. sadiss betul..

macam cucu-cucu jiran mak.. mak dorang tak hantar belajar mengaji pun..
so, satu hari.. mak tegurlah.. kata mak.. ilmu agama lagi penting dari dunia.. apa salahnya labur duit baya yuran untuk bekalan akhirat nanti.. dalam mencari ilmu agama jangan kedekut.. kesian anak2..

so, agaknya opah dorang dah tegur mak ayah budak2 tu.. makanya, selepas tu... dorang pun ke sekolah agama.. masyaallah.. kanak2 berdua tu.. dayah dan nana.. masing berumur 7 tahun.. (sepupu) ceh.. macam ayat berita lak.. kehkeh.. dayah dan nana.. suka sangat2nya dapat mengaji.. sebuk canang satu kampung yang dorang pegi sekolah arab! ALLAHUAKBAR.. tengok.. bahagianya.. semua orang pun tahu anak2 ni kain putih.. kita yang mencoraknya..

tahu tak... sekolah agama kul 2petang.. tapi dorang balik sekolah terus siap tunggu time nak pegi sekolah agama. so adorable! comey sangat.. lagi2 dayah dengan cermin matanya tu.. hihi..

untuk syukrii.. abahnya dah plan siap2.. nanti tadika nak hantar PASTI.. ( Ade ke pasti kat sini??? )
abahnya cakap abah nak syukrii belajar agama dari kecik.. takmau jadi cam abah.. sobss...
kami suami isteri bukanlah alim sangat2.. tapi kami cuba jadi ummi dan abah yang soleh solehah.. agar anak2 kami.. (anak2 ?? kuikui.. ) pun soleh solehah..

insyaALLAH..




p/s : mari mengaji kawan-kawan.. hehehe..

cemburu..


beberapa hari ni hati rasa tak syok..
ntah kenapa sekarang cepat rasa cemburu.. bukan cemburu kat incit suami... cemburu kat housewife.. ntahlah.. rasa macam syok je orang dok rumah tengok anak depan mata 24jam..
setiap kali tengok syukrii rasa tak mau lepas dia.. nak peluk dia sentiasa.. rasa malas nak wat kerja2 rumah sebab nak masa terhabis dengan dia..
kadang malam2 menangis sorang2 sebab rasa bersalah.. terpaksa harapkan orang lain jaga syukrii sementara kita pegi keja.. lagi menangis syukrii sekarang ni syukrii seolah memahami hati umi.. dia dah xbanyak meragam.. waktu umi cuti dia tak tido siang . sebab nak main ngan umi n abah.. malam sama2 tido ngan umi.. tak berjaga malam dah.. and dia tido nak umi pelok dia.. buai kat umah pun sekarang tak berapa pakai dah..

sebenarnya, baru-baru ni aku ambik syukrii kat umah pengasuh dia.. and aku tersentap bila aku angkat dia dari buai.. tengok pempes dia penuh.. sampai basah baju.. then, aku tanya la.. tak tukar pempes syukrii ke? pengasuh dia cakap xsempat pasal ade baby lain tu mengamuk satu ari.. tapi masa tu aku tengok elok je budak tu main.. ntahla... aku dah rasa nak menangis masa tu.. yela.. mentang2 syukrii xbanyak songeh.. bs sendiri yg mengaku syukrii xbanyak ragam. habis kuat dia mengamuk susu lambat.. tu pun kejap jer.. jadi, boleh la abaikan syukrii.. gitu? sedihh... padahal bayar lebih kot..

jadi lepas tu aku pesan kat syukrii.. nanti pempes penuh plis mengamuk.. bia orang amik perhatian sikit.. ni awak main2 aje.. baik bebeno la pulak..  and then bs ngadu lak kata syukrii dah pandai ngamuk.. hehe.. dengor cakap la anak umi ni..


i wish ma hubby akan dimurahkan rezeki.. dan rezekinya sentiasa diberkati.. so that, aku harap aku boleh dok kat umah jaga syukrii.. satu hari nanti.. sekarang bukan takleh dok umah. tapi hubby cakap mungkin sesetengah keperluan tak dapat dia penuhi..mungkin nanti.. sedikit sebanyak tentunya menjejas rumahtangga..



Ya Allah, berikanlah suamiku kemudahan rezekinya
--> Jika letaknya masih jauh maka dekatkanlah.--> Jika masih ingat dilangit maka segera turunkanlah untuknya.--> Jika tertahan didasar bumi hanya Engkaulah yang mampu mengeluarkannya.
Ya Allah, berkahilah rezeki yang diperoleh suami hambamu agar membawa kebaikan bagi kami sekeluarga di dunia dan di akhirat.
Amin..

 yalah.. aku pun paham keadaan dia.. dah maklum dr sebelum kawen pun.. dr dulu dia bukannya boifren yang suka mewah2kan geprennya.. macam bg hadiah itu ini.. dia tak hipokrik.. tu salah satu faktor mendorong aku terima dia.. jadi sebelum kahwen atau selepas kahwen.. .. aku tak penah rasa dia lain seperti yg aku harapkan.. sebab dulu dan sekarang dia tetap sama..

huwaa... tacing lak kann... takpelah.. susah senang bersama-sama.. moga kami sama2 lebih menghargai satu sama lain.. moga pernikahan kami bahagia dan kekal hingga ke syurga..



DIARY : ummi or abah or kombinasi..



balik kampung hari tu..
kakak yang no 3 kata..

" syukrii macam hang la kecik2 dulu.. hang p tengok album. "

okeh.. gigih cari album lama.. jumpa! terus tunjuk kat incit suami aku..
haaa... syukrii ikut muka umi tau... hakhak!


sama tak? kikiki..



abah syukrii xde gambo kecik2.. sadiss.. kalu tak boleh tgok.. tp SIL bagitau masa abah syukrii kecik2 comeyy sangat sampai jiran sebelah culik bg pakai gaun.. hahaha.. dah besar comot! kehkeh..


tuu.. tang dagu komfem sama! hahaha



apapun syukrii adalah kombinasi terbaikk dr umi dan abah..

we love u so much sayangg... jadi anak yang soleh ye sayang...

DIARY : bila syukrii balik kampung..

Assalamualaikum..


akhirnya... kesinambungan "penantian satu penyeksaan"..
lepas balik dari kerja.. incit suami cakap keta dah ada.. bersiap! esok kita balik kampung!..
Alhamdulillah.. hoooyeah... balik kampung.. sukanya... kelam kabut i besiap u olss... hahaha..

day 1- saturday :
kul 6am umi syukrii dah kelam kabut bangun.. siap2 letak beg kat atas sofa.. setel  siap2. biar abah syukrii senang nak masuk bonet.. oh yer.. khamis malam jumaat tu abah syukrii sempat lagi pegi mancing.. dapat ikan talapia 4 ekor.. 2 ekor tu besarrrr punya. lg 2 ekor sedang saja.. jadi bawak balik kampung letak dalam tong ais.. mujur la tahan 5jam perjalanan.. ais pun xcair..  sempat lagi incit suami g mancing.. dah mai dah hobi lama yang dia tinggalkan dulu tu.. hehehe...
kul 7am syukrii dah bangun.. pehh.. semangat nak balik kampung anak umi eh.. abah syukrii lak pas subuh leh bantai tidoq lagi.. last2 syukrii yang kejutkan.. siap2.. maka kul 8 bertolak lah kami.. tp tak bertolak terus. singgah opis abah syukrii.. pasal dorang wat perjumpaan.. nak p mandi air terjun.. abah syukrii xdapat ikut.. padan muka! haha.. tapi nak jugak menyinggah tayang keta baru.. hampeh jer.. kehkeh. sempat la syukrii main2 kejap ngan awek2 tempat keja abah.. hamboihh.. kemain la anak bujang sorang ni.. pantang di agah.. gelak memanjang.. gataii.. dorang kata ramahnya.. nak kat orang.. macam abahnya jugak. erkk??
pahtu, pegi sarapan.. and then bertolak lah terus ke destinasi..

while abah g tuilet.. kami anak veranak mggedik dalam keta.. kehkeh..

syukrii baik je dalam keta.. tau la keta baru kannn.. hahaha.. dia sedap tido.. main2.. nenen.. sambung tido balik.. macam tu la sepanjang 5jam perjalanan.. bagus anak umi..

3pm-al-kisah sampai kat kampung.. walaupun dia pelik tengok tempat lain.. ( asik berputar je kepala dok belek rumah opah) tapi.. dia baik sangat.. tak meragam langsung.. gelak je orang agah.. kat sapa2 pun mau..
maka dengan itu.. banyak lah suara2 nak suruh tinggal dia kat kampung..

" baiknya anak hang, tinggal kat aku lah.. kesian kat sana orang jaga." - akak no 2 aku -
" kesian cucu opah.. orang jaga.. dok ngan opah la.." -opah syukrii-

tuu.. baiknya dia..


hamboihh... dah tu umi syukrii nak melangut tengok syiling nanti? xmauuu... pisah kejap dah tak keruan.. lagi nak tinggal kat depa.. tak sanggup haih!
dulu.. masa syukrii kecik2 kan haluss... kuat nanges lak tu.. balik kampung semua pakat macam tak percaya syukrii dah bambam dan spotim. ceh! baru nak masuk 6 bulan kot dia.. tak payah hover sangat lah korang macam tak jumpa 6tahun.. hahaha...

petangnya.. oleh kerana syukrii baik sangat.. umi ngan abah tinggal dia kat opah.. pahtu kami g berdatim. pekena rojak mamak kat pekan. bhahaha....


Day 2- sunday.
pagi yang indah.. syukrii tido dengan lenanya.. malam tadi penat main ngan akak2 dan abang2 sepupu dia..

dok kampung.. memang tak dok bawah dak syukrii.. atas tangan je la.. semua pakat nak dukung.. xlarat pesan.. bia dia main kat bawah.. kang den jugak yang susah.. lagi abang aku.. asik nak dukung je dak tu.. anak dia buat layan tak layan je.. kesian kat akmal.. tau la xsabar nak ada baby lgi.. hahaha

pagi yang indah di kampung opah.. tido pun senyumm..
* yup! beliau konker tempat tido.. hahaha*

tengah ari.. ada kenduri depan rumah.. so sekali lagi syukrii kena tinggal ngan opah.. umi ngan abah p melantak sat. kehkeh.. balik2 tengok syukrii tengah dok baring kat riba opah.. opah tak larat dukung.. bambam! haha.. tak nanges pun.. umi dah upah susu siap2.. dia budak tak banyak songeh.. gud boy!


with opah, wan n kak ika.. muke cam opah kan dia.. hihi



with kak hannah.. syukrii banyak turun wajah dan peel kak hannah kecik2 dulu.. harap rambut curly tu syukrii xikut. haha.
* lengan syukrii lg bambam dr kak hannah!

petang.. pegi rumah tokteh ( tok sedara).. tok teh ni kira susah sangat nak suka budak2.. dulu.. anak2 buah aku dia dia tak berapa layan pun kecuali hannah.. sebab hannah ni cerdik terlebih kot..
tapi.. mai tang syukrii tokteh leh layan syukrii.. syukrii lak gelak mengekek2 ngan dia.. sapa tak suka ye dak.. budak baikk.. hehehe..


day 3-monday :
arggh... cuti sat sangat.. dah kena balik... sebelum balik singgah umah kawan blog ekspresiku dulu jap kat  manjung.. zety nama dia.. dulu pegi umah dia tym preggy 5month.. now.. syukrii 5mo pegi lg.. hehehe.. setaun sudehh..

bonda,  untie zety n syukrii..


mula2 dia baik je main2.. tapi pahtu dia merengek.. ngantukk sebab sebelum balik td kt rumah opah.. dia penat main bola ngan makngah n opah.. oh yer.. opah hadiah kan bola untuk syukrii pasal dia pandai tendang bola!. suka sangat. kiki..

singgah kejap je rumah zety.. bonda siap nak masak2 lagi.. tapi kami xleh tunggu sebab nak bertolak dah.. nak singgah ambik kad sekali..( anak dah 5bulan.. kawen dah dekat 2taun.. baru nak amik kad nikah.. hahak!)

kesian lak kat bonda.. penat2 g cari barang kami xmakan lak.. bukan apa.. takut kang balik lambat sampai puchong jalan jem.. kesian gak kat syukrii.. penat lak nanti.. sory ye bonda next tym kami singgah kami makan yer... huhuhu


4pm- sampai puchong dengan selamat alhamdulillah..

day 4, tuesday:
harini.. kena g spital pulak.. jumpa pakar audiology.. refer pasal kuning syukrii dulu... peh! aku harap my second baby xkena kuning cam syukrii.. penat kot nak ulang alik spital tiap bulan.. cuti memang habis kat situ jer.. mulanya doc cakap kena bagi ubat tido.. tapi tak jadi.. doc tengok syukrii baik ajer.. lagipun kali pertama.. kalau boleh xpayah lah bg ubat tido tu.. masa masuk alat cek kat telinga sebelah kiri dia tu.. diam je dia borak2 ngan abah.. tapi mai tang kanan buat hal lak.. doc masuk alat tu abih dicabutnya.. 3 kali percubaanlah.. last2 umi bagi nenen sambil doc cek.. mujur boleh.. result.. clear.. and normal.. tapi umo dia 11month kena datang cek lagi.. hadoiii...

penat menunggu lama turn kena panggil.. kesian anak umi.. huhu


day 5. wednesday :
umi dah masuk keje.. ok bye.. hahahaha...



note : raya xbalik.. balik melaka pulak.. tapi harap2 abah syukrii ubah pikiran last minit.. hehhehe..