penantian satu penyiksaan




aicehh.. kemain tajuk.. ekceli.. amat-amat lah terseksanya menanti sesuatu tu.. ggrr..
al-kisah.. kiteorang baru beli kereta.. kereta saga fl je pun.. ALHAMDULILLAH.. sekurang-kurangnya ada transpot gak kan.. sebelum ni dok pakai kereta pusaka ( kereta pun ada pusaka ke? haha ) arwah MIL.. kereta iswara lama tu.. tapi biasalah... dah arwah takde.. mula la ada bunyi2 tak sedap kan.. so, we decide beli kereta.. mula2 memang ingat nak beli second hand jer... since, ekonomi kiteorang bukanlah hebat mana.. tapi.. pikir2 balik.. takut jadi cam keta akak aku tu.. rosak je manjang.. padahal bukan lenjan g mana pun.. p kerja pun tak bawak. jadinya.. ma hubby kata amik baru ajelah..


ceni kot rupanya.. tak sabaq haih!



dengan bantuan kawannya yang kerja salesman proton, makanya.. bermulalah proses..
tapi.. yang tensinya... dah 2 minggu ni.. bila nak dapatnya.. baru rancang nak balik kampung.. nak wat suprise kat mak.. kalu tak dapat jugak hari ni.. terpaksa tangguh lagi 2 minggu baru leh balik kg.. kesian opah syukrii.. T___T
beliau dah rindu sangat ngan cucu dia yang sorang ni.. asal tipon je tanya bila nak balik... adehhh... takpa mak.. pahni harapnya kami rajin lah balik.. hehehe..


opah ngan syukrii dolu2.. 


sekarang baru lah aku tau makna PENANTIAN ITU SATU PENYIKSAAN.. kehkeh..
incit suami cakap.. sabarlah.. xlari kemana kot keta tu.. aku je ha tak saba2.. hari2 suruh incit suami mesej kawan dia tanya bila keta kuar.. incit suami pun ikut kepala isteri tersayang dia ni.. agaknya mesti pening kepala kawan dia tu.. hari2 sms masuk.. hahahaha..


apapun aku harap harini dapat! arggggghhhhh


bubai!



DIARY : kesukaan baru..





hehehe.. lagik2 cerita pasai anak.. amboih! kalah incik blogger taf ni.. hahaha..
anyway.. aku cuma nak abdikan moment2 indah si kecik itu.. aku pasti satu hari nanti pasti kita akan merindui keletah anak -anak masa kecik kan.. anak-anak? hahaha...

syukrii ni bagi la mainan apa pun xlayannya derr.. mainan yang di luar jangkaan jugak yang dia nak.. macam main ngan kain tu..  dia masih lagi suka main kain hocay.. suka bebeno..







now, dia dapat mainan baru lagi.. nak tau apa? HUGGIES DRY ko.... ewahh.. macam promote iklan pempes lak.. ekceli.. syukrii suka sangat ngan gamba baby kat pempes tu.. dia ingat kawan dia gamaknya.. asal tengok pempes je gelak.. tersengih2.. hahaha..
kawan.. sama botak la pulak.. haha
ada satu hari tu.. while ummi dok sebuk lipat baju.. kemas rumah.. dia dengan agenda dia.. bergolek! pun bolehh.... nyusur xpandai lagi la katakan.. golek pun golek lah.. paham tak golek apa? ala.. dia meniarap pastu pusing.. meniarap lagi pahtu pusing lagi.. akhirnya sampai ke destinasi.. hahaha..
 ingat tido.. rupanya tu dia agendaa diaa... tau2 dah ke cerok tu dia bergolek.. bantal pun dah ke kaki.. ????

yeaaaaa... dapat tangkap.. 

grrrr..... geram katanya...

still xpueh ati.. bg baring.. nak terkamm..

warghhh... makan 'kawan'.. hahahaha.. penyudahnya masuk mulut!
mula-mula tu gambar gelap pasal tutup lampu. pahtu baru bukak. ingat nak suruh tido.. tapi lagi ligat rupanya.. -___-
agaknya nak lama geram kot tu.. tu yang pantang lepa ( kata orang utara) terus attack itu pempes.. hahaha..
p/s : abaikan latar belakang yang tak comey itu.. kikiki.. 
-harap maaf kualiti gamba tidak memuaskan.. ate.. gambo dr henset cap hayam macam tu lah.. -___-

DIARY : Syukrii 5 bulan

Assalamualaikum...

harini genap syukrii 5 bulan.. wah.. pejam celik sekejap je masa berlalu..
tak sangka gula hati yang dulunya bersama-sama dengan umi dalam perut kehulu kehilir... kini telah membesar dengan jayanya.. umi harap anak umi terus membesar dengan sehat dan jadilah anak yang cerdik ya sayang..

hehe.. muka emo!


3 - 4 hari lepas syukrii demam.. tinggi gak suhu dia 39'c.. punyala risau umi dan abahnya.. tak pernah dia demam macam tu.. then bawaklah dia g klinik.. masuk ubat kat muntot.. kesian.. huhu.. tapi dia tak nanges.. gelak lagi adalah.. dokter yang cek tu dokte pompuan.. agaknya dia ingat dokte tu nak main2 ngan dia kot.. gelak sakan lak dia.. sampai dokte pun heran.. apa yang lucu sangat ntah!. hahaha..  gatai noo anak umi..


penumbuk harus makan.. ubat katanya..




siann la anak umi.. huhuhu


last monday, bawak dia g checkup bulanan.. oleh kerana dia baru baik demam. xleh cucuk lagi.. kena tunggu lagi seminggu..
hasil checkup :

berat : 7.2kg ( pipi je tembam lebih.. berat normal, sedang-sedang sahaja.. hehe )
tinggi : 62cm ( naik sikit jer.. tak la tinggi mana pung.. )
lilit kepala : 42cm

hehe.. masa nurse dok sibuk nak ukur tinggi dia tu.. boleh dia capai tali tape tu dengan kuatnya.. pastu gelak2.. hahaha
once again.. dia amat2 la suka dengan keadaan riuh rendah kat kk tu.. abih semua ditegonya.. pantang di agah.. gelak memanjang.. and ramailah kata dia baby peramah dan baik. kikiki.. sikit pun tak meragam.. meloncat2 je suka sangat.. 


ok itu saja.. umi doakan anak umi sentiasa dilindungi ALLAH sepanjang umurmu nak.. 

love, umi.


ps : syukrii dapat hadiah.. kereta baru untuk family kecik kami.. ALHAMDULILLAH.. 

DIARY : kisah penyusuan syukrii

Assalamualaikum..

hujann tertiba-tiba lebat lak tym menaip ni.. berdentum- dentam.. serta merta teringat kat dak bambam kt rumah bs nun.. mudah2an dia ok2 saja.. semalam bs bagitau dia sekarang berjaga banyak dr tido, asik nak main jer.. bersembang.. meniarap.. menyondol-nyondol muka kat lantai.. angkat2 muntot.. hihi..

berbalik pada topik di atas.. eceh!..
aku tak pernah share cerita pasal ni kan..
sejak syukrii dalam perut.. aku memang dah tanam azam nak full breast feeding dia.. asik google sana sini cari ilmu tentang breast feeding ni..
tapi ternyata nak melaksananya memang amat susah terutama bagi ibu yang bekerja macam aku..
percayalah... orang mungkin kata aku tak punya semangat juang yang tinggi...but pliss.. jangan judge orang sesuka hati.. semangat aku tinggi.. tapi keadaan memaksa.. dan naluri seorang ibu amat tersentuh bila tengok anak menangis kelaparan..  bukan anak je.. mak pun menangis kesedihan.. ( drama sedihh.. )

al-kisah..
syukrii lahir dengan berat 2.52kg.. 10 days after dats.. berat dia turun to 2.35kg.. my second sis suruh bg fm, i refuse ok!. dengan linangan air mata aku kata aku nak sangat2 full bf my baby.. he deserve dats.. itu hak dia.. susu yang mengalir tu di cipta untuk dia.. kenapa aku nak bg susu lain sedangkan susu aku ada. aku teruskan jugak.. and my sister akhirnya menyokong aku.. bg kata semangat kat aku..
at 20 Days.. berat syukrii bertambah ke asal. 2.5kg.. misi cakap.. keciknya.. sobs..
then turn 30 days.. means 1 month usia dia.. berat dia cuma 2.9kg.. alahaii.. sama berat dengan sesetengah baby yg baru lahir.. masa kat kk.. semua dok pakat tanya.. baby prem ke? dushh... sobs lagikk..
tapi aku teruskan jugak bf dia dengan harapan bertambah bambam lah anak aku..

mujur rata-rata amat menyokong aku untuk terus bf baby.. bagus susu ibu ni kata mereka.. cuma ada sesetengah je yg hint2.. tapi bukan bg fm.. nestum.. hadoiilah.. lagi advance! haha.. kesian cucu dia.. patut tembam semacam. sumbat nestum rupanya. terkejut mak aku.. sebab kt kg ada kes baby meninggal usus rosak pasal bg makan awal. kesiann..

aku pun hairan kenapa syukrii susah naik berat. padahal menyusu kuat.. menyedut je kejanya.. mungkin sebab masuk ubat masa kena kunin tu kot.. ntahla.. atau susu aku tak cukup pekat.. ya lah.. masa pantang dok makan ikan je.. sayur jarang.. pasal mak masak ikut dan jer. aku pun xnak la susahkan mak.. dengan ayah sakit lagi.. takkan nak demand nak makan itu ini.. huhu..

tu pasal aku mintak balik awal ke rumah sendiri. ngam umo 45 Days.. terus balik puchong, pasal aku dah tak sanggup susahkan mak.. lagipun aku nak buat stock susu untuk syukrii..

maka bermulalah kisah pumping aku..
sesungguhnya nak curi masa pump dengan ank kecil. dengan nak urus rumah.. 2 minggu pertama memang struggle.. mana nak basuh baju, mana nak ngemas rumah, mana nak masak, mana nak df bby, mana nak pump.. lagi lepas balik dr kg, dia jadi kuat nanges, berubah tempat kot.. kelam kabut jap sementara nak dapat tempo..
then. mula lah misi mengumpul stok.. perah2 dapatlah 2- 3 oz.. sadiss.. jeles tengok orang sekali pump 10 12oz.. takpalah.. myb penat kot kan.. kumpul jela apa yg ada.. tapi.. xleh simpan bnyak2. pasal pakai peti ais satu pintu je pun, yang mana tahan 2minggu jer..

bila dah masuk keja, senang sikit nak pump. pasal baby takda ngan kita kann.. susu pun dah mula banyak.. sekali pump dah boleh dapat 5-6oz.. kira banyak la tu untuk aku..  aku mula displinkan diri supaya ikut jadual pump. sedangkan aku bukan lah sorang yg mudah nak ikut rule.. salu culas kalu bab2 rutin ni.. tapi.. demi syukrii aku gagah jugak.. and aku mula enjoy.. bila tengok susu mencrottt..crottt bila pump..



tapi.. tak lama.. masuk umo syukrii 4month.. demand dia jd lagi tinggi then supply.. bs da mula mengadu.. so,  aku terrrrrpaksa stanbykan susu fm untuk dia sekiranya tak cukup susu yang aku bekalkan.. amatlah beruntung ibu2 yang punya transport sendiri.. boleh lari tym break p hantar susu.. aku? nak wat macam mana.. terpaksa lah.. orang boleh berkata apa saja.. tapi orang tak lalui apa yg kita lalui.. orang mungkin cakap.. alasan ajelah kau! tahu tak.. aku dah buat macam2 untuk tambahkan susu.. makan itu ini.. orang cakap jangan stress.. huhh.... kalaulah semudah itu nak buang stress... oii stress.. pergilah kau jauh2... aku tak suka.. stress kata ok.. aku pegi. kan syok kalu gitu.. tapi tak.. sehebat mana kita berlakon hepi dan tenang.. hanya ALLAH jela yang tahu keadaan kita yang sebenar kan..

ditambah lagi... syukrii tiba2 refuse df.. sangat3 struggle nak df dia.. berkuak lentang la nak bg df.. penah dari kul 12mlm sampai kul 5pg. dia mengamuk takmau df.. Dengan aku pun dia xnak.  sampai tertido kat dada abah dia.. ya ALLAH.. anak meraung.. aku lagi la meraung.. sedihh sangat2... berminggu gak la dia wat perangai.. tidur? aku dah lupa agaknya nikmat tidur tym tu.. penah terdetik kat hati.. nak kena jadi EP mom ke aku ni.. jenuhh.. dah la dia lau nak susu.. tym2 tu jugak.. kalu tak mula la start injin. penah jugak aku sambil dukung pujuk dia sambil tu jugak pump susu.. tp tak bnyak dapat.. bayangkan nak bg dapat 3oz pun 30min pump.. ALLAHUAKBAR.. dugaan betul tym tu..

akhirnya one day, bs cakap dia terpaksa jugak topup fm.. tak banyak.. 1 botol x 4oz jer per day.. so, aku taknak la nyusahkan orang.. memangla aku bayar dia untuk jaga anak aku.. tapi aku bukanlah jenis yang keras hati atau taksub sampai aku susahkan orang yg mencari rezeki dengan jaga anak aku.. penyudahnya.. baiklah., makcik bagilah susu fm kat dia dengan syarat habiskan susu yang saya bekalkan dulu.. huhuhuhu


hari pertama cubaan bg dia susu fm.. my hubby beli ANMUM. pasal kakak dia bg anmum kat anak dia.. so, hubby ikut jela.. aku dah pasrah dah.. ikut jela..
cubaan pertama.. syukrii minum dengan lahapnya.. habis 4oz.. percaya tak? menangis aku saat tu.. anak umi.... maafkan umi.. maafkan umi.. aku tak sanggup bg fm tp aku pun tak sanggup tengok dia menahan lapar.. penah aku picit susu.. setitik dua je yang kua lepas sejam dia isap.. dan dia still ngamuk nak susu.. patut dia ngamuk.. breast? jgn cakapla... selempen-lempennya.. dah leh hayun sana sini. haha.. lembik!

tengokla tu.. pegang sendiri la kunon.. hahaha



dan.. aku cuba positifkan diri.. takpelah topup fm 1- 2 botol.. yang penting susu aku masih lg jadi yang utama.. dan jangan risau.. rutin mengepump aku masin berjalan seperti biasa.. aku tetap supply apa yang ada. walaupun kadang2 bawak blik 2 x 5oz.. aku tak penah putus asa.. kadang2 aku sampai mimpi yang aku sekali pump boleh dapat 10-15oz..  teringinnya.. bila lah saat itu akan tiba?
oh yer.. sekarang ni syukrii nak lebih.. kena tambah jadi 5oz susu per botol.. tak cukup 4oz.. agaknya sebab dah pandai meniarap jadi makin lapar la kot. pakai tenaga katanya.. hehehe
aku jugak tengah berusaha meriahkan balik susu.. mudah2an dipermudahkan..


rutin hariann... tengokla.. org dapat berbotol2.. tp xpela.. ni rezeki untuk syukrii jugak..


sedih sebenarnya.. aku support sangat isu bf ni.. malah aku nak sangat perjuangkannya.. tapi ada orang dengan lantang kata NO ALASAN !! aku still bf my baby okey.. bukan stop terus.. dia masih sedut lagi umi dia ni sampai lempen.. malam2 dia masih lagi nyondol2 cari nenen.. kalau pun aku mix dengan fm, tak bermakna aku tak sayang anak.. tak bermakna aku cr alasan xnak bf my baby.. siapa yg kenal aku dengan baik.. pasti tau macammana aku support bf nie.. btw, lain badan lain pengeluarannya.. aku percaya df lebih buat susu bertambah.. dats why aku jeles ngan surirumah sepenuh masa.. dorang leh df baby sesuka hati..
tanpa perlu pikir nak tambah fm.. tu pasal aku terkilan ada housewife yg bg fm sebab nak anak bambam.. awak dok rumah.. awak takda masalah susu kurang.. kenapa nak tambah fm.. sayangnyaaa...

fyi, syukrii topup fm bila kat rumah bs je.. tu pun andai kata tak cukup susu yg aku bekal.. kat umah still df dengan gelojohnya.. Alhamdulillah.. lepas berkali-kali buat skin to skin dengan dia.. pe,el xnak df tu dah takde.. tp.. kalu dah mengamuk tu.. jgn nak sumbat lah.. takmaunye dia.. huhuhu..

aku harap.. takdalah yang pandang enteng usaha aku nak susukan syukrii dengan susu aku.. aku berbangga jugak.. kat rumah bs.. syukrii satu-satunya baby yang minum susu ibu.. lepas ni dah masuk 6month. aku nak bekalkan homemade solid food untuk dia.. harap dipermudahkan.. tapi aku dah mula risau sebenarnya.. semalam bs cerita dia bg baby lain makan biskut marie yg direndam... terkedu jap!.. aku risauuuu sangat... dia pun dok kata bg nestum la senang nanti.. takmaulaa..... aku dah cakap nanti aku bekalkan makanan dia.. my hubby lak cakap jgn cerewet sangat. nanti anak memilih makan.. helloooo... makan nestom la lg memilih makan dia.. sok besa xsuka makan nasik!.. macam bapak dia jugak kang.. itu ini memilih. hahaha.. aduhh... runsing bila kita je berjuang nak bg yg terbaik kat anak.. huhuhu..


oklah.. panjang lak entri kali ni.. 2 hari karang katanya!

bai.

serik

Assalamualaikum..

harini mud kurang baik setelah mud baik datang.. aik camna pulak tu? hihi
Alhamdulillah.. pagi tadi hati dah gumbira coz ada customer dah order..
tak mudah rupanya buat bisnes online nie.. susahnya nak tangkap customer. hahaha.. guess what? tu pun ada orang mintak tunjuk ajar wat bisnes.. ate.. teman punya bisnes pun xberapa jalan lagi.. acane tu yong oii..
risauu.. tapi takpelah.. ujian mungkin.. takkan baru bisnes terus meletop2 orang order kan.. melampau.. bersusah susah dahulu la kan.. moga segalanya dipermudahkan..
sebut pasal susah..
nak wat pengakuan.. sebenarnya.. kami suami isteri bukanlah ketegori orang ada2.. tu pasal aku amik juga risiko wat bisnes ni.. ai need to do something untuk menjana ekonomi family kecik kami.. acewahh..
sometimes rasa kami suami isteri terbuang dari family.. both side.. susah senang kami.. hanya ALLAH yang tahu.. sometimes hati bagai di siat2... bila ada yang perli.. dari kalangan sedara mara sendiri.. ya ALLAH.. sabarkan lah hati kami suami isteri..
nak dijadikan cerita.. 2minggu terpaksa pinjam barang dari salah sorang family member.. sangat2 terpaksa.. masa di tangan.. keadaan elok jer.. xde masalah.. yela dah pinjam barang orang.. kita jaga elok la kan.. sedar kita ni memimjam.. tapi tup-tup today.. after 2 weeks.. orang tu col kate barang tu rosak.. kata kite yang last pakai. sedangkan masa pulangkan tu. dia pun tau elok je keadaan..
hurmm.. perkara ni betul2 buat aku tersentap.. takpalah.. cukuplah sekali ni jer.. lepas ni payah macam mana pun jangan meminjam.. serikk.. betul lah kata mak.. bila susah.. takda orang nak pandang, bila senang ramailah yang datang..

takpalah.. aku ambik perkara ni sebagai pengajaran.. apapun semoga ALLAH memberkati kehidupan kami sekeluarga biarpun bermacam dugaan yang melanda.. semoga ALLAH tetapkan hati kami antara satu sama lain.. semoga ALLAH.. melimpahkan rezeki dunia dan akhirat buat kami.. amin..

sebenarnya.. terlalu banyak yang aku makan hati.. tapi aku terpaksa pendamkan.. terpaksa ukir senyuman.. terpaksa menelan.. my hubby suami yang baik.. yang jalankan tanggungjawap dia sebaik mungkin.. dia xsalah apa2.. kerana aku yang memilih dia.. aku dah sedia maklum tentang dia.. tak perlu pertikai tentang dia.. jodoh aku adalah dia.. tak perlu menentang takdir..


aku sedar kot sapa diri aku.. takkan aku nak p ketuk pintu rumah orang kaya suruh kawen ngan aku kot.. verangan la.. orang kaya mana yang nak pekerja kilang ( satu ketika dulu ) cam aku? sungguh un logik.. penyudahnya jadi andartu..  memilih sangat katenyer.. nak yang perfecto. gitu?

btw, sekarang dah termaktub, tertulis jodoh aku dengan pekerja biasa.. bukan bos2.. aku isteri dia leh terima dengan redha.. kenapa orang lain yang lebih-lebih.. bukannya aku tak makan pun.. bukannya aku mintak sen depa pun.. ahh... persetankan kata-kata orang. ( ayat drama nampakk )..

yang penting family kecik kami ni sentiasa ceria.. apatah lagi dengan kehadiran c kecik yang comel itu..
adat rumahtangga ada pasang surutnya.. its part of life.. kann? pernah baca keratan akbar yang suami isteri di saran bertengkar seminggu sekali supaya erat perhubungan.? hahahaha.. tak bleh blah.. nanti cari pasai na..

Alhamdulillah.. biarpun banyak dugaan.. merekalah syurga bagi aku..







cukup makan je anak aku.. bambam je ha.. xpayah bising lah!



ok bai.. bzzzz...

note: sorilaa... entry terrrr emo sikit.. sekali sekala takpe kann.. hihhi

do support me..




guyz.. kawan2 blogger.. do support me.. like2 page ambe kejap.. sayaaaangg u ols..


klik sini

atau page kt atas tu.. hehehe



tq...

Berbisnes Online





aku baru mengorak langkah.. berbisnes online.. harap ada rezeki untuk syukrii.. dah lama aku pendam nak wat bisnes online nie.. ya ALLAH.. permudahkanlah jalan bg kami..
buat permulaan aku just jual baju baby secara online.. harap2 laku lah .. aku tau bukan mudah nak meniaga ni kan.. tapi.. aku perlukan perubahan!.. kehkeh.. macam bunyik politikus la pulakk..

apapun meh jengok2 sini..

klik and klik





stylo tak anak bujang ambe.. meh.. shoping2.. baju branded la kunonnyer.. hehehehe..



jangan lupa add fb aku k..

klik 4 add



noted : support la sikit kengkawan.. baru nk jinak2 nie.. hehehe

Resepi : salad pegaga with cheese and chicken cube.



today aku nak share resepi.. resepi ni aku cipta sendiri hoccay...
al-kisah nak cari milk booster la kunon.. tp memey sungguh la.. meriah!

meh2 kita berekspirimen.. kehkeh.. sedap dan awet muda yuu olss...

Resepi : salad pegaga with cheese and chicken cube.


gambo dari mangkuk tingkat.. ai bawak bekal g opis.. hihi..



bahan-bahan


-secekak ulam pegaga ( hiris nipis )
-ayam yang di potong dadu ( goreng dulu)
-perahan limau
-cili merah ( optional)- hiris nipis.
-tomato ceri ( belah dua)
-bawang besar. ( dipotong dadu )
- cheese ( suka ati cheese apa pun.. ikut sedap tekak korang ler)
- secubit garam 

cara-cara

ambik mangkuk.. 
campurkan semua.. gaulkan sehingga sebati..
last- parut keju on top.

done!

marbeles.. pabulos.. try tau!



waallaaa... so yummy...

-bubai-