anda berada di kawasan Puan Mell | jangan lupa +Follow | Dashboard

Indahnya berpantang..

Assalamualaikum..

indah la sangat.. haha.. harap maklum.. aku dah melepasi waktu pantang 44hari dan 60hari.. tinggal hari ke 100 je.. berjayakah? bagi yang dah kahwin dan veranak.. paham la kot.. hehehehehe...... gelak panjang.. 

sebenarnya.. waktu aku berpantang 44hari tu taklah indah sangat.. tapi syok bila kena urut.. peh.. peh.. peh.. lega urat sarap.. pantang ni lebih kepada penjagaan diri si ibu luar dan dalam.. bayangkan selama 9 bulan bawak perut.. bawak nyawa kat dalam tu.... harusla banyak kondisi dalam dan luar badan berubah.. pantang jugak hanyalah satu adat.. tapi demi kesehatan jangka panjang.. waktu ni kena la jaga.. al-maklumlah baru melahirkan anak kan.. banyak pakai tenaga tu.. 
adat berpantang ni jugak tengok pada orang tu jugak.. xsemua orang sama berpantangnya.. kalau ikut stai orang dulu-dulu.. memang ketat sesangat la kan.. itu ini xleh.. 
macam mak aku kata lah.. menangisla makan nasi ngan ikan bilis kering jer sampai buasir.. hahaha..

jadi aku berpantang ikut cara mak aku la.. dia yang jaga makan minum aku sepanjang sesi tu kan.. mak aku punya stai.. xketat cam orang lain.. macam kengkawan aku dok cerita tym dorang berpantang.. contoh : berpilis.. tepek2 kat dahi tu.. family aku takdak camtu.. 
tapi bab makan memang kena pantang pasal aku susukan baby.. jadi apa yang aku makan.. anak aku turut makan.. ibu yang breastfeed baby ni memang kena jaga2 makan ok.. salah makan.. anak tanggung sama.. sungguh kesian!.

tepek sekepim muke syukrii nak nenen.. hihi


 walau bagaimanapun kan.. pantang makan aku pun tak kaw2 sampai makan nasi ngan ikan bilis je. haha.. mak aku pandai variasikan .. paling banyak dia variasikan ikan masak asam lah.. kahkah.. yang herannya xjemu lak aku makan.. berselera je makan.. nasik penuh2 pinggan je.. mak aku cakap aku kuat makan. kehkeh.

tapi paling sadis tym aku berpantang adalah sifat pemurah jiran-jiran.. rasa nak nanges sangat.. hari hari ada ja yang sedekah.. sedekah udang, ketam. sutun.. huwaaaaa... aku mana leh makan...
bayangkan penderitaan aku.. makan nasi berlaukkan sayuq sawi dan ikan glamer masak asam.. paling hot pun makan belut je. di samping mereka enak menjamu selera ketam masak lemak.. sambal tumis udang petai.. besambal tempoyak.. memang seksa! balik kg tapi xdapat makan tu semua. 

masak lemak udang lipan.. en.hubby suruh amik gambo.. jakun xpenah makan udang lipan.. hahaha


ok.. melalut pulak aku.. kehkeh..
dalam berpantang.. jangan makan makanan atau sayuran yang sejuk2.. contoh paling afdal ais la.. aku tak tahu la sapa yg berani makan ais dalam pantang ni.. yang pasti kita nak hot2 je tym tu.. nak berstokin jer dengan otomatiknya.. tapi kan boleh pulak mak aku meniaga aiskrim mesia.. keluar masuk berbudak beli. dok tayang depan aku..  peh!

curik google..

tapi.. oleh kerana iman aku kuat.. dengan senangnya aku tepis dugaan ni.. lagipun aku bukanlah penggemar ais... biasa2 aje.. sampai hari ni aku masih berpantang ais.. kalau boleh nak pantang lama.. jaga perut takut muncit.. kihkih..
ops.. melalut lagikk...
lagi sayuran pulak.. elakkan makan syuran yang sejuk.. contoh kubis, bayam, dan lain2 lagi.. aku pun tak berapa pasti.. ada jugak yang makan.. tengok ketahanan badan seseorang tu lah.. mak aku kata try and error.. makan sikit dulu.. kalau ok, ok lah.. kalau rasa gelap mata, badan seram sejuk.. better stop.. kang ada yang kancing gigi kot.. or tumpah darah.. nauzubillahuminzalik!

part paling best dalam berpantang opcoz la sesi mengurut.. sangat2 lega bila diurut yuu ols.. rasa nak balik kg sekali lagi nak urut lagi lah.. mak bidan tu memang terer.. pasal dia boleh tahu aku penah jatuh dulu.. maksudnya masa anak dara dulu.. yup! aku penah jatuh terduduk dulu.. aku ingat adalah 3 kali aku jatuh yang dasyat, pest.. jatuh tepi jalan. kat simen tepi jalan tu.. secen, jatuh tangga.. owh tuhann.. jatuh ni paling sakit.. sampai pitam aku.. paling xtahan.. jadi suster ngesot aku sampai ke lift.. sila bayangkan! haha.. last sekali masa main ais sketing kat sunway.. gedikk kann.. nak try menda2 gitu.. hamik ko jatuh gedebuk macam durian. kahkah..
pesanan buat semua.. kalau penah jatuh.. bawak2 la berurut.. dalam kes aku tu.. Alhamdulillah ALLAH masih bg rezeki kat aku.. bagi perempuan, peranakan kita tu amatlah penting.. kalau jatuh terhentak.. mungkin boleh jatuh kebawah.. kesannya.. susah nak lekat.. lekat apa? maksudnya susah nak preggy.. kadang menda yang kita amik sambil lewa ni lah yang susahkan kita..
so, jagalah diri..


oklah.. xceli.. banyak lagi nak share.. tapi bahu dah sakit.. ___________ da bengkak.. nak pi pump!. hehehe
bubaiii...



DIARY : kelahiran terindah.. PUTRAku...

Assalamualaikum...

lamanya tak bukak blog yuu olss...
Alhamdulillah... aku dah selamat pun bersalin.. lama dah... dah 2 bulan 4 ari pun.. hihi..
ok.. aku selamat bersalin secara normal + induce, baby boy dengan berat 2.52kg pada 22.12.12 at 11.02am.. kat Hospital Serdang. pada usia kandungan 37week5day..




nak kena cerita tak pengalaman bersalin tu.. hehe.. panjang story dia.. tapi nak cerita jugak la kot.

pada satu ari.. cop!.. rasa macam malas la pulak.. haha..
aku wat kronologi je la kot..


  • 20 dec 2012 - khamis.
  • 8.a.m - amik mc pasal semalam muntah2.. alasan malas keja. okeh.. wat keja rumah cam biasa.. mengemas, masak.. tiba-tiba.. jeng.. jeng.. jeng.. rasa air menitis-nitis.. tett... err... hati rasa tak sedap.. i think.. im leaking.. maksudnya ketuban bocor sikit-sikit.. dan aku tau keadaan akan jadi bahaya kalau aku buat tak tahu.. yela masa tu aku baru 37minggu 5day.. macam terlalu awal lak kan.. aku punyala bajet baby kuar new year.. kehkeh.. so, aku decide pegi ospital secepat mungkin.. 
  • 2.p.m- admit ward.. open 1cm.. doc sahkan ketuban bocor.. so, within 24hour kalau tak bersalin jugak.. induce jawapnya.. kunon admit ward.. katil takdak.. penuh.. harap je besaq.. huh!.. tunggu kat sofa sambil berlegar kat PAC room..  ok perhatian!.. bila leaking ni.. tak sakit yer.. xsakit langsung.. cuma air je dok keluaq xhenti2.. hak!
  • 10.p.m- dapat penempatan sementara.. bilik labour lama.. yg tak pakai.. sempat la mengaji surah yassin.. tetiba.. nurse datang.. bagi ubat.. tapi aku hairan for what itu obat.. then aku tanya la ubat apa.. ubat darah tinggi katanya.. oitt.. ai mana ada darah tinggi.. ai admit pasal leaking ceqq.. pahtu dia bagi jugak.. doc kasi katanya.. okeyla.. aku pun makan.. pahtu baru nurse yang cerdikkkkk sangat tu tanya.. " akak nama nur fazila kan? " erkkk.... bukannnn... " alamak! salah bagi ubat.. cepat muntah kak.. saya pegi tanya doc! " budusss... aku dah telan.. nak muntah camna? then.. doc..pakar.. semua datang jupa aku.. and suruh col hubby aku datang jupa dorang jugak.. sian beliau.. baru je sampai rumah.. kena patah balik.. pahtu dorang mintak maaf atas kecuaian nurse tu.. gila apa! bising la laki aku.. kalau jadi apa2 kat aku ngan baby.. SAMAN jawap dia. 
  • 12.a.m- dapat katil.. akibat dari kecuaian nurse tuh.. setiap 1 jam.. dorang kena cek BP aku.. takut down.. maklumlah takda darah tinggi dibagi ubat darah tinggi.. huhu.. around kul 1 pagi.. bp down sikit.. xpasal2 kena drip air.. huwaa.. tak suka... kena cucuk masuk air la pulak.. elok2 boleh berlegar2.. dah xboleh.. menyusahkan bawak air kehulu kehilir.. argghhh..


  • 21 dec 2012-jumaat
  • percutian dalam ward.. duduk saja.. manja2 ngan hubby yang dok curik2 masuk.. kehkeh.. 
  • 2.p.m- still xbersalin lagi.. so, doc kata kena masuk ubat kul 6 petang karang.. induce.. hurm.. nampaknya takde rezeki nak sakit secara normal.. nak wat camna kan.. kang ade komplikasi la.. xsanggup den..
  • 6.p.m- 2cm..  masuk ubat.. kebal tak kebal nya aku.. tak sakit jugak.. hahaha.. baby xmau kuar lagi.. katil sebelah dah 2 orang check in check out.. aku dok bersenang lagi2.. kehkeh.. oleh kerana induce still xjalan.. esoknya 6 pagi.. induce sekali lagi.. maknanya.. 2 kali induce la.. mujur dapat doc pompuan jer.. taklah malu tahap cipan lau doc laki dok cek kat tuutttt.... muahaha..

  • 22 dec 2012-Sabtu
  • jeng.. jeng.. jeng.. harinya telah tiba.. heee~
  • 6.a.m- induce ubat sekali lagi.. relek g.. col hubby.. nak makan nasik lemak.. 
  • 8.a.m- stat sakit... huwaaa.... sakittt... sangat... pahtu teringat pesan kakak2 kat group KIM.. mandii.. pegi mandi.. sakit makin menjadi2.. hukhuk.. panggil nurse.. suruh cek bukaan.. doc cek.. " alar.. baru  3cm.. " tapi.. doc wan halimatun ( pengarah O&G hosp serdang ) cakap saya spesel kes.. 3cm kena tolak Labor room terus.. zupp... terus tolak labaor room..
  • 9.am.. sakit.. sakit... sakitt... sedut gas.. hembus.. sakit lagi.. sedut lagi.. hahaha... dah macam hape lagi dah..
  • 10.a.m- dah 5cm.. " sakit rasa nak yak bagitau saya yer.. " kata senior nurse.. sambil beliau berlegar-legar.. wat hapa ntah..
  • 10.30a.m- sakittt nak yakk.... tak tahennnn... 8cm.. " cepatnya bukaan.. panggil suami dia cepat! " hubby masuk.. sakit abanggg..... " sabar sayang.. sayang kuat.. istigfar.. ngucap.. sikit je lagi.. "
  • 11.02a.m.. bedebusss.....lahirlah my baby boy..  yang di beri nama SYUKRII ALI B. KHAIRUZZALI.. 





p/s : aku dah stat keja.. seyess... rasa nak pecah dada terpaksa tinggal dia kat pengasuh.. ya ALLAH... rinduu ya amat2.. 

 
Denim Template. Re- Edited by Puan Mell. ALL RIGHT RESERVED.