anda berada di kawasan Puan Mell | jangan lupa +Follow | Dashboard

cakap kuat-kuat

Assalamualaikum..

cehh.. kekok pulak rasa menaip pakai new dashboard ni.. hahaha..
aku percaya ramai kat sini ( macam wat ceramah lak.. ramai kunon.. :p ) yang pernah jumpa jenis orang yang cakap kuat- kuat.. macam kita duduk sebatu dari dia.. kehkeh..
seriously.. dulu kan.. aku nyampah gila orang jenis camni.. pasal aku dibesarkan dalam keluarga yang cool je.. yela sangat.. bhahaha..
maksud aku.. biasa-biasa je.. mak aku pun kalau marah bukan cam makcik sebelah rumah aku.. kampung seberang pun leh dengar.. ( bayangkan seksaan aku sebagai jiran.. dia bebel anak dia.. dengan2 aku sekali dengar bebelan tu. ) mak aku kalau marah mesti sambil nanges.. erkk.. macam aku pulak.. ke aku yang macam mak aku.. hahak!..

bila aku dah keja.. tempat keja lama aku pun ada orang yang jenis gini.. tapi lebih dasyat.. pasal dorang nie sertakan dengan carut-carutan yang nauzubillah... haih! tolonglah... muka cantik2.. perangai huduh gitu pulakkk... mula- mula aku memang agak tak biasa.. very annoying tau u olzz... aku ni dah la jenis tak penah mencarut.. bila aku dengar je macam meremang bulu roma je.. macam nak sepak pun ada orang camtu.. tapi.. oleh kerana dorang tak pernah dengar aku kuarkan perkataan tidak enak didengar.. tak pulak dorang bergurau kuar mencarot kat aku.. hormat mungkin.. maklumlah.. kang kena ceramah tazkirah pulak dengan aku.. kahkah.. ( eh! aku nak cerita pasal orang cakap kuat2.. apasal melalut ke kes lain pulak nie.. abaikan.. malas mau delete! )

ok.. aku kenal ngan hubby aku.. beliau orang selangor.. tapi.. mak dia asal dari melaka.. see.. orang kata orang melaka ni kasar.. semua suruh aku hati-hati. tapi sejak aku kenal dia.. biasa biasa je pun...
then.. aku ingat lagi bila pestaim dia bawak aku jumpa mak dia..
mak dia kata apa tau..
" memang la orang kate orang melaka ni kasau.. tapi hati baikkk.. "
hahahaha.. aku tak bukak mukadimah pun pasal tu.. macam tau2 je kan..

mula2 dengar dorang anak beranak bergurau.. okeh! hubby aku kan suka mengusik.. memang kena marah jela dengan mak dia... macam bergaduh je dorang.. mau aku tak tekezutt.. hahaha.. tapi tak pernah lagi aku dengar istilah2 carutan eh..
aku mula terpikir.. macam mana la aku nak masuk dalam keluarga ni.. boleh ke?


macam cakap pakai mic pon ade.. kehkeh..



tapi... setelah aku jumpa ahli keluarga hubby aku yang lain.. pak long maklong, pakngah makngah.. maksu.. sepupu sepapat hubby.. Alhamdulillah.. aku sikit pun tak rasa tersisih.. malah aku rasa cukup serasi lak ngan dorang..
paklong maklong xpecely.. dah anggap aku macam anak menantu sendiri.. suka sangat bila aku balik kg.. apatah lagi bila dapat tau aku pregnant.. macam dorg punya cucu pulak.. kehkeh..
kalau datang k.l pun.. rumah kiteorang yang dorang tuju dulu.. bahkan tido pun kat umah kiteorang.. sedangkan.. ramai anak2 dorang kat sini.. mungkin selesa kat teratak usang kiteorang ni kot.. huhuhu..
hubungan kekeluargaan antara sedara mara macam rapat je.. sepupu dah macam adik beradik..
hurmm.. tak macam aku ngan sepupu2 aku.. aku rasa selisih bahu pun belum tentu aku kenal.. sedihh kan...
malahan ada sepupu yang aku tak kenal langsung pun..
jadi aku agak respek ngan family side hubby aku ni.. walaupun dorang kalau bercakap kuat - kuat.. hahaha..
lagi-lagi nenek yang kurang dah pedengaran tapi masih lagi kuat di usia hampir mencecah 90 an..

anyway.. kalu dengan nenek.. aku terpaksa kuatkan volume suara aku jugak.. aku saspek dorang cakap kuat-kuat salah satu faktornya nenek kot.. kehkeh...
kadang-kadang macam bergaduh.. padahal sembang je pun.. kalau kat dapor tu.. sampai kat anjung boleh dengar sebutir2.. hahaha.. haduhai..

haa... macam pakai loudspeaker rasa.. hahaha..



pengajarannya di sini... toksah dok menyampah sangat ngan stail orang.. last ko dapat macam tu jugak.. aku la tu.. sapa suruh menyampah sangat ngan orang cakap kuat2 dulu.. last dapat family mertua yang sound volume full.. kehkeh...


note : aku suka family mertua aku lagi pasal dorang pemurah.. kikikiki..

p/s : hubby aku aku cakap still biasa2.. romantik jer.. :p









oh my baby.. !

Assalamualaikum..

xcely.. banyak yang nak aku entrykan di belog.. tapi kekangan masa buat entry2 tersebut terbantut saja dalam kotak pemikiran.. langsung hanyut ditelan kelupaan.. kehkeh..

bagi siapa yang bergelar ibu.. pasti paham perasaan aku yang satu ni.. yang bergelar bapak.. paham sikit2 kot.. hahaha..
perasaan di mana baby berdansa di dalam perut.. harap maklum ni pengalaman pertama aku.. jadi memang terexcited sikit..
gugurl ke boboy la dia ek.. next month baru nak g scan gender dia kott.. kadang rasa cam cam gugurl.. kadang rasa cam boboy.. tak kesah lah.. janji sehat, sempurna sifat.. tu pun dah Alhamdulillah..

nak tau apa yang dia buat di dalam.. ??

tadaa...!!


soooo cute kann... tak sabar nak jumpa ma baby.. ada lebih kurang 3 bulan lebih lg.. hihihi..




note : semalam jalan2 survey barang baby... owwh... comel2 semuanya... nanti dah beli ai hapdate k.. :p



wajarkah berkongsi masalah di blog?

Assalamualaikum..

pernah di landa masalah? terasa ingin meluah.. tapi pada siapa?.. ye.. da tentulah pada ALLAH maha pencinta..
maksudnya di sini.. selain tu.. mesti ada meluah kat sesiapa kan? pada mak mungkin.. atau ayah.. atau adik beradik atau jugak kengkawan.. jerit2 kat tepi pantai.. dan mungkin pada belog caranya.. ke.. luah emosi kat sinar pagi? ekekeke..

dulu.. aku ada jugakk luah masalah kat blog.. tapi masalah remeh temeh je pun.. masalah berat.. idak la kot..

sekarang... aku nak kongsi masalah nie.. masalah aku.. aku suka memendam.. masalah aku aku susah nak percaya sesiapa.. masalah aku.. aku susah nak kongsi masalah aku ngan sesiapa.. hatta emak aku sekalipun..
bila aku ada masalah.. aku akan usaha selesaikan sendiri.. atau memendam sendiri. selalunya yang membabitkan perasaan..
aku biar perasaan aku ketika itu berlalu begitu saja...
hakikat sebenar.. aku nak sangat kongsi masalah ngan emak.. atau sahabat.. suami? memang selalu aku kongsi ngan dia.. tapi ada sesetengah perkara aku memang tak boleh luahkan pada dia.. kadang2 tu melibatkan banyak pihak.. jadi aku tak mahu menyusahkan dia..

mungkin sejak kecik aku kakak2 yang jaga sebab mak bekerja.. bila sekolah pulak.. masa aku banyak di habiskan di asrama.. jadi aku jarang luahkan apa2 pada emak.. lagi pulak aku tak mahu membebankan hati  tua emak aku tu.. bila aku bukak je mulut.. nak kongsi permasalahan aku.. spontan tu lidah aku terkelu..

sahabat..sebenarnya aku punya sejarah pahit dalam bersahabat.. aku fobia untuk hulurkan persahabatan yang akrab di mana aku boleh berkongsi segala masalah ngan dia..
sejarah pahit tu.. masa tu aku sayang sangat kawan aku nie.. segala2 aku kongsi ngan dia.. tapi satu hari dia di bawa jauh dari aku.. sejak itu aku tak lagi ketemu dia..
sedih sungguh rasa hati ini.. peristiwa itu terjadi ketika aku berumur 6 tahun.. harap maklum!.. bhahahahaha..
serius.. baik macam mana pun aku.. aku tetap hanya boleh menjadi seorang pendengar atau penasihat yang baik.. tapi bukan sahabat yang akan berkongsi masalahnya.. maksud aku.. aku tetap  tak boleh cerita masalah aku kat dia.. huuwaaa.........

jadi.. perlukah aku luah pada belog? sekali gus anda pembaca sekalian menjadi penasihat aku? boleh ker?






memang tak laa................ aku tetap pendam sendiri kottt............... dan mengadu dekat yang ESA..
tapi ALHAMDULILLAH... sekarang si kecik dalam perot ni macam memahami ibu dia.. bila aku sedih.. dia akan kick seolah2 dia mengerti.. oh.. anakku... engkaula pengubat hatiku yang sedang dukee.........






note : terima kasih sudi membaca.. muehehe... :p xde ide nak wat entry weyh.. sorry aaa.. 


update : thank buat yang mendoakan pakcik.. Alhamdulillah.. beliau dah discharge hospital.. sekarang kat rumah.. masih berehat.. jd, driver aku sekarang masih lg incik suami.. hehehe

Pakcik...

Assalamualaikum..

aku just nak story.. tentang pakcik..
sebenarnya.. bapak mentua aku a.k.a FIL adalah ayah tiri kepada suami aku.. MIL kahwin semula selepas 2 tahun ayah kepada suami aku meninggal dunia.. dalam tahun 2005 camtu kot tak silap aku.. aku tak sempat kenal dengan ayah kandung suami aku..
kitaorang panggil FIL dengan panggilan pakcik jer.. aku penah la tanya kenapa tak panggil pakcik tu ayah.. suami aku cakap.. tak biasa. so, aku pun ikut je la kan..
pakcik ni masa kahwin ngan MIL beliau seorang bujang terlajak.. maksudnya tak pernah kahwin la.. pakcik ni nak kata tak hensem.. hensem macam azhar sulaiman kata orang masa muda2 dulu.. hehe.. tapi mungkin jodoh dia lambat.. ngan MIL jugak..
aku puji ketulusan cinta pakcik pada MIL.. ececeh.. seyez.. masa pakcik ambil keputusan untuk kahwin ngan MIL.. pakcik dah tau MIL ni berpenyakit.. diabetes.. tapi pakcik tetap nak kahwin jugak ngan MIL.. walaupun MIL tentunya tak boleh bagi zuriat kat dia kan.. dari saat dorang kahwin.. hari ke sehari kesihatan MIL bukanlah baik sangat.. pakcik tak penah komplen.. sakit demam MIL pakcik lah yang jaga.. tanpa rasa jemu.. MIL nak pegi mana hatta ke sabah serawak pun pakcik tetap bawa..
malah kerenah anak-anak tiri pun pakcik layan je.. tak pernah merungut mahupun komplen.. malah aku menantunya pun..
untuk pengetahuan semua.. pergi dan balik keja.. pakciklah yang hantar ambil aku.. pasal suami aku pergi keja awal.. balik pulak lewat.. jadi tugas tu pakcik yang ambil alih.. baik kan pakcik.. bukan tu jer.. kalau nak pegi mana2 pun pakcik sentiasa OK untuk hantar.. masa aku masih bertunang lagi.. kalau aku nak balik kampung.. pakcik ngan MIL yang hantar aku sampai ke perak sana.. aduhaii..
suami aku cakap dulu.. masa pakcik nak kahwin ngan MIL.. semua pakat bantah.. cuma suami aku selaku anak lelaki sulung yang sokong.. kerana suami aku tau.. pakcik akan jaga MIL dengan baik.. sekarang semua dah dapat terima.. malah rapat ngan pakcik.. pakcik dah ibarat ayah pun. aku pun dah anggap pakcik macam ayah..

jumaat lepas.. selalu pakcik akan on time ambil aku balik keja.. tapi haritu lambat pulak.. dekat 20min jugak.. last2 aku pun col.. MIL angkat.. MIL cakap pakcik tak boleh jalan.. sebelum tu memang pakcik ngadu kaki dia sakit.. luka pasal kena kuku MIL masa tido malam.. kiteorang dah bising pun suruh pegi klinik pasal takut merebak.. tapi pakcik taknak.. katanya nanti baik la tu.. sebenarnya dia taknak orang risaukan dia.. dia sakit pun dia diam je MIL cakap.. malam2 dia tidur luar sebab taknak MIL dengar dia mengerang sakit.. hurmm....


 jadinya petang tu aku terpaksa tunggu suami aku balik keja datang ambik aku.. malam tu.. aku dah mula risau.. aku syak pakcik kena diabetes.. pasal dah seminggu kot luka tu tak baik-baik.. berkali2 aku cakap kat hubby betapa aku risaukan pakcik.. beliau pun sama risaukan pakcik.. dalam kul 11 gitu.. aku dah tido pun.. suami aku kejutkan ajak tengok pakcik.. kena admit ward pasal suspek diabetes and nak kena operet buang nanah kat luka tu.. suami kakak ipar aku yang hantar dia pegi ospital.. see... semua orang sayang pakcik.. hehew..

dah pegi ospital.. tengok.. mak aih.. bengkaknya kaki.. sekarang dah tambah sorang lagi pesakit diabetes dalam keluarga ini.. kesian kat MIL.. dok nanges jer.. mana taknya.. pakcik la yang tolong pimpin dia tiap kali berjalan.. yang buat semua untuk dia.. pakcik masuk ward.. memang la MIL terasa sangat kan.. :(
aku ajak tido rumah kiteorang pun tak mau.. nak jugak tido rumah dia.. mujur adik ipar aku yang perempuan tak kerja lagi.. dia la yang temankan MIL sementara waktu..
aku pun terasa gak.. terpaksa datang keja awal sebab hubby hantarkan.. tapi arini tak.. hubby ambik cuti.. sebab pakcik operet harini..

pakcik ngan adik ipar aku..dan aqil.. cucu kesayangan beliau..

sekarang kan kat FB heboh kisah suami yang sanggup jaga isteri ketika sakit..
aku tak perlu contoh lain.. cukupla pakcik.. yang sanggup buat apa saja untuk isteri beliau..
aku harap suami aku pun teruskan bersikap seperti pakcik..



moga pakcik cepat sembuh!.. doakan beliau ye kengkawan..


note : panjang pulak story aku.. pakcik buat aku teringat ngan ayah aku.. nak balik kg lgi pulak rasa.. T__T




resepi nasi ayam puan mell yang marbeles!

Assalamualaikum..

helloo.. bertemu kembali kita dalam rancangannn... ketuk-ketuk kuali puan mell.. ahak!! bajet shiela rusli nampak.. hahaha..
..xcely entry ni aku peram dah lama dah.. cuma tade masa je nak publish.. hehe.. ahad lepas kami wat makan2.. jemput orang2 selorong taman ngan sedara mara jer.. cadangnya nak jemput sedara mara jer.. tiba2 MIL aku rajin pulak menjemput kgkawan dia yang satu lorong taman nie.. nasib baik 1 lorong je.. kalau 1 taman? mau teberanak aku nak masak.. hahaha..
perhatian! aku masak sorang2 tau.. MIL aku tolong masak makan tengahari jer.. sob2.. tapi takpe.. oleh kerana air tangan aku yang sedap melampau nie.. maka aku jugak dapat pujian melampau dari tetamu yang hadir.. muahahaha... bangga2.. ops.. xbaik bersifat riak mell.. insaf sikit!
yang dorang xtau ni baru percubaan kali kedua aku buat nasi ayam.. bukan expert mana pun.. rata2 puji.. boleh bukak restoran nie... and xkurang jugak yang mintak resepi dari chef mell.. ececehh...

okeh kengkawan.. meh cilok resepi puan mell meh.. gerenti anda bakal jadi tokey nasi ayam yang berjaya..! hahahaha..


nasi ayam marbeles by puan mell

bahan2 untuk 6-8 orang makan. ( boleh tambah bahan ikut tahap kelahapan perut masing2 )

untuk rebus

se ekor ayam ( sila pilih yang segar2.. mantap2 )
2 ulas bawang putih ( ketuk bagi hancor okeh )
2sm halia ( ketuk jugak )
1 ketul kiub pati ayam ( yang ni aku tambah.. suka ati korang la nak letak ke tidak yer.. )

untuk perap :

1 sudu besar kicap pekat ( aku pakai kicap manis kipas udang jer )
1 sudu besar sos tiram 
1sm halia ( ketuk2 )
2 ulas bawang putih (ketuk2 )
sedikit kicap cair.

p/s : xcely.. aku main tuang jer.. agak2.. xpakai sukatan pun.. hehehe..

untuk nasi :

5cawan beras
3 sudu besar butter ( mak pakai planta.. sila ajuk iklan di radio)
1cm halia ( tumbuk beliau )
4 ulas bawang putih ( tumbuk beliau ni jugak. )
air rebusan ayam secukupnya
garam ( sekit jer.. agak2 korang ler.. )

bahan sos :

5 biji cili merah
5 ulas bawang putih
2sm halia
1 sudu cuka @ perahan limau nipis
garam dan gula
1/2 cawan air

bahan sup :

lebihan air rebusan ayam
1 biji bawang besar kisar
rempah sup
sup bunjut tulang ( optional .. suka ati korang )
garam
daun sup ( hiris la ye.. xkn nak letak sebatang2 pulak kn.. )



cara- cara masak :

-Ayam dipotong ikut suka besarnya (x potong pun boleh.. lagi marbeles!)..bersihkan dan di lumur dengan 2 ulas bawang putih yg ditumbuk dan 2sm halia yg diketuk..dan rebus hingga empuk bersama kiub pati ayam tu..

-Toskan ayam dan perap dengan bahan-bahan untuk perap selama 15-20min. Goreng hingga garing... 

-Basuh beras dan toskan. Panaskan butter, tumis halia dan bawang putih hingga garing. masukkan beras, kacau bagi rata, terbit bau, masukkan air rebusan ayam secukupnya dan garam. Masak macam biasa..

-Untuk sos-blendkan semua bahan diatas. boleh ditambah tomato sos/sos cili jika suka. Boleh juga dimasak sebentar (suke ati korang.. )

-Untuk sup- air rebusan ayam didihkan bersama bawang besar, rempah sup, sup bunjut,  garam dan daun sup tadi.

- untuk sos kicap- amik sikit sup.. pastu letak kicap.. senang je ni..


tadaaa... dah siap untuk di santap! hidang bersama timun dan tomato.

sory.. oleh kerana sedap sesangat.. aku xsempat nak snap walau sepinggan pun nasi ayam tu..


macam ni la lebih kurang rupa dia.. aku curik kt pokcik google..



tapi.. aku ada bukti tau kesedapan marbeles dilisyess nasi ayam aku nie..

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

hamik kau hancuq kerusi dibuatnya..
kawan aku punya hal..
bhahahaha...



kalau nak test resepi ni pastikan kerusi dirumah anda kukuh okeh!




note: selamat mencuba!


ulangtahun pernikahan... 2/09/2012


Assalamualaikum..

sebenarnya ahad lepas genap setahun kami nikah..erk.. aku xsempat nak wat entry ahad tu.. buzy kott.. wat open houses la kunonnya.. jemput org taman nie.. hehe.. isnin semalam pulak sibuk berkampung kat KK.. so, today.. ai hapdate serba sedikit belog ni..

diam tak diam dah setahun pun nikah.. tak terasa masa berlalu.. tak terasa perot dah buncit.. rasa macam baru semalam dengar kalimah akad dari dia.. ececehh... hahaha..

dia.. suami aku.. masih lagi macam dulu..
yang aku kenal sejak 5taun lepas..
yang suka menyakat..
yang suka bg suprise..
yang romantik.. ehehe..
yang tiap2 malam jadi pembunuh nyamuk untuk aku.. supaya aku tido lena.. ( lepas nikah ok.. :p )
yang yang.... yang ku sayang.. hahaha... nak list xlarat... tangan kena injet semalam.. lengoh kott.. kehkeh..

walaupun ada yang syemburu melampau tengok kebahagiaan kami.. its ok.. bukan salah mereka.. salah kami kot..
yela.. nak wat camna.. kalau dah fe'el suami aku.. suka tunjuk kemesraan.. halal apa... haha.. dia memang tak segan silu nak peluk2, nak suap2, pegang2 tangan or col me sayang depan orang.. bergurau senda depan orang..
jadi aku tak kecik ati depa tu jeles sampai wat fitnah pasal kami.. xkecik ati.. tapi geram sikit jer..  hakikatnya dorang xtau apa2 pun pasal rumahtangga aku.. cakapla apa saja.. yang pasti aku BAHAGIA ngan suami aku hoccayy...
aduhaii.. nak jeloz pulok.. sila kawin cepat lah! bhahaha..

tapi.. ada ramai lagi yang mendoakan kami.. insyaALLAH.. erk.. ramai kate kiteorang sepadan.. kehkeh..
walaupun suami aku tu nampak garang.. muka serius.. tapi hakikat sebenar.. dia xgarang pun.. dia adalah suami yang penyayang sangat.. cuma aku yang kadang2 rimas.. pembawakan budak kot.. sesungguhnya.. aku rindu kalau dia xusik aku walau sehari pun.. aku harap sangat aku boleh kawal emosi aku tym preggy ni.. bila dia diam aku rindu usikan dia.. bila dia mengusik aku marah pulak.. demm... T___T


sila abaikan muka herot beliau.. hahaha..
 love him very much !!1


erk.. beliau ada dedicate lagu tau kat aku.. ( gediks nak bagitau yuu ollss.. )
terharu la sangatt.. bila dia nyanyi pakai gitar kapok yang dah bertahun xtukar tali tu...
and beliau post kt group fb lagu tu.. kt wall tak hoccay.. malu.. kehkeh..


TUHAN..jagakan dia


Hanya dirimu yang ku cinta
Takkan membuat aku jatuh cinta lagi
Aku merasa kau yang terbaik untuk diriku
Walau ku tahu kau tak sempurna
Takkan membuat aku jauh darimu
Apa adanya ku kan tetap setia kepadmau
Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku ’kan tetap milikku
Aku sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku
Walau ku tahu kau takkan sempurna
Takkan membuat aku jauh darimu
Apa adanya ku kan tetap setia kepadamu
Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku ’kan tetap milikku
Aku sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku
Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku ’kan tetap milikku
Aku sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku
Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku ’kan tetap milikku
Aku sungguh sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku



p/s : copy dr post beliau... (nak bagitau jugak... xkira!... :p )

walaupun aku dan dia bukanlah sempurna mana.. tapi kami saling melengkapi satu sama lain 4ever and ever... wahh ayattt... macam budak sekolah pulak..hahaha..

by the way... penambah rencah kebahagiaan ini.. aku dah dengar degup jantung benih cinta kami yang semakin membesar dalam perut ni... owh.. indah sungguh perasaannya...

YA ALLAH.. moga rasa cinta dan kebahagiaan kami berkekalan hingga ke syurga.. amin..


dear hubby..

my husband..
you are my partner
my sweetheart..
my confindante..
and advisor...
my comforter..
my bestfriend..
you are my quiet place..
away from the rest of the world..

i know im sometimes thoughtless..
and forget to say and do..
the many little thing i should..
to show my love for you..

but.. believe me..
that always..
deep within my heart..
i love you more and more each day!


happy anniversary to us!



note ; seperti biasa entry aku berkaitan kehidupan aku jer.. kehkeh.. nantila cari ide wat entry tentang masalah2 sekeliling yang jarang aku amik tau.. :p

 
Denim Template. Re- Edited by Puan Mell. ALL RIGHT RESERVED.