sesudah raya.... seterusnya....

Asslamualaikum..

wah.... belog pung cuti raya nie.. kehkeh.. apa leh buat line maxis cukuplah hampeh di kampung aku tu..
(macam ada masa je nak hapdate belog.. :p )
apa yang boleh aku katakan.. raya taun raya sakan aku noo...
haha.. tapi aku kesian kat hubby aku..
raya ni pengalaman baru bg dia pasal beraya kat kampung aku..
yang bahasanya lain.. kami cakap utara.. 
kadang blurr je hubby aku nak paham.. haha..
yang makanannya lain..
hampir setiap hari menu wajib mak aku kari.. kari.. dan kari.. kehkeh..
oh ye.. petama kali dia makan laksa mee tau.. 
mujur dia puji sedap..
kredit kat kakak aku si tukang masak..


ok stop pasal pengalaman raya...
nak cerita agenda seterusnya...

oleh kerana kehamilan aku dah cecah 5bulan++ kenala prepare barang2 baby..
apatah lagi anak sulung ni..
baby pun rancak menendang2.. walaupun perot ummi dia kecik coktet jer.. comel2 gitu.. haha..
aku lebih suka beli awal2.. senang xkelam kabut.. huhu..

chekclist barang bayi

PAKAIAN
> Sarung tangan (4-5 pasang)
> Sarung kaki (4-5 pasang)
> Topi
> Baju lengan pendek (4-5 pasang)
> Seluar pendek (4-5 pasang)
> Baju lengan panjang (4-5 pasang)
> Seluar panjang (4-5 pasang)
> Barut (3-4 psang)
> Lampin kain/pakai buang (ikut keperluan)

PENJAGAAN DIRI
> Bedak
> Losyen bayi
> Baby Oil
> Minyak Telon
> Wet tissue
> Nappy cream
> Cotton ball
> Cotton buds
> Sikat

MANDI
> Tuala
> Besen mandi
> Sabun/mandian bayi
> Syampu bayi

TIDUR
> Tilam
> Bantal tidur (2)
> Bantal peluk (1)
> Selimut
> Kelambu
> Baby coat (perlu ke?)

MINUM
> Susu ibu
> Botol susu
> Puting
> Bib
> Tuala kecil
> Termos
> Berus cuci botol
> Sabun pencuci botol

OUTING
> Stoller/Baby carrier (pouch/RS/wrap dll.)
> Car seat
> Beg 
> Nursing cover


tengokla.. yang mana xperlu xbeli la kot.. yang penting2 dulu nak beli..
dah stat fenin kepala... hewhew.. tapi teruja nak tatap si kecil..
hhehehe...
sabar naa... ada lagi lebih kurang 4 month lagi..
nak siap sedia fizikal dan mental nie..
hihihi..



cyaa~


note: penat beraya
perak- puchong
puchong -melaka
melaka-nogori
nogori-puchong

kehkehkeh..

salam eidulfitri buat semua....




lagi berapa hari dah nak raya..
so, aku nak ambik kesempatan ucap salam eidulfitri buat semua rakan belog..
semoga raya ni bawak sejuta kegembiraan buat semua..
ehe.. persiapan raya dah setle ke semua?
baju raya? kueh raya? langsir raya?
ahak!
penat weyh.. walaupun aku raya kat kampung aku.. tapi.. mak mentua aku raya kat puchong.. jadi rumah kiteorang tempat berkumpul.. kena la mengemas.. sian kat MIL aku tu.. dah la sakit.. semua anak menantu xberaya ngan dia pulak.. tinggal anak laki bujang dia tu jer.. serba salah aku.. tp nak wat camna.. aku dah lama xbalik kampung.. MIL pun suruh aku raya kat kg.. dia kesian kat aku.. sobs.. sobs..
tapi aku tau MIL mesti sedih.. tape mak.. taun depan saya raya ngan mak k.. ngan cucu baru mak lagi tu.. insyaALLAH..
bab mengemas rumah.. untung la sesangat akak ipar aku nak menolong.. tak ahh.. dia yang buat semua.. aku tolong sikit2 jer..
demand tul ibu mengandung ni kann..
semua orang tolong..
hahahaha..
thanks sis! susah payah..
huhuhu..

kad raya xdak pun... 

selamat beraya buat semua.. hati2 balik kampung tau..
sapa yang beraya kat perak tu.. 
area2 pantai remis mai la beraya.. hihihi..


lama la tinggal blog nie..
will miss u guys..

mohon ampun maaf ye...

_b.u.b.a.i_



gerakan-gerakan halus yang mengujakan!


Assalamualaikum..

wahh... gerakan apakah itu? 
jeng... jeng.. jeng...
now dah nak masuk 19week.. means 1week ++ lagi cukup 5 month ma pregnancy..
pejam celik kejap je masa berlalu.. ecehh..
hope anak yang ku kandung ini sentiasa sehat bersama- sama ibunya..
dah mula terasa gerakan-garakan halus dari ma baby..
owwhh... so xcited.. terharuu... tahap leleh air mata dan idung..
sobs.. sobss..
dia dah pandai gerak2 lam perot nie..
lagi2 kalau di dendangkan kan dengan zikrullah..
ALhamdulillahh..

semalam abah dia pasang lagu raya jalil hamid.. cehh.. abahnya tu dok gila ngan lagu tu boleh?
orang lain dengar lagu syahdu2 nak raya ni.
beliau boleh pulak tersampuk lagu jalil hamid.. bhahahaha..
nak tau.. baby pun rancak jugak bergerak jugak dengar lagu tu..
anak abah betul yer..
hahahhaha..

kesimpulannya.. im just so happy , teruja.. dan terharu.. sbelum ni risau gak.. bila la baby nak gerak..
pegi check up kat KK.. semua ok.. tiada masalah..
cuma berat je statik.. mentain xberkutik.. sabar jela mak nak..
mungkin sebab puasa kott..
tanya la nurse kat situ.. bila boleh scan.. nurse tu cakap KK tak sertakan servis scan melainkan ada masalah..
jadi.. kena scan kat kilnik private.. 
takpalah.. lepas raya la jawapnya..
cuma nak tau pekembangan baby jer..
soal jantina nak supriseeee....
hehehehe...

misi : lepas raya cari kelengkapan baby... owhhhh... tak sabar nyerr...

owh yer... perot kite kecik lagi la.. ibarat muncit2 lemak jer.. 
sodihh... pakai t-shirt ker, baju kurung ker.. xnampak pun macam pregnant..
jiran depan rumah tu.. kemain 5 bulan dah beso perotnya..
adakah kerana aku ni baka model maka perot pun xmenonjol?
muehehe.. tapelah.. redha je la.. janji baby den membesar dengan sehat..
orang kate baby kecik senang nak beranak..
( ayat sedap hati )
ahak!


akhir kata jom layan..

lagu raya jalil hamid..

Bila sebut pasal raya 
Semua ingat Hari Raya 
Tapi jangan pulak kita lupa 
Ada seribu satu kata 
Berkait dengan raya 
Selain Hari Raya 


Tak kira apa bangsa 
Orang melayu orang cina 
Orang putih atau orang india 
Orang timur orang barat 
Di seluruh dunia 
Ada hari raya 

Kalau banyak harta benda 
Orang itu kaya raya 
Kalau tempat lalu kereta 
Itulah jalanraya 
Hentian bas ibu kota 
Itu di Puduraya 
Di tengah bandaraya 

Kalau banyak jalanraya 
Dipanggil lebuhraya 
Bunga lambang negara 
Namanya bunga raya 
Tukang menyelenggara 
Mengawas harta-benda 
Jabatan Kerja Raya 

Gembira kita di hari raya 
Makan kenduri di balairaya 
Kalau kita malas nak puasa 
Kita sama macam hantu raya 

Selamat hari raya 
Selamatlah beraya 

Bila sebut pasal raya 
Semua ingat Hari Raya 
Tapi jangan pulak kita lupa 
Ada seribu satu kata 
Berkait dengan raya 
Selain Hari Raya 

Kalau banyak harta benda 
Orang itu kaya raya 
Kalau tempat lalu kereta 
Itulah jalanraya 
Hentian bas ibu kota 
Itu di Puduraya 
Di tengah bandaraya 

Kalau banyak jalanraya 
Dipanggil lebuhraya 
Bunga lambang negara 
Namanya bunga raya 
Tukang menyelenggara 
Mengawas harta-benda 
Jabatan Kerja Raya 

Gembira kita di hari raya 
Makan kenduri di balairaya 
Kalau kita malas nak puasa 
Kita sama macam hantu raya 

Selamat selamat hari raya 

(Mari kita jumpa duit raya) 
(Selamat selamat hari raya) 
(Minta menjadi kaya raya) 
(Biarlah kaya) 




bhahahahha...
sabarlah laki aku nie..
p/s : selamat bershoping raya.. ker.. dah setle semua? ahak!

kenangan.. tersenyum sendiri..

Assalamualaikum..
 entah kenapa hobi baca novel dah muncul balik.. hahaha.. tp baca online sekarang.. malas pulak nak beli2.. tunggu la dulu.. pas raya.. hehe..
aku pun marathon la novel online kat penulisan2u..
tak ketinggallan new entry dr acik lana.. since aku beli novel aku bukan mistress hasil karya dia dulu.. aku da jadi peminat dia.. sekaligus jadi pemolow belog dia.. hehe..
ni yang aku nak cerita.. tau takk.... bila aku baca new entry dia.. sila baca kat ----> sini
aku senyum sendiri... buat aku imbau kenangan dulu..
acikk... awat sama sangat ni ngan kenangan ai ni.. hahahaha...
teringat saat pegi kursus kawen ngan encik suamiku la..erk.. masa tu tunang la..
masa ustaz bagi ceramah dok jeling menjeling... bila part tanggungjawap suami isteri masing2 menjeling.. aduhai.. dah tu dok main sms lagi.. kahkah.. sebijik cam entry acik lana tu la.. dok usik aku gitu..
indahnya kenangan tu..
bila dah jadi suami.. sikap dia masih lagi camtu.. suka mengusik.. haiii.... 
apasal aku jiwang sangat niiii?????


note : aku xnak kisah hidup macam novel.. pasal cerita novel salu tragik2 jer.. aku nak hidup sentiasa ceria dan gumbira.. boleh??? hahaha....


problem??

Assalamualaikum...





insyaALLAH...
sehebat mana kita rasa di duga..
ALLAH takkan muguji kita lebih dr kemampuan kita..
tenang dan sabar
itu perlu...