menghitung waktu..



lama aku tak hapdate.. orang pun dah mula lupa aku.. nyampah mak nak.. kehkeh.. sebenarnya takda ide nak hapdate.. sedihh..

ALHAMDULILLAH.. kandungan aku dah masuk 36minggu 4day.. dalam ertikata lain.. dah cukup bulan..
tadi aku pegi checkup.. syukurlah.. nurse kate ibu sehat.. sepanjang aku hamil ni tak la di hinggap apa2 masalah kronik.. harap aku terus sehat sampai bersalin.. dan baby pun lahir dengan mudah dan lancar.. juga sehat sempurna..

dalam hati.. memang tak sabar nak jumpa  ma baby boo.. opah, nenek, dan mak2 sedara dia semua suruh pujuk lahir awal tahun baru.. jangan akhir tahun.. rugi taun kata dorang.. kehkeh.. aku pun harap camtu.. aku jugak harap dia tak overdue.. suai2 sedang waktu dah la. ye sayang? anak umi.. hihik.. agak2 kalau dapat 1 JANUARI 2013 pun ok kan... hahaha.. sesuai sangat dah tu..
abahnya pulak kate.. baby baik.. dia lahir lepas abah bonus.. hahak!.. tapi kadang2 abah dia suruh kuar cepat2.. haih!.. jangan la awal sangat.. 

tapi.. dalam waktu sekarang.. baby memang dah matang.. dah boleh menghitung waktu.. bila2 masa kena get ready.. sometimes, terasa yang dia dah gerudi2 cari laluan.. adoii... nyilu kot.. macam nak tercabut je dot.. dot.. dot.. bhahaha..  tapi kalu nak kua shoping.. aku sehat lagi hoccay.. kahkah..

semua barang dah get ready.. barang g hospital.. barang nak balik kampung.. yang penting2.. yang tak penting.. pas beranak baru beli kot.. ikut bajet.. al-maklumlah.. bukannya orang ade2.. huhuhu..

keadaan baby saat ini.. 36minggu.


cuti bersalin pun dah apply.. wuhuu.. tak sabar.. so, mybe ni last update.. sampai bersalin nanti.. entah bila aku leh update lagi. tengok la.. nanti aku pinjam lappy akak aku kat kampung masa berpantang nanti.. owh yer.. aku maybe bersalin kat HOSPITAL SERDANG.. sehari dua lepas tu baru balik kampung kat PANTAI REMIS, PERAK tuk berpantang.. en.hubby nak anak dia jadi anak selangor jugak.. and dia nak dia ada kat sisi aku saat aku berjuang.. tak masuk dalam labor room.. tunggu depan pintu pun jadilah katenye.. hehe.. pastu aku tinggal dia kat puchong tu.. waa... mesti jenuh menanggung rindu... kalau boleh nak dia ada ngan kami anak beranak nanti sepanjang 2 bulan tu.. tapi.. dia kena keja... takkan nak cuti bersalin jugak.. melampau kot.. hahaha.. 

berbaur2nya rasa.. takut.. pasal nak melalui pengalaman bersalin tu.. harap aku kuat untuk meneran nanti..
tapi excited.. tak saba nak jupa ma baby.. apakah jantinanya? rupanya? last scan dulu.. doc cakap maybe boy.. tapi dia pun tak pasti.. tak kesahlah kan.. yang penting.. tak saba nak pelok ciyum c kecik yang menanti ari nak kuar ni.. hehehe..



oklah.. DOAKAN SEGALANYA DIPERMUDAHKAN YE KAWAN2.. dan AKU DAN BABY SELAMAT  DALAM PERJUANGAN NIE.. aminn......


note : nantikan wajah anak aku nanti.... keekekeke..

Selangkah menginjak usia..

Assalamualaikum..

Alhamdulillah.. semalam selangkah lagi menginjak usia aku.. diam tak diam nak jadi ibu dah.. hehe..
sebenarnya bagi aku hari lahir hanya seperti hari2 biasa.. cuma usia je dah makin menginjak.. dah makin remaja.. hahaha..



mak aku tak pernah ajar sambut besday2 bagai ni.. jadi selama ni.. hari lahir aku berlalu begitu saja.. malah kadang2 tu aku tak hengat langsung pun bila tiba hari tu... percaya tak kalau aku kata pertama kali aku sambut besday.. makan2 kek bagai ni hanya bila aku berusia 21 tahun! hahaha.. sadis je kann.. itu pun kawan sekerja aku dulu yang buat suprise.. see.. terharu kannn... opcoz la.. jadi.. tahun2 seterusnya hanya kawan2 yang suprisekan dan sambut besday aku.. tak terkecuali boifie aku.. sekarang suami.. hihi.. mak aku? family aku? sorang pun tak hengat.. sobs.. sobs.. hengat pun bila aku yang col.. huhuhu..



aku : aku dapat kredit free..
kakak : besday hang?


aku : yelaaaaa....
kakak : yalaa.. aku ingat hari ni budak spm amik peksa ja.. hahahaha..
aku : cisss... 






tengok.. prihatinnya kakak aku.. padahal xdak sapa pun dalam family aku yg amik spm.. tu dia boleh ingat.. besday adik sendiri tak hengat.. ( dushh.... hantok pala sendiri kat dinding! ) 



mak aku langsung tak ingat.. yang dia ingat besday kakak aku yang sulung jer.. lagi sekali.. sadisssss....

terpinggirnya rasa... 


tahun nie.. macam taun2 sebelum ni aku lupa lagi besday aku.. kahkah.. en.suami pun.. cis!.. tapi 2 ari sebelum besday aku dia ingat.. dan dah hadiah kan aku seekor anak kucin..

wahlal.. itu hadiah serampang dua mata tue... dia kata hadiah untuk aku.. padahal untuk diri sendiri.. sebenarnya dia nak wat c comot tu kawan dia masa aku balik kampung pantang nanti.. kahkah..

ok.. aku lansung lupa tarikh besday aku adalah semalam.. pagi2.. sibuk bagi c comot makan.. en.suami aku tu pun sibuk jugak layan c comot.. pegi keja macam biasa ciyum tangan ciyum dahi.. ciyum pp.. ciyum perut.. kami suami isteri.. rutin harian la katakan.. tp ucapan besday tade pun.. aku pun xingat kan.. wat xtahu jer..
then.. bukak fb.. berderet pm ucap besday.. untungla ada fb boleh hengatkan... kalau tak memang aku tak hengat la aku ni dah makin remaja purba.. kahkahkah..
en. suami aku hengat tym dah tongah ari.. adehh... aku tak harapkan apa2 pun.. since aku dah biasa xsambut besday.. dia hengat tu pun kira ok la kot..
pelik ke aku ni ha? pompuan lain mesti nak yang suprise2.. nak hadiah best kan.. en.suami bawak aku g makan je malam tadi.. takde kek.. pasal nanti nak checkup.. berat dah makin naik.. xmau minum air gula lagiii.... nanti pas checkup la makan kek.. kikiki.. lagipun dah malam sangat dia balik keje.. kedai kek pun dah tutup.. 

lagipun bagi aku hadiah terhebat yang penah aku dapat adalah baby yang dalam perut ni.. syukur ALHAMDULILLAH.. harap anak ummi sehat je di dalam.. xsabar nak jupe.. peluk ciyum dia.. gomol2 dia.. 
2 bulan je lagi... 



" Ya ALLAH, peliharalah anakku selama dia berada dalam kandungan ku..dan sembuhkanlah ia, engkaulah maha penyembuh, tiada penawar melainkan penawar engkau,penawar yang tidak lagi mengundang sebarang penyakit..Ya ALLAH, keluarkanlah dia dari kandunganku pada hari kelahirannya secara mudah dan selamat..Ya ALLAH, jadikanlah bayiku sihat, sempurna, pintar, berakal, berpengetahuan, cerdik, beriman serta soleh.Ya ALLAH, perelokkan akhlaknya, fasihkan lidahnya, merdukanlah suaranya untuk membaca AL-QURAN dan AL-HADITH dengan berkat NABI MUHAMMAD S.A.W.. Aminn... "


mengulir jiwa rasa..



Assalamualaikum... yuhuu... lama xgurau senda.. berbicara melalui jari jemari runcing yang malas nak menaip..

pes at oll... tajuk entry sekadar hiasan.. aku tak tau nak letak tajuk apa.. bhahaha..
tq.. pada sapa yang pujuk jiwa aku di entry sebelum ni.. terharu kot.. buat pengetahuann... mak yong yang boncit memang macam tu... sensitip melampau2 la haih! hahaha..

sebenarnya kan.. mood blogin hilang entah kemana.. tambah lagi perot berserta baby di dalam telah membesar dengan jayanya.. senak mok nakk... nak tegak menaip depan pc/lappy.. dah la tak leh menerap.. hahaha.. mengah2 je rasa.. mood sekarang nak baring2 sambil layan baby bertinju je.. kehkeh..
tapi apa boleh buat.. aku bukanlah ibu mengandung yang reti dok senyap.. ada je menda nak buat..
antaranya main games dari masuk keja sampai balik keja.. kahkah..

sekarang ma pregnancy dah masuk 30week a.k.a 7 bulan ++  . wahhh... kurang sepuluh minggu nak jumpa ma baby dah... syioknya... tak sabar derr.... nak peluk ciyum dia.. nak gomol2.. but at da same tym... jantung ni nerves mikirkan cara nak beranak.. huwaaa.... YA ALLAH ... permudahkanlah segala proses bersalin bagiku.. amin... korang korang yang baca tu... aminkan sekali boleh.?. dup dap... titeww tatotttt....

ALHAMDULILLAH... condition aku dalam keadaan yang amat baik.. kaki xbengkak lagi.. jalan pun lincah lagi.. makan pun cam biasa2.. cuma akhir2 ni suka sangat makan manis terutama kek.. nyumm....


padahal.. aku dulu tak suka pun sangat kek... moga2 anak aku kat dalam ni manis la ye.. ahak! tapi... aku bukan la makan selalu2.. masih beringat woo.. maunya dapat diabetes masa pregnant nie.. haruu..... harap dijauhkan.. huhuhu..


okla... harap mahap.. entry tiada pengisian selain gambo kek yang buat den nak poie cari secepat mungkin..

mohon korang korang doakan aku ye.. kalau rajin... aku hapdate la ntahhape2 lagi.. walaupun sekadar enrty tak menjana minda.. untuk memaklumkan yang aku tak beranak lagi.. bhahaha..


note : bz nak cari barang2 kelengkapan baby.. feninn...

sensitif


pedih hati kalau di pandang hina.. oleh orang yang kita sayang.. yang kita harapkan beri sokongan pada kita.. cakaplah apa saja.. saya tahu suami saya.. dia dah cukup baik buat saya..  terlalu..




26 minggu..


Assalamualaikum...

today ai ada checkup.. pukul 8 pagi tadi..
seperti biasa.. en.hubby akan hantar ke klinik.. mujur siap awal.. coz pagi2 buta dah terpacak depan klinik kann..

sebenarnya.. masuk bulan ke 6 kehamilan ni.. selera makan menjadi2.. tapi aku makan cam biasa je kot.. tade la melantak sungguh2 kecuali malam tadi.. haaa...bagus kan.. dah tau esoknya nak check up..  malam sebelum tu pegi mentekedare ( melantak la tu.. ) tak hengat donia.. mana leh tahan kalau dah di ajak pegi makan steamboat.. rugi la kann... dah la free... ( gedik ikut dinner incik hubby bersama rakan sekerja beliau )
sungguh la makannya.. sampai orang kate nampak berseleranya kite makan... aww... malunyaaaa... tapi pedulik hapa!. makan is makan.. kahkah..

okeh! akibat melantak yang tak hengat2..
result checkup harini kurennggg baikk.. huwaa..
berat telah naik 4kg secara drastikk... nampak takk... bagusss...
dan oleh itu.. terpaksalah jamu air gula yang sedap seperti ibu2 hamil yang lain dok war-warkan tu..
bagusss lagii... kite suke!. huhuk!..
aku nasihatkan ibu2 pregnant di luar sana.. kita boleh makan.. tapi berpada-pada.. bukan macam aku yang mengada2.. ikut nepsu!..
harap takde la penyakit2 yang hinggap masa pregnant ni.. risauu kot... dah la haritu risau sangat.. pasal rase macam ketuban bocor.. mujur tade ape2.. hanya perasaan sendiri..

one more.. doc cakap sila hati2.. nampak macam baby besar dari sepatutnya.. apakah?
hehehe... see... jangan anggap orang perot kecik baby pun kecik..
ni perot kecik.. baby bambam rupanya..

result scan.. sepatut baby progress.. around 28week.. suppose 1 kg.. but me.. 26week sudah 939g..
hampir sudah ke 1kg.. bambamnye la haii anak umi nie.. ikut abah ye.. hehehe..

so, pasni aku kenalah tukar diet waktu pregnant ni.. takleh makan nasik sesangat.. malam jangan makan sangat2.. mampukah? lalalalala~~

dan kena cucuk kancing gigi kali kedua.. aauchh.. ganas betul nurse tadi.. sakit kott kena cucuk ngan dia.. tak gentle langsung! cucuk dia balik kang baru tau!


sorry gamba blurr.. 


aduhaii... dan lagi... strechmark da muncul weyyh.. sapu minyak pun xjalan rupanya..
alamakk.... jadi padang pasir la perut den nanti... ohh... tidakkk..... huhuhu..


oklah.. tangan sakit kena cucuk.. daaa..

note : asal rase blurr je harini.. hurmmm...




cakap kuat-kuat

Assalamualaikum..

cehh.. kekok pulak rasa menaip pakai new dashboard ni.. hahaha..
aku percaya ramai kat sini ( macam wat ceramah lak.. ramai kunon.. :p ) yang pernah jumpa jenis orang yang cakap kuat- kuat.. macam kita duduk sebatu dari dia.. kehkeh..
seriously.. dulu kan.. aku nyampah gila orang jenis camni.. pasal aku dibesarkan dalam keluarga yang cool je.. yela sangat.. bhahaha..
maksud aku.. biasa-biasa je.. mak aku pun kalau marah bukan cam makcik sebelah rumah aku.. kampung seberang pun leh dengar.. ( bayangkan seksaan aku sebagai jiran.. dia bebel anak dia.. dengan2 aku sekali dengar bebelan tu. ) mak aku kalau marah mesti sambil nanges.. erkk.. macam aku pulak.. ke aku yang macam mak aku.. hahak!..

bila aku dah keja.. tempat keja lama aku pun ada orang yang jenis gini.. tapi lebih dasyat.. pasal dorang nie sertakan dengan carut-carutan yang nauzubillah... haih! tolonglah... muka cantik2.. perangai huduh gitu pulakkk... mula- mula aku memang agak tak biasa.. very annoying tau u olzz... aku ni dah la jenis tak penah mencarut.. bila aku dengar je macam meremang bulu roma je.. macam nak sepak pun ada orang camtu.. tapi.. oleh kerana dorang tak pernah dengar aku kuarkan perkataan tidak enak didengar.. tak pulak dorang bergurau kuar mencarot kat aku.. hormat mungkin.. maklumlah.. kang kena ceramah tazkirah pulak dengan aku.. kahkah.. ( eh! aku nak cerita pasal orang cakap kuat2.. apasal melalut ke kes lain pulak nie.. abaikan.. malas mau delete! )

ok.. aku kenal ngan hubby aku.. beliau orang selangor.. tapi.. mak dia asal dari melaka.. see.. orang kata orang melaka ni kasar.. semua suruh aku hati-hati. tapi sejak aku kenal dia.. biasa biasa je pun...
then.. aku ingat lagi bila pestaim dia bawak aku jumpa mak dia..
mak dia kata apa tau..
" memang la orang kate orang melaka ni kasau.. tapi hati baikkk.. "
hahahaha.. aku tak bukak mukadimah pun pasal tu.. macam tau2 je kan..

mula2 dengar dorang anak beranak bergurau.. okeh! hubby aku kan suka mengusik.. memang kena marah jela dengan mak dia... macam bergaduh je dorang.. mau aku tak tekezutt.. hahaha.. tapi tak pernah lagi aku dengar istilah2 carutan eh..
aku mula terpikir.. macam mana la aku nak masuk dalam keluarga ni.. boleh ke?


macam cakap pakai mic pon ade.. kehkeh..



tapi... setelah aku jumpa ahli keluarga hubby aku yang lain.. pak long maklong, pakngah makngah.. maksu.. sepupu sepapat hubby.. Alhamdulillah.. aku sikit pun tak rasa tersisih.. malah aku rasa cukup serasi lak ngan dorang..
paklong maklong xpecely.. dah anggap aku macam anak menantu sendiri.. suka sangat bila aku balik kg.. apatah lagi bila dapat tau aku pregnant.. macam dorg punya cucu pulak.. kehkeh..
kalau datang k.l pun.. rumah kiteorang yang dorang tuju dulu.. bahkan tido pun kat umah kiteorang.. sedangkan.. ramai anak2 dorang kat sini.. mungkin selesa kat teratak usang kiteorang ni kot.. huhuhu..
hubungan kekeluargaan antara sedara mara macam rapat je.. sepupu dah macam adik beradik..
hurmm.. tak macam aku ngan sepupu2 aku.. aku rasa selisih bahu pun belum tentu aku kenal.. sedihh kan...
malahan ada sepupu yang aku tak kenal langsung pun..
jadi aku agak respek ngan family side hubby aku ni.. walaupun dorang kalau bercakap kuat - kuat.. hahaha..
lagi-lagi nenek yang kurang dah pedengaran tapi masih lagi kuat di usia hampir mencecah 90 an..

anyway.. kalu dengan nenek.. aku terpaksa kuatkan volume suara aku jugak.. aku saspek dorang cakap kuat-kuat salah satu faktornya nenek kot.. kehkeh...
kadang-kadang macam bergaduh.. padahal sembang je pun.. kalau kat dapor tu.. sampai kat anjung boleh dengar sebutir2.. hahaha.. haduhai..

haa... macam pakai loudspeaker rasa.. hahaha..



pengajarannya di sini... toksah dok menyampah sangat ngan stail orang.. last ko dapat macam tu jugak.. aku la tu.. sapa suruh menyampah sangat ngan orang cakap kuat2 dulu.. last dapat family mertua yang sound volume full.. kehkeh...


note : aku suka family mertua aku lagi pasal dorang pemurah.. kikikiki..

p/s : hubby aku aku cakap still biasa2.. romantik jer.. :p









oh my baby.. !

Assalamualaikum..

xcely.. banyak yang nak aku entrykan di belog.. tapi kekangan masa buat entry2 tersebut terbantut saja dalam kotak pemikiran.. langsung hanyut ditelan kelupaan.. kehkeh..

bagi siapa yang bergelar ibu.. pasti paham perasaan aku yang satu ni.. yang bergelar bapak.. paham sikit2 kot.. hahaha..
perasaan di mana baby berdansa di dalam perut.. harap maklum ni pengalaman pertama aku.. jadi memang terexcited sikit..
gugurl ke boboy la dia ek.. next month baru nak g scan gender dia kott.. kadang rasa cam cam gugurl.. kadang rasa cam boboy.. tak kesah lah.. janji sehat, sempurna sifat.. tu pun dah Alhamdulillah..

nak tau apa yang dia buat di dalam.. ??

tadaa...!!


soooo cute kann... tak sabar nak jumpa ma baby.. ada lebih kurang 3 bulan lebih lg.. hihihi..




note : semalam jalan2 survey barang baby... owwh... comel2 semuanya... nanti dah beli ai hapdate k.. :p



wajarkah berkongsi masalah di blog?

Assalamualaikum..

pernah di landa masalah? terasa ingin meluah.. tapi pada siapa?.. ye.. da tentulah pada ALLAH maha pencinta..
maksudnya di sini.. selain tu.. mesti ada meluah kat sesiapa kan? pada mak mungkin.. atau ayah.. atau adik beradik atau jugak kengkawan.. jerit2 kat tepi pantai.. dan mungkin pada belog caranya.. ke.. luah emosi kat sinar pagi? ekekeke..

dulu.. aku ada jugakk luah masalah kat blog.. tapi masalah remeh temeh je pun.. masalah berat.. idak la kot..

sekarang... aku nak kongsi masalah nie.. masalah aku.. aku suka memendam.. masalah aku aku susah nak percaya sesiapa.. masalah aku.. aku susah nak kongsi masalah aku ngan sesiapa.. hatta emak aku sekalipun..
bila aku ada masalah.. aku akan usaha selesaikan sendiri.. atau memendam sendiri. selalunya yang membabitkan perasaan..
aku biar perasaan aku ketika itu berlalu begitu saja...
hakikat sebenar.. aku nak sangat kongsi masalah ngan emak.. atau sahabat.. suami? memang selalu aku kongsi ngan dia.. tapi ada sesetengah perkara aku memang tak boleh luahkan pada dia.. kadang2 tu melibatkan banyak pihak.. jadi aku tak mahu menyusahkan dia..

mungkin sejak kecik aku kakak2 yang jaga sebab mak bekerja.. bila sekolah pulak.. masa aku banyak di habiskan di asrama.. jadi aku jarang luahkan apa2 pada emak.. lagi pulak aku tak mahu membebankan hati  tua emak aku tu.. bila aku bukak je mulut.. nak kongsi permasalahan aku.. spontan tu lidah aku terkelu..

sahabat..sebenarnya aku punya sejarah pahit dalam bersahabat.. aku fobia untuk hulurkan persahabatan yang akrab di mana aku boleh berkongsi segala masalah ngan dia..
sejarah pahit tu.. masa tu aku sayang sangat kawan aku nie.. segala2 aku kongsi ngan dia.. tapi satu hari dia di bawa jauh dari aku.. sejak itu aku tak lagi ketemu dia..
sedih sungguh rasa hati ini.. peristiwa itu terjadi ketika aku berumur 6 tahun.. harap maklum!.. bhahahahaha..
serius.. baik macam mana pun aku.. aku tetap hanya boleh menjadi seorang pendengar atau penasihat yang baik.. tapi bukan sahabat yang akan berkongsi masalahnya.. maksud aku.. aku tetap  tak boleh cerita masalah aku kat dia.. huuwaaa.........

jadi.. perlukah aku luah pada belog? sekali gus anda pembaca sekalian menjadi penasihat aku? boleh ker?






memang tak laa................ aku tetap pendam sendiri kottt............... dan mengadu dekat yang ESA..
tapi ALHAMDULILLAH... sekarang si kecik dalam perot ni macam memahami ibu dia.. bila aku sedih.. dia akan kick seolah2 dia mengerti.. oh.. anakku... engkaula pengubat hatiku yang sedang dukee.........






note : terima kasih sudi membaca.. muehehe... :p xde ide nak wat entry weyh.. sorry aaa.. 


update : thank buat yang mendoakan pakcik.. Alhamdulillah.. beliau dah discharge hospital.. sekarang kat rumah.. masih berehat.. jd, driver aku sekarang masih lg incik suami.. hehehe

Pakcik...

Assalamualaikum..

aku just nak story.. tentang pakcik..
sebenarnya.. bapak mentua aku a.k.a FIL adalah ayah tiri kepada suami aku.. MIL kahwin semula selepas 2 tahun ayah kepada suami aku meninggal dunia.. dalam tahun 2005 camtu kot tak silap aku.. aku tak sempat kenal dengan ayah kandung suami aku..
kitaorang panggil FIL dengan panggilan pakcik jer.. aku penah la tanya kenapa tak panggil pakcik tu ayah.. suami aku cakap.. tak biasa. so, aku pun ikut je la kan..
pakcik ni masa kahwin ngan MIL beliau seorang bujang terlajak.. maksudnya tak pernah kahwin la.. pakcik ni nak kata tak hensem.. hensem macam azhar sulaiman kata orang masa muda2 dulu.. hehe.. tapi mungkin jodoh dia lambat.. ngan MIL jugak..
aku puji ketulusan cinta pakcik pada MIL.. ececeh.. seyez.. masa pakcik ambil keputusan untuk kahwin ngan MIL.. pakcik dah tau MIL ni berpenyakit.. diabetes.. tapi pakcik tetap nak kahwin jugak ngan MIL.. walaupun MIL tentunya tak boleh bagi zuriat kat dia kan.. dari saat dorang kahwin.. hari ke sehari kesihatan MIL bukanlah baik sangat.. pakcik tak penah komplen.. sakit demam MIL pakcik lah yang jaga.. tanpa rasa jemu.. MIL nak pegi mana hatta ke sabah serawak pun pakcik tetap bawa..
malah kerenah anak-anak tiri pun pakcik layan je.. tak pernah merungut mahupun komplen.. malah aku menantunya pun..
untuk pengetahuan semua.. pergi dan balik keja.. pakciklah yang hantar ambil aku.. pasal suami aku pergi keja awal.. balik pulak lewat.. jadi tugas tu pakcik yang ambil alih.. baik kan pakcik.. bukan tu jer.. kalau nak pegi mana2 pun pakcik sentiasa OK untuk hantar.. masa aku masih bertunang lagi.. kalau aku nak balik kampung.. pakcik ngan MIL yang hantar aku sampai ke perak sana.. aduhaii..
suami aku cakap dulu.. masa pakcik nak kahwin ngan MIL.. semua pakat bantah.. cuma suami aku selaku anak lelaki sulung yang sokong.. kerana suami aku tau.. pakcik akan jaga MIL dengan baik.. sekarang semua dah dapat terima.. malah rapat ngan pakcik.. pakcik dah ibarat ayah pun. aku pun dah anggap pakcik macam ayah..

jumaat lepas.. selalu pakcik akan on time ambil aku balik keja.. tapi haritu lambat pulak.. dekat 20min jugak.. last2 aku pun col.. MIL angkat.. MIL cakap pakcik tak boleh jalan.. sebelum tu memang pakcik ngadu kaki dia sakit.. luka pasal kena kuku MIL masa tido malam.. kiteorang dah bising pun suruh pegi klinik pasal takut merebak.. tapi pakcik taknak.. katanya nanti baik la tu.. sebenarnya dia taknak orang risaukan dia.. dia sakit pun dia diam je MIL cakap.. malam2 dia tidur luar sebab taknak MIL dengar dia mengerang sakit.. hurmm....


 jadinya petang tu aku terpaksa tunggu suami aku balik keja datang ambik aku.. malam tu.. aku dah mula risau.. aku syak pakcik kena diabetes.. pasal dah seminggu kot luka tu tak baik-baik.. berkali2 aku cakap kat hubby betapa aku risaukan pakcik.. beliau pun sama risaukan pakcik.. dalam kul 11 gitu.. aku dah tido pun.. suami aku kejutkan ajak tengok pakcik.. kena admit ward pasal suspek diabetes and nak kena operet buang nanah kat luka tu.. suami kakak ipar aku yang hantar dia pegi ospital.. see... semua orang sayang pakcik.. hehew..

dah pegi ospital.. tengok.. mak aih.. bengkaknya kaki.. sekarang dah tambah sorang lagi pesakit diabetes dalam keluarga ini.. kesian kat MIL.. dok nanges jer.. mana taknya.. pakcik la yang tolong pimpin dia tiap kali berjalan.. yang buat semua untuk dia.. pakcik masuk ward.. memang la MIL terasa sangat kan.. :(
aku ajak tido rumah kiteorang pun tak mau.. nak jugak tido rumah dia.. mujur adik ipar aku yang perempuan tak kerja lagi.. dia la yang temankan MIL sementara waktu..
aku pun terasa gak.. terpaksa datang keja awal sebab hubby hantarkan.. tapi arini tak.. hubby ambik cuti.. sebab pakcik operet harini..

pakcik ngan adik ipar aku..dan aqil.. cucu kesayangan beliau..

sekarang kan kat FB heboh kisah suami yang sanggup jaga isteri ketika sakit..
aku tak perlu contoh lain.. cukupla pakcik.. yang sanggup buat apa saja untuk isteri beliau..
aku harap suami aku pun teruskan bersikap seperti pakcik..



moga pakcik cepat sembuh!.. doakan beliau ye kengkawan..


note : panjang pulak story aku.. pakcik buat aku teringat ngan ayah aku.. nak balik kg lgi pulak rasa.. T__T




resepi nasi ayam puan mell yang marbeles!

Assalamualaikum..

helloo.. bertemu kembali kita dalam rancangannn... ketuk-ketuk kuali puan mell.. ahak!! bajet shiela rusli nampak.. hahaha..
..xcely entry ni aku peram dah lama dah.. cuma tade masa je nak publish.. hehe.. ahad lepas kami wat makan2.. jemput orang2 selorong taman ngan sedara mara jer.. cadangnya nak jemput sedara mara jer.. tiba2 MIL aku rajin pulak menjemput kgkawan dia yang satu lorong taman nie.. nasib baik 1 lorong je.. kalau 1 taman? mau teberanak aku nak masak.. hahaha..
perhatian! aku masak sorang2 tau.. MIL aku tolong masak makan tengahari jer.. sob2.. tapi takpe.. oleh kerana air tangan aku yang sedap melampau nie.. maka aku jugak dapat pujian melampau dari tetamu yang hadir.. muahahaha... bangga2.. ops.. xbaik bersifat riak mell.. insaf sikit!
yang dorang xtau ni baru percubaan kali kedua aku buat nasi ayam.. bukan expert mana pun.. rata2 puji.. boleh bukak restoran nie... and xkurang jugak yang mintak resepi dari chef mell.. ececehh...

okeh kengkawan.. meh cilok resepi puan mell meh.. gerenti anda bakal jadi tokey nasi ayam yang berjaya..! hahahaha..


nasi ayam marbeles by puan mell

bahan2 untuk 6-8 orang makan. ( boleh tambah bahan ikut tahap kelahapan perut masing2 )

untuk rebus

se ekor ayam ( sila pilih yang segar2.. mantap2 )
2 ulas bawang putih ( ketuk bagi hancor okeh )
2sm halia ( ketuk jugak )
1 ketul kiub pati ayam ( yang ni aku tambah.. suka ati korang la nak letak ke tidak yer.. )

untuk perap :

1 sudu besar kicap pekat ( aku pakai kicap manis kipas udang jer )
1 sudu besar sos tiram 
1sm halia ( ketuk2 )
2 ulas bawang putih (ketuk2 )
sedikit kicap cair.

p/s : xcely.. aku main tuang jer.. agak2.. xpakai sukatan pun.. hehehe..

untuk nasi :

5cawan beras
3 sudu besar butter ( mak pakai planta.. sila ajuk iklan di radio)
1cm halia ( tumbuk beliau )
4 ulas bawang putih ( tumbuk beliau ni jugak. )
air rebusan ayam secukupnya
garam ( sekit jer.. agak2 korang ler.. )

bahan sos :

5 biji cili merah
5 ulas bawang putih
2sm halia
1 sudu cuka @ perahan limau nipis
garam dan gula
1/2 cawan air

bahan sup :

lebihan air rebusan ayam
1 biji bawang besar kisar
rempah sup
sup bunjut tulang ( optional .. suka ati korang )
garam
daun sup ( hiris la ye.. xkn nak letak sebatang2 pulak kn.. )



cara- cara masak :

-Ayam dipotong ikut suka besarnya (x potong pun boleh.. lagi marbeles!)..bersihkan dan di lumur dengan 2 ulas bawang putih yg ditumbuk dan 2sm halia yg diketuk..dan rebus hingga empuk bersama kiub pati ayam tu..

-Toskan ayam dan perap dengan bahan-bahan untuk perap selama 15-20min. Goreng hingga garing... 

-Basuh beras dan toskan. Panaskan butter, tumis halia dan bawang putih hingga garing. masukkan beras, kacau bagi rata, terbit bau, masukkan air rebusan ayam secukupnya dan garam. Masak macam biasa..

-Untuk sos-blendkan semua bahan diatas. boleh ditambah tomato sos/sos cili jika suka. Boleh juga dimasak sebentar (suke ati korang.. )

-Untuk sup- air rebusan ayam didihkan bersama bawang besar, rempah sup, sup bunjut,  garam dan daun sup tadi.

- untuk sos kicap- amik sikit sup.. pastu letak kicap.. senang je ni..


tadaaa... dah siap untuk di santap! hidang bersama timun dan tomato.

sory.. oleh kerana sedap sesangat.. aku xsempat nak snap walau sepinggan pun nasi ayam tu..


macam ni la lebih kurang rupa dia.. aku curik kt pokcik google..



tapi.. aku ada bukti tau kesedapan marbeles dilisyess nasi ayam aku nie..

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

hamik kau hancuq kerusi dibuatnya..
kawan aku punya hal..
bhahahaha...



kalau nak test resepi ni pastikan kerusi dirumah anda kukuh okeh!




note: selamat mencuba!


ulangtahun pernikahan... 2/09/2012


Assalamualaikum..

sebenarnya ahad lepas genap setahun kami nikah..erk.. aku xsempat nak wat entry ahad tu.. buzy kott.. wat open houses la kunonnya.. jemput org taman nie.. hehe.. isnin semalam pulak sibuk berkampung kat KK.. so, today.. ai hapdate serba sedikit belog ni..

diam tak diam dah setahun pun nikah.. tak terasa masa berlalu.. tak terasa perot dah buncit.. rasa macam baru semalam dengar kalimah akad dari dia.. ececehh... hahaha..

dia.. suami aku.. masih lagi macam dulu..
yang aku kenal sejak 5taun lepas..
yang suka menyakat..
yang suka bg suprise..
yang romantik.. ehehe..
yang tiap2 malam jadi pembunuh nyamuk untuk aku.. supaya aku tido lena.. ( lepas nikah ok.. :p )
yang yang.... yang ku sayang.. hahaha... nak list xlarat... tangan kena injet semalam.. lengoh kott.. kehkeh..

walaupun ada yang syemburu melampau tengok kebahagiaan kami.. its ok.. bukan salah mereka.. salah kami kot..
yela.. nak wat camna.. kalau dah fe'el suami aku.. suka tunjuk kemesraan.. halal apa... haha.. dia memang tak segan silu nak peluk2, nak suap2, pegang2 tangan or col me sayang depan orang.. bergurau senda depan orang..
jadi aku tak kecik ati depa tu jeles sampai wat fitnah pasal kami.. xkecik ati.. tapi geram sikit jer..  hakikatnya dorang xtau apa2 pun pasal rumahtangga aku.. cakapla apa saja.. yang pasti aku BAHAGIA ngan suami aku hoccayy...
aduhaii.. nak jeloz pulok.. sila kawin cepat lah! bhahaha..

tapi.. ada ramai lagi yang mendoakan kami.. insyaALLAH.. erk.. ramai kate kiteorang sepadan.. kehkeh..
walaupun suami aku tu nampak garang.. muka serius.. tapi hakikat sebenar.. dia xgarang pun.. dia adalah suami yang penyayang sangat.. cuma aku yang kadang2 rimas.. pembawakan budak kot.. sesungguhnya.. aku rindu kalau dia xusik aku walau sehari pun.. aku harap sangat aku boleh kawal emosi aku tym preggy ni.. bila dia diam aku rindu usikan dia.. bila dia mengusik aku marah pulak.. demm... T___T


sila abaikan muka herot beliau.. hahaha..
 love him very much !!1


erk.. beliau ada dedicate lagu tau kat aku.. ( gediks nak bagitau yuu ollss.. )
terharu la sangatt.. bila dia nyanyi pakai gitar kapok yang dah bertahun xtukar tali tu...
and beliau post kt group fb lagu tu.. kt wall tak hoccay.. malu.. kehkeh..


TUHAN..jagakan dia


Hanya dirimu yang ku cinta
Takkan membuat aku jatuh cinta lagi
Aku merasa kau yang terbaik untuk diriku
Walau ku tahu kau tak sempurna
Takkan membuat aku jauh darimu
Apa adanya ku kan tetap setia kepadmau
Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku ’kan tetap milikku
Aku sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku
Walau ku tahu kau takkan sempurna
Takkan membuat aku jauh darimu
Apa adanya ku kan tetap setia kepadamu
Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku ’kan tetap milikku
Aku sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku
Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku ’kan tetap milikku
Aku sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku
Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku ’kan tetap milikku
Aku sungguh sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku



p/s : copy dr post beliau... (nak bagitau jugak... xkira!... :p )

walaupun aku dan dia bukanlah sempurna mana.. tapi kami saling melengkapi satu sama lain 4ever and ever... wahh ayattt... macam budak sekolah pulak..hahaha..

by the way... penambah rencah kebahagiaan ini.. aku dah dengar degup jantung benih cinta kami yang semakin membesar dalam perut ni... owh.. indah sungguh perasaannya...

YA ALLAH.. moga rasa cinta dan kebahagiaan kami berkekalan hingga ke syurga.. amin..


dear hubby..

my husband..
you are my partner
my sweetheart..
my confindante..
and advisor...
my comforter..
my bestfriend..
you are my quiet place..
away from the rest of the world..

i know im sometimes thoughtless..
and forget to say and do..
the many little thing i should..
to show my love for you..

but.. believe me..
that always..
deep within my heart..
i love you more and more each day!


happy anniversary to us!



note ; seperti biasa entry aku berkaitan kehidupan aku jer.. kehkeh.. nantila cari ide wat entry tentang masalah2 sekeliling yang jarang aku amik tau.. :p

sesudah raya.... seterusnya....

Asslamualaikum..

wah.... belog pung cuti raya nie.. kehkeh.. apa leh buat line maxis cukuplah hampeh di kampung aku tu..
(macam ada masa je nak hapdate belog.. :p )
apa yang boleh aku katakan.. raya taun raya sakan aku noo...
haha.. tapi aku kesian kat hubby aku..
raya ni pengalaman baru bg dia pasal beraya kat kampung aku..
yang bahasanya lain.. kami cakap utara.. 
kadang blurr je hubby aku nak paham.. haha..
yang makanannya lain..
hampir setiap hari menu wajib mak aku kari.. kari.. dan kari.. kehkeh..
oh ye.. petama kali dia makan laksa mee tau.. 
mujur dia puji sedap..
kredit kat kakak aku si tukang masak..


ok stop pasal pengalaman raya...
nak cerita agenda seterusnya...

oleh kerana kehamilan aku dah cecah 5bulan++ kenala prepare barang2 baby..
apatah lagi anak sulung ni..
baby pun rancak menendang2.. walaupun perot ummi dia kecik coktet jer.. comel2 gitu.. haha..
aku lebih suka beli awal2.. senang xkelam kabut.. huhu..

chekclist barang bayi

PAKAIAN
> Sarung tangan (4-5 pasang)
> Sarung kaki (4-5 pasang)
> Topi
> Baju lengan pendek (4-5 pasang)
> Seluar pendek (4-5 pasang)
> Baju lengan panjang (4-5 pasang)
> Seluar panjang (4-5 pasang)
> Barut (3-4 psang)
> Lampin kain/pakai buang (ikut keperluan)

PENJAGAAN DIRI
> Bedak
> Losyen bayi
> Baby Oil
> Minyak Telon
> Wet tissue
> Nappy cream
> Cotton ball
> Cotton buds
> Sikat

MANDI
> Tuala
> Besen mandi
> Sabun/mandian bayi
> Syampu bayi

TIDUR
> Tilam
> Bantal tidur (2)
> Bantal peluk (1)
> Selimut
> Kelambu
> Baby coat (perlu ke?)

MINUM
> Susu ibu
> Botol susu
> Puting
> Bib
> Tuala kecil
> Termos
> Berus cuci botol
> Sabun pencuci botol

OUTING
> Stoller/Baby carrier (pouch/RS/wrap dll.)
> Car seat
> Beg 
> Nursing cover


tengokla.. yang mana xperlu xbeli la kot.. yang penting2 dulu nak beli..
dah stat fenin kepala... hewhew.. tapi teruja nak tatap si kecil..
hhehehe...
sabar naa... ada lagi lebih kurang 4 month lagi..
nak siap sedia fizikal dan mental nie..
hihihi..



cyaa~


note: penat beraya
perak- puchong
puchong -melaka
melaka-nogori
nogori-puchong

kehkehkeh..

salam eidulfitri buat semua....




lagi berapa hari dah nak raya..
so, aku nak ambik kesempatan ucap salam eidulfitri buat semua rakan belog..
semoga raya ni bawak sejuta kegembiraan buat semua..
ehe.. persiapan raya dah setle ke semua?
baju raya? kueh raya? langsir raya?
ahak!
penat weyh.. walaupun aku raya kat kampung aku.. tapi.. mak mentua aku raya kat puchong.. jadi rumah kiteorang tempat berkumpul.. kena la mengemas.. sian kat MIL aku tu.. dah la sakit.. semua anak menantu xberaya ngan dia pulak.. tinggal anak laki bujang dia tu jer.. serba salah aku.. tp nak wat camna.. aku dah lama xbalik kampung.. MIL pun suruh aku raya kat kg.. dia kesian kat aku.. sobs.. sobs..
tapi aku tau MIL mesti sedih.. tape mak.. taun depan saya raya ngan mak k.. ngan cucu baru mak lagi tu.. insyaALLAH..
bab mengemas rumah.. untung la sesangat akak ipar aku nak menolong.. tak ahh.. dia yang buat semua.. aku tolong sikit2 jer..
demand tul ibu mengandung ni kann..
semua orang tolong..
hahahaha..
thanks sis! susah payah..
huhuhu..

kad raya xdak pun... 

selamat beraya buat semua.. hati2 balik kampung tau..
sapa yang beraya kat perak tu.. 
area2 pantai remis mai la beraya.. hihihi..


lama la tinggal blog nie..
will miss u guys..

mohon ampun maaf ye...

_b.u.b.a.i_



gerakan-gerakan halus yang mengujakan!


Assalamualaikum..

wahh... gerakan apakah itu? 
jeng... jeng.. jeng...
now dah nak masuk 19week.. means 1week ++ lagi cukup 5 month ma pregnancy..
pejam celik kejap je masa berlalu.. ecehh..
hope anak yang ku kandung ini sentiasa sehat bersama- sama ibunya..
dah mula terasa gerakan-garakan halus dari ma baby..
owwhh... so xcited.. terharuu... tahap leleh air mata dan idung..
sobs.. sobss..
dia dah pandai gerak2 lam perot nie..
lagi2 kalau di dendangkan kan dengan zikrullah..
ALhamdulillahh..

semalam abah dia pasang lagu raya jalil hamid.. cehh.. abahnya tu dok gila ngan lagu tu boleh?
orang lain dengar lagu syahdu2 nak raya ni.
beliau boleh pulak tersampuk lagu jalil hamid.. bhahahaha..
nak tau.. baby pun rancak jugak bergerak jugak dengar lagu tu..
anak abah betul yer..
hahahhaha..

kesimpulannya.. im just so happy , teruja.. dan terharu.. sbelum ni risau gak.. bila la baby nak gerak..
pegi check up kat KK.. semua ok.. tiada masalah..
cuma berat je statik.. mentain xberkutik.. sabar jela mak nak..
mungkin sebab puasa kott..
tanya la nurse kat situ.. bila boleh scan.. nurse tu cakap KK tak sertakan servis scan melainkan ada masalah..
jadi.. kena scan kat kilnik private.. 
takpalah.. lepas raya la jawapnya..
cuma nak tau pekembangan baby jer..
soal jantina nak supriseeee....
hehehehe...

misi : lepas raya cari kelengkapan baby... owhhhh... tak sabar nyerr...

owh yer... perot kite kecik lagi la.. ibarat muncit2 lemak jer.. 
sodihh... pakai t-shirt ker, baju kurung ker.. xnampak pun macam pregnant..
jiran depan rumah tu.. kemain 5 bulan dah beso perotnya..
adakah kerana aku ni baka model maka perot pun xmenonjol?
muehehe.. tapelah.. redha je la.. janji baby den membesar dengan sehat..
orang kate baby kecik senang nak beranak..
( ayat sedap hati )
ahak!


akhir kata jom layan..

lagu raya jalil hamid..

Bila sebut pasal raya 
Semua ingat Hari Raya 
Tapi jangan pulak kita lupa 
Ada seribu satu kata 
Berkait dengan raya 
Selain Hari Raya 


Tak kira apa bangsa 
Orang melayu orang cina 
Orang putih atau orang india 
Orang timur orang barat 
Di seluruh dunia 
Ada hari raya 

Kalau banyak harta benda 
Orang itu kaya raya 
Kalau tempat lalu kereta 
Itulah jalanraya 
Hentian bas ibu kota 
Itu di Puduraya 
Di tengah bandaraya 

Kalau banyak jalanraya 
Dipanggil lebuhraya 
Bunga lambang negara 
Namanya bunga raya 
Tukang menyelenggara 
Mengawas harta-benda 
Jabatan Kerja Raya 

Gembira kita di hari raya 
Makan kenduri di balairaya 
Kalau kita malas nak puasa 
Kita sama macam hantu raya 

Selamat hari raya 
Selamatlah beraya 

Bila sebut pasal raya 
Semua ingat Hari Raya 
Tapi jangan pulak kita lupa 
Ada seribu satu kata 
Berkait dengan raya 
Selain Hari Raya 

Kalau banyak harta benda 
Orang itu kaya raya 
Kalau tempat lalu kereta 
Itulah jalanraya 
Hentian bas ibu kota 
Itu di Puduraya 
Di tengah bandaraya 

Kalau banyak jalanraya 
Dipanggil lebuhraya 
Bunga lambang negara 
Namanya bunga raya 
Tukang menyelenggara 
Mengawas harta-benda 
Jabatan Kerja Raya 

Gembira kita di hari raya 
Makan kenduri di balairaya 
Kalau kita malas nak puasa 
Kita sama macam hantu raya 

Selamat selamat hari raya 

(Mari kita jumpa duit raya) 
(Selamat selamat hari raya) 
(Minta menjadi kaya raya) 
(Biarlah kaya) 




bhahahahha...
sabarlah laki aku nie..
p/s : selamat bershoping raya.. ker.. dah setle semua? ahak!